Jó kifogások a gyerek születése ellen

Jó kifogások a gyerek születése ellen

Címlap / Életmód / Család / Jó kifogások a gyerek születése ellen

Egyre kevesebb gyermek születik ma, Magyarországon. Fele annyi, mint amennyit a fiatalok eleinte terveznek. Az elmúlt egy-két évben talán egy kicsit változott a helyzet, de mégis, sokkal kevesebb a születés, mint amennyi ,,ideális” lenne. Ezt mondja a statisztika és az állam. Számos okuk van a fiataloknak, ám én mégis azt mondom, hogy a legfőbb ok az önzés.

Az első számú ok: az anyagi helyzet

Én egyet értek Dr. Benjamin Spock-kal, aki azt mondta, hogy egy gyermek eleinte egy kartondobozban is elfér, ha jól ki van bélelve. Ez persze erős túlzás, de nem gondolom – három gyerekkel a hátam mögött -, hogy mindenből a legjobbat kell kapnia egy gyereknek. A szülők szeretnek nagy túlzásokba esni, látjuk nap, mint nap, hogyan kényeztetnek gyermekeket boldogtalanná.
Azt is érdemes számba venni, hogy legyen aktuálisan bármilyen jól fizető munkája az embernek, legyen bármilyen anyagi biztonsága, a világ kiszámíthatatlan, és könnyen elveszthet bármit. Ahogyan meg is szerezhet, kitartással, leleményességgel, odafigyeléssel, munkával.

Nincs elég támogatás

Igen, kevés a bölcsődei férőhely, és az óvodák is szegények, de kompromisszumokkal, lemondásokkal és ésszerűséggel ezek a problémák áthidalhatóak. Igen, a kisgyermekes anyákat nem szívesen foglalkoztatják, de amíg otthon van az anyuka, tovább tudja képezni magát, ami nem csak munka szempontjából jó, hanem a beszűkülő látásmód ellen is, amit az otthonlét idéz elő.
Talán sokkal soványabb a családi kassza, és több a kiadás, de némi leleményességgel, szorgalommal, és – szintén – némi lemondással megoldhatók a hétköznapok.

Nincs megfelelő partner

Felteszem a kérdést: milyen szempontoknak kell megfelelnie egy párnak? Vajon nem az-e a probléma, hogy nem tudunk elszakadni önző igényeinktől? Vagy esetleg az a probléma, hogy nem tudunk – mert nem akarunk igazán – alkalmazkodni?
Abban egyetértek, hogy a szülőségre meg kell érni, de figyelembe kell venni azt is, hogy nem biztos, hogy a stabil háttérrel rendelkező társ egyben stabil érzelmi háttérrel is rendelkezik. Az is problémát jelent, hogy túlságosan ragaszkodunk a klisékhez, és azokhoz az életutakhoz, melyeket a civilizáció tanított nekünk.

Munkahelyi diszkrimináció

Ez nem csak a kisgyermekes anyákat érinti. Ha valamiben igazán és bizonyítottan jó vagy, nem fogja érdekelni a munkáltatót, hogy van-e gyereked. A diszkrimináció – kissé vicces – okai: amikor fiatal vagy, nincs tapasztalatod, és előbb-utóbb szülni akarsz majd.
Ha már szültél, akkor biztosan sokszor lesz beteg a gyerek, ő lesz minden gondolatod a munka helyett. Ha már nagyok a gyerekeid, már öreg vagy bizonyos munkákhoz, melyben – a gyes miatt – kevés a tapasztalatod. Bárhonnan is nézzük, az egyetlen megoldás, hogy a lehető legmagasabb fokra fejleszd tudásod, és tanulj meg határozott lenni.

Értékrend

Egyre tovább veszik igénybe a fiatal felnőttek a mama-hotelt. Ennek legfőbb oka, hogy a gyerekek nem az életre lettek nevelve, ki akarják tolni gyermekkoruk felhőtlen időszakát, nem kívánnak felelősséget. Ez önzés, és a szülők kizsigerelése – némi túlzással.
Ezen felül a média folyamatosan azt sugallja, hogy a gondtalan élet az igazi, és hogy nem vagy piacképes, mint ember, nő vagy férfi, ha ez vagy az a tárgy nincs a birtokodban, nem vagy ott bizonyos rendezvényeken. Tehát, az értékrend igencsak módosult az elmúlt évtizedekben.

Meddőség és negatív szülésélmény

Ez a két ok az, amit el lehet és el kell tudni fogadni. A meddőséggel csak bizonyos korlátok között lehet felvenni a harcot, ám az is jelen van ebben a gondolatban, hogy az időben – gyerekkorban – elkezdett megfelelő táplálkozás, mozgás, egészségmegőrzés csökkenthetné a meddőség arányát.
A negatív szülésélmény is egy olyan fogalomkör, mely nagy részben attól függ, hogy mennyire vagyunk hajlandóak beáldozni magunkat az anyaság oltárán – tehát itt is jelentős szerepet játszhat adott esetben az önzés.
Igen, a gyerek sok lemondással, fejtöréssel, gonddal jár, de ezek a dolgok eltörpülnek akkor, amikor a már felnőtt gyerekedben látod a munkád, azt, hogy jól csináltad. Egy tanácsot tudok csak adni – egy idézetet, amit egykor hallottam egy orvos szájából – a dilemmázóknak: Sok olyan nőről hallottam már, aki megbánta, hogy nem szült, de olyanról még nem, aki szült és azt bánta volna meg.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást