Gyakran bajban vagyunk, mi lenne a legmegfelelőbb karácsonyi ajándék ismerőseinknek, szeretteinknek. Gyermekként mindig szívesen készítettem saját kezűleg ajándékokat, és a tapasztalataim szerint mindig mindenki örült neki, a barátaim és a családom egyaránt. Felnőttként is szívesen készítek egyedi ajándékokat, és mivel gyakran megdicsérik a főztömet, az ínyencebbek mindig kapnak valami finomságot is. A konyha nem csak a boszorkányoké!
Citrusos marinált olívabogyók
15 perc alatt elkészíthető ajándék. Vigyázzunk, hogy jó minőségű, nem előre csomagolt olívabogyóból dolgozzunk!
Hozzávalók: 2 citrom, 1 narancs, 6 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál extraszűz olívaolaj, 1 evőkanál szárított kakukkfű, 350gr válogatott, pácolt olívabogyó.
Elkészítés:
Egyik citrom héját reszeljük bele egy serpenyőbe, majd a citrom felét facsarjuk bele. A narancs héjának egy részét szintén reszeljük bele a serpenyőbe, majd a narancs egynegyedét szintén facsarjuk bele. Adjuk hozzá az olajat, a 6 gerezd felaprított fokhagymát, a kakukkfüvet és kb. egy percig hevítsük. Aztán húzzuk le a tűzhelyről, és kb. 10 percig pihentessük.
Addig a maradék másfél citrom és a maradék narancs héját reszeljük egy tálba, illetve facsarjuk ki a citromokat és a narancsot is. Öntsük bele az olívabogyót és aztán a serpenyőben összefőtt keveréket öntsük rá. Keverjük jól át, majd egy frissentartó fóliával jól fedjük le a tálat, és 24 órára tegyük hűtőbe. Aztán lekvárosüvegbe szedve ajándékozhatjuk el. Hűtőben akár 1 hónapig is eláll.