A háztartásunkban felhalmozódott szemét egy részét hasznosíthatjuk a kidobás helyett, ha komposztálót használunk. Lássuk, mi mindent tehetünk a szemetes helyett a komposztálóba!
Zöldségek
A háztartásban rengeteg olyan hulladék keletkezik, amiket a komposztálóba dobhatunk. Ilyen például a kamránkban felejtett, fonnyadt vagy kicsit rothadt zöldségek, valamint ezek olyan részei is, amiket nem használunk fel.
Ilyen például a krumplihéj, a hagyma vagy a saláta borítólevelei, a káposztatorzsa, vagy a paprika csutkája. Ezeket érdemes mielőbb a komposztálóba tenni, mert a konyhánkban hamar tovább romlanak, ami kellemetlen szagokhoz vezethet.
Gyümölcsök
Gyümölcsökből is minden felesleges darabot komposztálhatunk még akkor is, ha az már penészesedésnek, rothadásnak indult.
Beletehetjük az újrahasznosítandók közé az almacsutkát, a gyümölcsök héját, de akár a gyümölcsök magját is.
Arra érdemes figyelnünk, hogy akkor is mossuk meg a gyümölcsök héját, ha nem használjuk fel azokat, mert az ott megtalálható vegyi anyagok gátolhatják a lebomlást.
Biotermékeknél mindez nem szükséges, de ártani biztosan nem árt.
Gabonák, lisztek
Még a konyhaszekrényben való rendrakásnál maradva sokunkkal előfordult már valószínűleg, hogy a lisztek, vagy más gabonák már veszítettek minőségükből.
Ha ezek nyers állapotúak és nem mentek keresztül vegyi kezelésen, akkor semmi akadálya annak, hogy ezek is a komposztálóban végezzék.
Ha biogabonákat vásárolunk, akkor különösen valószínű, hogy megromlanak, vagy esetleg molylepke vagy más hasonló költözik bele a zacskókba.
Olajos magvak, fűszerek
A megavasodott, vagy lejárt szavatosságú olajos magvakat és fűszereket szintén újrahasznosíthatjuk a komposztáláson keresztül.
Ha egy nagyobb takarításkor a kamrában vagy a konyhaszekrényben akár több éve ott porosodó magvakat, vagy illatukat elveszített fűszereket találunk, akkor azokat bátran önthetjük a komposztálóba.
Kiváló eredményeket érhetünk el vele a komposzt készítésében akkor is, ha ezeken akár már komolyabb penészréteget, esetleg erős szagot tapasztalunk.
Kávé, tea
A kávézacc és a használt teafilter közismerten hasznos a növények táplálásban. Sokan a virágföldre öntik a kávéfőzőből a zaccot, és így közvetlenül táplálják vele a szobanövényeket.
Ugyanez érvényes a komposztálásra is: nyugodtan tegyük a többi közé a zaccot és a teafiltert is, de törekedjünk arra, hogy csak magát az alapanyagot dobjuk ki végül a komposztálóba. Vagyis ne kidobás előtt távolítsuk el a filter zsinórját és a festett címkét is, valamint a kávéval együtt ne dobjuk ki az elkészítéséhez használt szűrőpapírt.
Tojáshéj
A tojás héját is nyugodtan kidobhatjuk a komposztálóba. Mindegy, hogy nyersen vagy főzés után törtük fel, a tojáshéj – különösen akkor, ha minél apróbb darabokra törjük össze – nagyon hasznos lehet a komposzt készítésekor.
Arra érdemes odafigyelni, hogy feltörés előtt mindig mossuk meg alaposabban a tojásokat, mivel a héjról fertőtlenítő vagy egyéb vegyszerek is bejuthatnak a tojásba, így az ételünkbe is. Ha ezt megtesszük, a tojáshéj újrahasznosításának semmi akadálya nem marad.
Haj, szőr, köröm
Az emberi haj, szőr, vagy körömdarabok is képesek lebomlani a komposztálóban, így ezeket sem kell feltétlenül kidobnunk.
A takarításkor vagy akár csak egy fésülködés során elveszített hajszálak mehetnek egyből a komposztálásra várók közé, mivel ezt sem aprítani, sem pedig tisztítani nem szükséges.
Igaz, hogy a köröm vagy a szőrmennyiség minimális a kidobástól megmentett egyéb szeméthez viszonyítva, de attól függetlenül még kár kidobni a kicsi, de hasznosítható mennyiségeket is.
Levelek, fű
A ház körül óhatatlanul rengeteg hulladék gyűlik össze, aminek eltávolítása általában gondot szokott okozni. Egy alapos fűnyírás vagy a lehullott falevelek azonban ugyanúgy felhasználhatóak a komposztba, mint az eddig felsorolt társaik.
Nem kell mást csinálnunk, mint ahelyett, hogy nejlon zsákokba gyűjtenénk ezeket és kidobnánk a szemétbe, vagy akár elégetnénk az udvaron, egyszerűen csak hasznosítsuk újra. A levágott füvet és a lombot a hatás kedvéért érdemes csak egy-egy rétegben a komposztálóba tenni.
Alapszabályok
A fentiek alapján egyértelműen látszik, hogy jónéhány kiló olyan dolgot tudunk hasznosítani, amit egyébként kidobásra ítéltünk volna. A lényeg az, hogy mást ne tegyünk a komposztálóba, és nagyobb mennyiségeket inkább elosztva próbáljuk meg újrahasznosítani.
A túl nagy mennyiség lassítja a komposztálást, de a különböző rétegek alkalmazása, és különösen a komposztálandó anyagok előre felaprítása gyorsítja a folyamatot, vagyis gyorsan jutunk jó minőségű, természetes anyagokat tartalmazó komposzthoz. Ráadásul mindezt ingyen, ami szintén nem elhanyagolható!