Kár kidobnod! Lássuk, mi mindent tehetünk a komposztálóba

Kár kidobnod! Lássuk, mi mindent tehetünk a komposztálóba

Címlap / Otthon / Háztartás / Kár kidobnod! Lássuk, mi mindent tehetünk a komposztálóba

A háztartásunkban felhalmozódott szemét egy részét hasznosíthatjuk a kidobás helyett, ha komposztálót használunk. Lássuk, mi mindent tehetünk a szemetes helyett a komposztálóba!

Zöldségek

A háztartásban rengeteg olyan hulladék keletkezik, amiket a komposztálóba dobhatunk. Ilyen például a kamránkban felejtett, fonnyadt vagy kicsit rothadt zöldségek, valamint ezek olyan részei is, amiket nem használunk fel.

Ilyen például a krumplihéj, a hagyma vagy a saláta borítólevelei, a káposztatorzsa, vagy a paprika csutkája. Ezeket érdemes mielőbb a komposztálóba tenni, mert a konyhánkban hamar tovább romlanak, ami kellemetlen szagokhoz vezethet.

Gyümölcsök

Gyümölcsökből is minden felesleges darabot komposztálhatunk még akkor is, ha az már penészesedésnek, rothadásnak indult.

Beletehetjük az újrahasznosítandók közé az almacsutkát, a gyümölcsök héját, de akár a gyümölcsök magját is.

Arra érdemes figyelnünk, hogy akkor is mossuk meg a gyümölcsök héját, ha nem használjuk fel azokat, mert az ott megtalálható vegyi anyagok gátolhatják a lebomlást.

Biotermékeknél mindez nem szükséges, de ártani biztosan nem árt.

Gabonák, lisztek

Még a konyhaszekrényben való rendrakásnál maradva sokunkkal előfordult már valószínűleg, hogy a lisztek, vagy más gabonák már veszítettek minőségükből.

Ha ezek nyers állapotúak és nem mentek keresztül vegyi kezelésen, akkor semmi akadálya annak, hogy ezek is a komposztálóban végezzék.

Ha biogabonákat vásárolunk, akkor különösen valószínű, hogy megromlanak, vagy esetleg molylepke vagy más hasonló költözik bele a zacskókba.

Olajos magvak, fűszerek

A megavasodott, vagy lejárt szavatosságú olajos magvakat és fűszereket szintén újrahasznosíthatjuk a komposztáláson keresztül.

Ha egy nagyobb takarításkor a kamrában vagy a konyhaszekrényben akár több éve ott porosodó magvakat, vagy illatukat elveszített fűszereket találunk, akkor azokat bátran önthetjük a komposztálóba.

Kiváló eredményeket érhetünk el vele a komposzt készítésében akkor is, ha ezeken akár már komolyabb penészréteget, esetleg erős szagot tapasztalunk.

Kávé, tea

A kávézacc és a használt teafilter közismerten hasznos a növények táplálásban. Sokan a virágföldre öntik a kávéfőzőből a zaccot, és így közvetlenül táplálják vele a szobanövényeket.

Ugyanez érvényes a komposztálásra is: nyugodtan tegyük a többi közé a zaccot és a teafiltert is, de törekedjünk arra, hogy csak magát az alapanyagot dobjuk ki végül a komposztálóba. Vagyis ne kidobás előtt távolítsuk el a filter zsinórját és a festett címkét is, valamint a kávéval együtt ne dobjuk ki az elkészítéséhez használt szűrőpapírt.

Tojáshéj

A tojás héját is nyugodtan kidobhatjuk a komposztálóba. Mindegy, hogy nyersen vagy főzés után törtük fel, a tojáshéj – különösen akkor, ha minél apróbb darabokra törjük össze – nagyon hasznos lehet a komposzt készítésekor.

Arra érdemes odafigyelni, hogy feltörés előtt mindig mossuk meg alaposabban a tojásokat, mivel a héjról fertőtlenítő vagy egyéb vegyszerek is bejuthatnak a tojásba, így az ételünkbe is. Ha ezt megtesszük, a tojáshéj újrahasznosításának semmi akadálya nem marad.

Haj, szőr, köröm

Az emberi haj, szőr, vagy körömdarabok is képesek lebomlani a komposztálóban, így ezeket sem kell feltétlenül kidobnunk.

A takarításkor vagy akár csak egy fésülködés során elveszített hajszálak mehetnek egyből a komposztálásra várók közé, mivel ezt sem aprítani, sem pedig tisztítani nem szükséges.

Igaz, hogy a köröm vagy a szőrmennyiség minimális a kidobástól megmentett egyéb szeméthez viszonyítva, de attól függetlenül még kár kidobni a kicsi, de hasznosítható mennyiségeket is.  

Levelek, fű

A ház körül óhatatlanul rengeteg hulladék gyűlik össze, aminek eltávolítása általában gondot szokott okozni. Egy alapos fűnyírás vagy a lehullott falevelek azonban ugyanúgy felhasználhatóak a komposztba, mint az eddig felsorolt társaik.

Nem kell mást csinálnunk, mint ahelyett, hogy nejlon zsákokba gyűjtenénk ezeket és kidobnánk a szemétbe, vagy akár elégetnénk az udvaron, egyszerűen csak hasznosítsuk újra. A levágott füvet és a lombot a hatás kedvéért érdemes csak egy-egy rétegben a komposztálóba tenni.

Alapszabályok

A fentiek alapján egyértelműen látszik, hogy jónéhány kiló olyan dolgot tudunk hasznosítani, amit egyébként kidobásra ítéltünk volna. A lényeg az, hogy mást ne tegyünk a komposztálóba, és nagyobb mennyiségeket inkább elosztva próbáljuk meg újrahasznosítani.

A túl nagy mennyiség lassítja a komposztálást, de a különböző rétegek alkalmazása, és különösen a komposztálandó anyagok előre felaprítása gyorsítja a folyamatot, vagyis gyorsan jutunk jó minőségű, természetes anyagokat tartalmazó komposzthoz. Ráadásul mindezt ingyen, ami szintén nem elhanyagolható!

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!