Less be a személyiséged rejtett területeibe egy érdekes önismereti modellel, a Johari-ablakkal

Less be a személyiséged rejtett területeibe egy érdekes önismereti modellel, a Johari-ablakkal

Címlap / Életmód / Ezotéria / Less be a személyiséged rejtett területeibe egy érdekes önismereti modellel, a Johari-ablakkal

Vannak tulajdonságaink, amikkel maximálisan tisztában vagyunk, ám akad számtalan olyan is, amivel egyáltalán nem. Ami talán még izgalmasabb, hogy van olyan területe a személyiségünknek, amit mások ismernek, mi pedig nem. A Johari-ablak egy érdekes önismereti modell, ami a személyiséget 4 nagy területre osztja. Lássuk, mik ezek!

A személyiség 4 területe

A Johari-ablak modelljét Joseph Luft és Harrington Ingham pszichológusok dolgozták ki az ötvenes években. Az ő keresztneveik összevonásából született az elnevezés is. A Johari-ablak azt modellezi, amit a személyiségünkből ismerünk, megmutatunk, eltakarunk, és amit mások ismernek belőle.

A Nyílt területhez azok a tulajdonságaink, viselkedési módjaink, szokásaink tartoznak, amelyekkel tisztában vagyunk, ismerjük őket, s megmutatjuk a környezetünknek is. Bátran felvállaljuk, nem rejtjük el, magunkénak érezzük.

A Rejtett területhez azok a tulajdonságaink, érzéseink, reakcióink tartoznak, amelyekkel tisztában vagyunk, de direkt, szándékosan elrejtjük őket mások elől. Egyrészt azért, hogy a rólunk kialakított képbe ne rondítsunk bele, másrészt pedig azért, mert mindenki vágyik arra, hogy egy kis privát szférát megtartson magának, ahol a titkos érzések, szokások lapulnak. Gondolj bele, ha mindig mindent kimondanánk, minden kártyánkat kijátszanánk, teljességgel sebezhetővé válnánk.

A Vak területhez azok a tulajdonságaink, viselkedési módjaink, érzéseink, reakcióink tartoznak, amiket mások észrevesznek, de mi nem. Olyan tulajdonságaink ezek, amikről mi magunk nem tudunk, nem vagyunk velük tisztában.

A legizgalmasabb az Ismeretlen terület, mert ide azok a jellemvonásaink, tulajdonságaink tartoznak, amelyekkel sem mi, sem a környezetünk nincs tisztában. Egy pszichológus, pszichiáter ennek a területnek a feltérképezésével rengeteg tudatalatt működő lélektani mechanizmusra tud rávilágítani.

Az, hogy melyik terület dominál leginkább, nagyban függ az ember nemétől, alaphabitusától, gyerekkori tapasztalataitól, a környezetével való viszonyától, a kultúrától, az adott szituációtól és attól is, hogy éppen kivel van interakcióban.

Tulajdonságok listája

Ha bátor vagy, és kedved van egy kis önismereti játékra, kérd meg egy közeli barátodat, családtagodat, hogy egy hosszú tulajdonság-listából válassza ki a rád leginkább jellemzőeket, s közben válogass te is! Ne a pároddal játszd, inkább egy nagyon jó baráttal! Hasonlítsátok össze, hogy ki miket jelölt meg és miért. Érdekes felfedezéseket tehetsz. Itt van néhány tulajdonság, amik közül választhattok – vigyázat, itt nem csak pozitív tulajdonságok vannak felsorolva!

alapos, aggódó, érzékeny, ösztönző, barátságos, bátor, becsületes, bizalmat sugárzó, céltudatos, halogató, együttműködő, elismerő, elkötelezett, empatikus, gondoskodó, hiteles, jó szervező, energikus, felelősségteljes, határozott, bátortalan, bizalmatlan, kedves, kitartó, lelkes, visszahúzódó, jó megfigyelő, tisztességes, szorgalmas, kockázatvállaló, türelmetlen, konfliktuskerülő, szenvedélyes, önfejű, humoros, maximalista, fontoskodó, szókimondó, tapintatos

Less be a személyiséged rejtett területeibe egy érdekes önismereti modellel, a Johari-ablakkal

Egyértelmű, hogy különféle szerepeinkben (munkahelyen, otthon, szerelmi kapcsolatban, felszínesebb vagy mélyebb baráti kapcsolatban) másként nyilvánulunk meg. Az sem mindegy, hogy a felek közti viszonyban milyen a hierarchia. De ha találsz módot arra, hogy kísérletezz egy kicsit a tulajdonságok listájával, sokat megtudhatsz magadról. Vagy éppenséggel, ha az a barátod, akivel csinálod, nyitott az önismereti játékra, róla is megtudhatsz új dolgokat. Ne feledd, a négy terület megannyi érdekességet rejt! Csak akkor menj bele a játékba, ha bátor vagy szembenézni velük, s nem sértődsz meg!

Az Ismeretlen terület feltérképezése meredekebb téma, arról csakis szakemberrel érdemes beszélni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást