Ha kihűlt a szenvedély: így mentheted meg a kapcsolatotokat

Ha kihűlt a szenvedély: így mentheted meg a kapcsolatotokat

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ha kihűlt a szenvedély: így mentheted meg a kapcsolatotokat

Évek óta együtt éltek, közös jövőt terveztek, megállapodtatok, most valahogy mégis úgy érzed, valami nincsen rendjén. Sok kapcsolattal előfordul, hogy egyszerűen kihűlnek, a partnerek pedig elidegenednek egymástól. Van, amikor jobb továbblépni, de ha szeretnétek adni magatoknak még egy esélyt, az alábbi módszerekkel még felmelegíthetitek a szerelmet.

Közös utazás

Számlák, munka, rohanás, mosogatás, már megint ki hagyta elől a kávésbögrét, valaki menjen le a boltba friss kenyérért, és ki is kellene teregetni… Napi rutin, apró-cseprő gondok: ezek azok, amik könnyen kipusztítják a kezdeti romantikát.

Egy közös utazás, egy új kaland, a szokatlan környezet azonban segíthet, hogy újra egymásra találjatok. Nem kell egzotikus tájra utazni vagyonokért, egy hétvége valahol a hegyekben ugyanúgy segíthet, hogy visszatérjen a kezdeti izgalom.

Randizzatok újra!

Emlékszel, amikor még kávézókban találkoztatok, aztán megnéztetek egy kiállítást, közösen bolondoztatok a vidám parkban vagy az állatkertben? Ma meg már csak a kanapén nézitek a híradót?

Nem csoda, ha kifogytatok a közös témákból, ha nincsenek közös programok! Az időhiány nem lehet kifogás, legfeljebb csak kényelmesebb megoldás.

Ha szeretnéd, hogy ez a kapcsolat még működjön, kezdjetek újra randizgatni, éppen úgy, mint az elején. A siker garantált, hiszen most már biztosan együtt mentek haza.

Ezt olvastad már?

Kevés dolog van, ami úgy vissza tudni a másik iránt táplált érdeklődést, mintha újra felfedezed, hogy milyen különleges, érdekes gondolatai vannak.

Add neki oda a kedvenc könyvedet, és te is olvasd el az övét: ez már eleve segít abban, hogy olyan dolgokat tudjatok meg egymásról, amiket talán sok év együttélés alatt sem tudtatok meg, egy jó beszélgetés pedig az olvasás után csodákra képes!

Közös hobbi

Nem hiába mondják szociológusok és tanácsadók, hogy sokszor akkor kezdődnek a párkapcsolati problémák, amikor megvan a ház, kész a felújítás, jöhetne a megérdemelt nyugalom: csakhogy a pároknak hirtelen nem lesz közös célja, nincs miért összetartani, és hirtelen nem tudnak már mit kezdeni magukkal. Egy közös hobbi megoldhatja ezt a dolgot: kezdjetek együtt kirándulni, vagy iratkozzatok be egy tanfolyamra.

Tűzzetek ki valamilyen célt, például hogy minden hónapban ellátogattok egy másik megyeszékhelyre, vagy év végéig végigjárjátok az összes ázsiai éttermet a városban. A közös programok és a hasonló érdeklődés visszahozzák az összetartozás érzését.

Hálószobatitkok

Egy egészséges, boldog párkapcsolatnak igenis fontos része a szex. Ha itt vissza tudjátok hozni az izgalmakat és a szenvedélyt, akkor valószínűleg a kisebb az esélye, hogy más területekről eltűnik a meghittség vagy felüti fejét az unalom.

Új szituációk, új helyszínek, új szerepek: semmi sem tilos, mai mind a kettőtöknek jól esik. Beszéljetek nyíltan a legtitkosabb vágyaitokról, mert lehet, hogy éppen ez lesz az, ami megmenti a kapcsolatotokat.

Terápia

Itthon még mindig sokan úgy gondolják, hogy párterápiára csak Hollywodban járnak, és ott is csak a filmekben, nem a valódi életben, pedig, ha úgy érzitek, van értelme küzdeni a kapcsolatotokért, egy szakember segíthet, hogy túllépjetek a holtponton.

Ehhez azonban arra van szükség, hogy valóban mindketten hajlandóak legyetek dolgozni az ügyért. Ha a kezelésbe csak ketten fektetnek energiát, és ebből az egyik a terapeuta, ne várjatok csodát.

Ami nem fog segíteni

Egy kapcsolat megmentésére sokan, sok mindenre hajlandóak, de vannak dolgok, amik nem fognak működni. A makacs hallgatás, és annak színlelése, hogy minden rendben van, csak rövid ideig fedi el a problémát.

A másik hibáztatása és önmagunk mentegetése szintén nem segít, de az sem, ha a konfliktus enyhítésének érdekében mindig mindent magunkra vállalunk.
Súlyos hiba az is, ha valaki a romlás szélére jutott kapcsolatát egy közös utóddal próbálja menteni: gyereket nevelni csodálatos dolog, ugyanakkor hatalmas feladat, és a nehezebb pillanatok még az egyébként tökéletes összhangban élő párokat is próbára tehetik.

Arról nem is beszélve, hogy amikor a kapcsolat végleg csődöt mond, azt így már eggyel több ember fogja megszenvedni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást