A 4 szavas kifejezés, ami minden kapcsolatot tönkretehet

A 4 szavas kifejezés, ami minden kapcsolatot tönkretehet

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A 4 szavas kifejezés, ami minden kapcsolatot tönkretehet

Hiába vezet minket a legjobb szándék, amikor kimondjuk őket, és hiába esik néha olyan nagyon jól hallani, ez a mondat akár végérvényesen alá is áshatja a szerelmi, baráti, családi vagy munkahelyi kapcsolatainkat.

A „Ne aggódj, majd megoldjuk” mondat kétélű kard lehet a párkapcsolatokban, legyen szó romantikus kapcsolatról, üzleti együttműködésről vagy barátságról.

Bár gyakran megnyugtatásra és reményt keltésre szolgál a kihívásokkal teli időkben, a mondat gyakori használata érdemi cselekvés nélkül alááshatja a bizalmat és alááshatja a kapcsolatot is.

Hamis megnyugtatás

Egy mélyebb konfliktus kapcsán feltörő vita heves érzelmeket válthat ki a résztvevőkből, különösen, ha a probléma megoldásának hiánya akár az egész kapcsolatot veszélybe sodorhatja. Ilyenkor megnyugtató lehet, ha például a párunk átölel, és azt mondja: „Ne aggódj, majd megoldjuk!” Az ígéret, hogy a másik hajlandó lépéseket tenni a konfliktus megoldására, pillanatnyi feloldozást adhat. Ha viszont nincs a szavak mögött valódi terv arra vonatkozóan, hogy hogyan fogjuk feloldani a konfliktust, a mondat csak hamis megnyugtatást adhat. Idővel pedig egyre nehezebb és nehezebb lesz hinni benne, amikor a meg nem oldott konfliktus újra a felszínre jön.

recep-bg/istockphoto.com

Az elszámoltathatóság hiánya

Nehéz lehet például egy üzleti terv minden lépését előre látni, és még ha remekül fel is készülünk, akkor is adódhatnak váratlan helyzetek. Ha azonban ezzel a mondattal tudjuk le a felkészülést, és emiatt nem lesz előre kidolgozott forgatókönyvünk egy olyan problémára, amire pedig fel lehetett volna készülni, az később visszaüthet.

Ha nem világos, hogy egy-egy helyzetben kinek mi a feladata, akkor azt sem fogjuk pontosan tudni, hogy mikor mit várhatunk el a másiktól, ez pedig ki nem mondott feszültségeket szülhet, amik idővel minden kapcsolatot megmérgeznek.

Kommunikációs zavarok

A ”Ne aggódj, majd megoldjuk!” mondat sokszor azt a célt szolgálja, hogy elkerüljünk vele egy kellemetlen beszélgetést, vagy kimondjuk olyan dolgokat, amiket pedig ki kell mondanunk.

Ha ezeket a mondatokat elhallgatjuk, ha nem tudjuk, pontosan mit értünk a megoldás alatt, akkor az kommunikációs zavarokhoz, és még mélyebb konfliktusokhoz vezethet.

Ha nem tudjuk, hogy mire készülünk, hogy mik a “játékszabályok”, akkor azok a körülöttünk lévőket, a baráti társaságunkat, a családtagjainkat vagy a kollégáinkat is összezavarhatja. Ha együtt kell működnünk valakivel, és nem tiszta a kommunikációnk, akkor a körülöttünk lévők sem fogják tudni, hogyan viszonyuljanak a kapcsolathoz. Ez pedig mindenki jó szándéka ellenére is konfliktusokhoz vezethet.

A megnyugtatás és az optimizmus minden kapcsolatnak fontos elemei, de ugyanilyen fontos, hogy a partnerek szavaikat érdemi cselekvéssel és a kihívások kezelésére irányuló valódi erőfeszítésekkel támasszák alá. Ellenkező esetben a „Ne aggódj, megoldjuk” túlzott használata fokozatosan alááshatja a bizalmat, a kommunikációt és az elszámoltathatóságot. Mindez végül magának a kapcsolatnak a romlásához vezethet.

Nyitókép: kupicoo/istockphoto.com

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!