7 erős érv, amiért megéri önismereti folyamatba kezdened

7 erős érv, amiért megéri önismereti folyamatba kezdened

Címlap / Életmód / 7 erős érv, amiért megéri önismereti folyamatba kezdened

Rohanó világunkban egyre nagyobb szükségünk van a lelki stabilitásra, azt azonban nem olyan könnyű elérni, hiszen a sok stresszt, a folyamatos külső elvárásokat és a megfelelési kényszert nehéz teljesen kikapcsolni. A belső harmóniához ráadásul önmagunkat is elég jól kell ismernünk, ami nem is olyan egyszerű feladat, mint azt elsőre gondolnánk.

Román Boglárka pár-, és családterapeuta évek óta támogatja pácienseit az önismereti folyamataikban. Nem véletlen választotta ezt a szakmát, ő maga is hosszú ideje foglalkozik önismerettel. Azt mondja, ez az egész folyamat egy életen át tartó út, amibe ha belekezdünk, nem is akarjuk majd abbahagyni. Minél többet tanulunk magunkról, a viselkedési mechanizmusainkról, annál inkább megértjük miért és hogyan választunk, reagálunk helyzetekben. De az önismeret nem csak a megértést, a változást és a változtatást is ösztönzi. A szakértő segítségével hét pontban szedtünk össze, miért is érdemes belekezdenünk egy ilyen folyamatba.

Térkép önmagunkhoz!

Triviálisnak tűnik, hogy nem ismerjük eléggé önmagunkat, hiszen minden nap ebben a testben létezünk, mégis magunkra rálátni nem olyan könnyű feladat, mint azt elsőre gondolnánk. Sok esetben ösztönből, gyerekkori mintákból cselekszünk, ilyenkor legtöbbször észre se vesszük, mit, hogyan és miért csinálunk.

„A személyiség struktúra az önismereti folyamat során feltárul és kibomlik, az automatizmusok, a hozott családi mintázatok, érzelmi működések láthatóvá válnak. A folyamat rámutat a vakfoltokra, új gondolkodási szempontokat nyújt, feldolgozási lehetőséget ad, átkeretez”

magyarázza a pszichológus.

Útmutató a társunkhoz is!

Az önismereti szintünk meghatározza a párválasztásunkat is. Ha például nem szeretjük eléggé magunkat, könnyen egy bántalmazó dinamikába csöppenhetünk. Ha azonban tudjuk milyenek vagyunk, pontosan mire vágyunk, nem csak úgy sodródunk, párválasztásunkba és párkapcsolatunkba is tudunk vinni egy kis tudatosságot.

„Az önismeret segít felismerni és megfogalmazni érzelmi szükségleteinket, illetve fejleszthetjük vele empatikus készségünket is. Önmagunk feltérképezése által könnyebbé válik a másik fél megértése is, növelhetjük a nyitottságunkat és a befogadókészségünket.” 

mondja boglárka.

Érzelmi biztonság

A pszichológus szerint a terápiás térben a terapeuta és a kliens között biztonságos, bizalmi kapcsolódás alakul, amely felszabadítólag hat, így könnyebben beszélhetünk olyan témákról is, amelyek eddig tabunak számítottak. Gondoljunk csak bele hány olyan kérdés van, ami mélyen belül frusztrál, de senkivel nem mertük eddig megosztani. 

Kommunikáció felsőfokon

Azzal, hogy felismerjük az érzelmeinket, vagy bizonyos helyzetekben a reakcióinkat, szembenézünk jó és rossz tulajdonságainkkal is, valahogy egyfajta belső nyugalom is úrrá lesz rajtunk. Sokkal könnyebben fogunk bármiről beszélni, jobban tudunk majd reagálni mindenre. Kommunikációs stílusunk, eszköztárunk és önkifejezésünk is bővül egy terápiás folyamat során.

Megértés, elfogadás, elengedés, megbocsájtás

Senkinek nem problémamentes az élete, sőt, legtöbbeknek már gyerekként sok nehézséggel kellett szembesülni. Persze egyszerűbbnek tűnik ezeket a problémákat besöpörni a szőnyeg alá, de ez általában hosszabb távon nem kifizetődő. Minél több probléma rakódik egymásra, annál nagyobbat robban majd.

„A terápia hozzásegít az elakadások feltárásához, a nehéz érzések felvállalásához.”

Boglárka érzelmi nagytakarításként emlegeti ezt a folyamatot.

Önbecsülést, önszeretetet ad

Önmagam felvállalása, tudatosítása, elfogadása által teljes egészként láthatom magam, aki szereti és becsüli önmagát, látja értékeit, erőforrásait. Ez nem csak egy kívülről jövő megerősítést, úgymond instalike-ot hoz, hanem egy igazi, belülről fakadó önbizalmat ad, ami stabil alapokon nyugszik és nem is múlik el egyik percről a másikra, hiszen kemény munkával építettük fel.

Segít megfogalmazni a célokat is

Az önismereti folyamat segít, hogy érzelmi szempontból felnőtté váljunk, és tényleg olyan életet élhessünk, ami önazonos. Olyan munkát végezzünk, ami boldoggá tesz, olyan párkapcsolatban éljünk, ami felemel és olyan programokkal töltsük az időt, amely kiegyensúlyoz minket.

„Amíg gyerekkorban nincs döntési lehetőségünk, felnőttkorban fontos elsajátítani és megtapasztalni, hogy van szabad választásunk. Mi döntünk, hogy milyen útra lépünk és hogy milyen ember válik belőlünk.”

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!