Kezdő háziasszony vagy? Így egyszerűsítheted a rád háruló feladatokat

Kezdő háziasszony vagy? Így egyszerűsítheted a rád háruló feladatokat

Címlap / Otthon / Háztartás / Kezdő háziasszony vagy? Így egyszerűsítheted a rád háruló feladatokat

Ha most vágtál bele a nagybetűs önállóságba, akkor bizony megrémiszthet, mennyi feladat hárul rád. Mindent neked kell megcsinálnod, ami idáig valószínűleg anyukádra hárult – igen, még azokat is, amiknek a létezése eddig fel sem tűnt. De hogyan lásd át a káoszt?

Enni muszáj

Az egyik legnehezebb része az önállósodásnak az étkezést érinti, hiszen ha nem főzöl, akkor nem vár a hűtőben megmelegítésre váró, isteni vacsora.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy sokan úgy repülnek ki a családi fészekből, hogy fogalmuk sincs a konyhai teendőkről – nos, ilyenkor valóban nem lesz túl egyszerű a dolgod. De mit is tehetsz?

A túlélés érdekében, egy darabig csomagolj magadnak otthonról pár dolgot: anyukád biztosan szívesen megtámogatja a kezdeti lépéseket. Ha ez nem megoldható, társulj össze egy barátnőddel, ketten már csak össze tudtok hozni valamit a konyhában, és közösen időt, pénzt spórolhattok.

Bár rémisztőnek tűnik, a főzés nem nehéz, ha pedig nagyon balul sül el, még mindig ott a pizzéria telefonszáma és a jól bevált melegszendvics.

Tipp: Süss csirkemellet, vagy főzz tésztás ételeket! Ezekkel a legnehezebb melléfogni. 

Helló, mosógép!

A második nagy mumus lehet a mosógép, de legalábbis annak kiagyalása, hogy mindig legyen legalább egy szett a gardróbodban, amit fel tudsz venni. A szennyestartó ugyanis könnyen megtelik, de ennél jóval nehezebben kerülnek bele a tiszta, élére vasalt ruhák a szekrényedbe. Szerencsére a megoldás nem túl bonyolult!

A frissítésre váró ruháidat csoportosítsd (fekete, fehér, színes), majd alacsony hőfokon, külön-külön mosd át őket. Ezek a félórás, 30 fokos gyorsprogramok. Csak akkor tekerd feljebb a gépet, ha a mosnivaló bírja, és foltosak a ruháid, egyébként felesleges.

Fontos, hogy gyorsan teregess, hiszen így kevesebbet kell majd vasalnod – ez különösen igaz, ha a szárításhoz is használsz fogast, illetve gondosan kisimítod a felsőket.

Tipp: Használd a mosógép időzítőjét, így mire hazaérsz, már készen vár a reggel bekészített mosás, és rögtön teregethetsz is!

Takarítás: felesleges időpazarlás?

Sajnos nem, pedig milyen jó is lenne! Takarítani muszáj, és ha egyedül élsz, ezt is kizárólag neked kell megoldanod. Jó hír, hogy valószínűleg nem 200 négyzetméteren tengeted az életedet, és az első néhány nagytakarítás után máris hálát adsz az égnek az aprócska garzonodért.

Szerencsére ezen a téren sem muszáj túlzásokba esned, de azért néhány alapvető teendőre érdemes odafigyelned. Főzés után a konyhában mindig rendet kell rakni, ez a sterilizálás miatt nagyon fontos. A fürdőszobára, illemhelyiségre, továbbá az ágyneműdre kell még fokozottan ügyelned, egyébként a portörlés, porszívózás és persze az ablakmosás messze nem mindennapos rutin.

Tipp: Néhány naponta szánj időt egy kis tisztogatásra, söprögetésre (10-15 perc bőven elég), így később nem kell órákon át a nagytakarítással bajlódnod.

És ha nem egyedül élsz?

A házimunkákat illetően előny és hátrány is lehet ez a kérdés. Előny, ha olyan baráttal, barátnővel élsz együtt, aki szintén magáénak érzi a feladatokat, és hátrány, ha nem csak magad után kell rendszeresen összepakolnod. Ne higgy a régi sztereotípiáknak!

Manapság már messze nem állja meg a helyét az állítás, miszerint mindent a nőnek kell rendben tartania, hiszen te is éppúgy dolgozol, mint a férfiak.

A párkapcsolatotok egyébként is akkor fog jól működni, ha minden téren képesek vagytok a kompromisszumokra – ez bizony az otthoni teendőkre is vonatkozik. Ha pedig lakótárssal élsz együtt, a helyzet igazán egyértelmű…

Tipp: Ne vállalj mindent magadra, mert hamar besokallsz, de ne is legyél főnökösködő, elvégre barátnő vagy, nem anyuka. Üljetek le, és közösen beszéljétek át az elképzeléseiteket!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást