4 ok, amiért külföldön élni a legjobb önismereti teszt

4 ok, amiért külföldön élni a legjobb önismereti teszt

Címlap / Életmód / 4 ok, amiért külföldön élni a legjobb önismereti teszt

Éltél valaha külföldön, esetleg fontolgatod az átmeneti vagy végleges kiköltözést? A legújabb viselkedéskutatói tanulmányok szerint az idegenben boldogulás, vagyis az expat lét nem csak a világ megismerésének nagyszerű módja – hatékony és élményekkel teli mezsgyéje önmagad feltérképezésének is.

Pozitív énkép alakul ki

A mai, még inkább globalizálódó világban egyre több ember dönt úgy, hogy külhonban próbál szerencsét, dolgozik vagy tanul. Ez a tendencia jónak tűnik, és a társadalomtudományi felmérések is kimutatták hatékonyságát. A nemzetközi tapasztalatok – függetlenül attól, hogy valaki melyik égtáj felé veszi az irányt – növelik a kreativitást, csökkentik a csoportközi negatív elfogultságot és előmozdíthatják a karrier sikerességét is. 

Azzal, hogy valaki időszakosan vagy permanensen világpolgárrá válik, stabilizálódik az énfogalma, ez pedig számos előnnyel jár. Ilyen a pszichés jólét, a stresszes szituációk produktív kezelése és az eredményes szakmai teljesítmény.

Miért stabilizálódik az önértékelés külföldön?

Amikor az emberek a hazájukban élnek a megszokott közegükben, akkor gyakran olyanok veszik körül őket a családban, a baráti társaságukban vagy a munkahelyükön, akik hasonlóképpen gondolkodnak és viselkednek, mint ők. Így nem kényszerülnek arra, hogy megkérdőjelezzék a saját mentalitásukat és cselekedeteiket. Nincs szükség arra, hogy azon őrlődjenek, a magatartásuk tükrözi-e az alapvető szocializálódott értékeket, vagy éppen annak a kultúrának az értékeit, amelybe beleágyazódtak.

4 ok, amiért külföldön élni a legjobb önismereti teszt

Ezzel szemben, aki külföldön él, azt az új kulturális normákkal és idegen emberekkel való kontaktus arra készteti, hogy vizsgálja felül a saját értékrendjét, hozzáállását és megoldási metódusait, és újrafogalmazva vagy megerősítse és alkalmazza, vagy elvesse azokat.

A fúziós kultúra előnyei

Ha az ember minimális adaptív készséggel rendelkezik, számára valóban elsősorban kaland, élmény és pozitívum lesz expatriótaként élni. Az új kultúra felfedezése, egy másik nyelv megfejtése, az ikonikus helyek csodája, az új ízek, szokások és tradíciók megtapasztalása mind-mind egy lépéssel közelebb visznek a világ lenyűgöző komplexitásának misztériumához.

Az expat lét – a kezdeti kulturális sokk és a nehézségek ellenére – egy felbecsülhetetlen ajándék az élet teljességének megélésére.

A külföldi tartózkodásod nem csak egy életre szóló impulzus lesz a sok közül, hanem teljesen egyedi tapasztalás. A hozott és a felvett kulturális értékeket, tradíciókat és attitűdöket keverheted egymással, és egy abszolút sajátos fúziós életformát gyakorolhatsz. Ez különbözik majd a saját országod kultúrájától, és eltér a befogadó országétól is. Ez egy rendhagyó harmadik kultúra lesz – amelyből például a különleges, kevert etnikumú házasságok és a két-három anyanyelvű gyerekek nőnek ki.

Új utakon járni

Ha gyermekkorod óta nem változtattál a környezeteden, akkor már kialakultak olyan stabil bevésődések az életedben, amelyektől nehéz megszabadulni. Vannak olyan determináló környezeti tényezők, amelyek egy irányba befolyásolhatják a sorsodat. Az emberek ismernek, tudják, milyen iskolába jártál, mi akarsz lenni, milyen a jellemed, ki volt a barátod. Ha külföldön kezdesz új életet, ezek az elvárások és kiszámíthatóságok leperegnek rólad.

Az új országban senki nem tudja, hogy ki vagy, honnan jöttél vagy mi a családi örökséged. A normák és a szokások eltérőek, és teljesen új, tiszta lappal vághatsz neki az új életednek. Expattá válni egy kicsit olyan, mintha újjászületnél.

És ha ezt az élményt felnőttként éled át, akkor egyedülálló lehetőséged van rá, hogy tudatosan megtapasztalj és élvezz minden különleges benyomást, ami az új életed kialakítása közben ér.

Kép forrása: bodnarphoto/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást