Párkapcsolat / Szerelem

Kezdesz kiszeretni a partneredből? Ha ezeket tapasztalod, könnyen lehet

Kezdesz kiszeretni a partneredből? Ha ezeket tapasztalod, könnyen lehet

Ha egyre többet gondolkozol azon, vajon szerelmes vagy-e még a partneredbe, egyáltalán nem biztos, hogy szakítanod kell – minden egyes kapcsolatban vannak hullámvölgyek, és sokszor az érzések elhalványodása csak átmeneti. Ha azonban már egy ideje érzed, hogy valami komolyan nem stimmel, boldogtalannak és üresnek érzed a kapcsolatotokat, lehet, hogy érdemes lépni. Az alábbi jelek vészjóslóak lehetnek.

Eltűnik az intimitás a kapcsolatból

Egy hosszú kapcsolatban természetes, ha nem estek egymásnak minden éjszaka, és az is, ha vannak úgynevezett „száraz időszakok”, amikor egy ideig nem annyira kívánjátok a szexet. Gondolj csak bele, évek óta ugyanazt a testet nézed, egyértelmű, hogy nem fogsz mindig teljesen beindulni tőle. Az viszont árulkodó, ha a többi intim érintés is elveszik: nincs puszi, nincs ölelés, nincs bújás a partnerhez.

Ha mindez hosszú távon fennáll, és nincs semmi olyan oka, ami kiválthatná (egy trauma, ami tőletek független, vagy hosszú távú, intenzív stressz, esetleg gyógyszeres kezelés), akkor érdemes elgondolkodni, hogy mi lehet a baj.

Elveszett a bizalom

A bizalom halála egyben a kapcsolat halálát is jelenti – mindegy, miért érzed úgy, hogy nem bízhatsz a párodban, vagy ő nem bízik benned, amíg nem tudjátok ezt az akadályt leküzdeni, nem lehet hosszú életű a párkapcsolat. Bármi okozza a konfliktust, próbáljátok újra felépíteni a bizalom falait és ne engedjétek, hogy ezeket bármi megingassa – ellenkező esetben jobb, ha hagyjátok egymást, mert nem lesz már belőle működő kapcsolat.

bnenin/depositphotos.com

Nem érzed, hogy szeretnek

Egy párkapcsolatban természetesnek kellene lennie, hogy szeretve érzed magad, a párodnak nem szabadna egy percig sem úgy viselkednie, hogy ebben te kételkedni kezdj. Azok, akik kiszeretnek a partnerükből, a legtöbbször arra is panaszkodnak, hogy vagy nem érzik magukat szeretve a kapcsolatban, vagy pedig a párjuk annyira máshogy mutatja ki a szeretetét, hogy az nekik nem megfelelő. Ezen nagyon nehéz dolgozni, de megéri. Ha fontosak vagytok egymás számára, érdemes párterapeuta tanácsait is kikérni.

Rosszul érzed magad

Hiszed, vagy sem, az, ha kiszeretsz valakiből, neked is fáj. A kutatások szerint ez a fájdalom sokféleképpen jelentkezhet: van, aki depressziósnak érzi magát, magányosnak, úgy érzi, hogy gyászol valamit, csak még nem érti, hogy mit. Természetes, hogy neked is fáj, ha egy olyan emberre kezdesz el máshogy nézni, akit hosszú ideig nagyon szerettél, főleg akkor, ha már kezd tudatosulni, hogy meg kell bántanod majd a szakítással.

Eltűnik az önbizalmad

Ha kiszeretsz a párodból, az általában azzal jár, hogy a saját önértékelésed is csökken, kevesebb lesz az önbizalmad, és úgy érzed, hibát hibára halmozol. Valószínűleg ezek az érzések onnan jönnek, hogy a párkapcsolatod nem olyan, amilyennek elképzelted, vagy úgy érzed, hogy elutasítottak, annak ellenére, hogy te mindent megtettél a kapcsolat érdekében. Ilyenkor az önértékelésed komoly sérüléseket szenvedhet.

Fontos megjegyezni azonban, hogy ez a helyzet még nem jelenti azt, hogy véglegesen le kell mondanod a párkapcsolatodról.

Ha egyébként egy jó kapcsolatról van szó, sokáig nagyon boldog voltál, és ragaszkodsz a partneredhez, a problémáitokat együtt is megoldhatjátok – érdemes megpróbálni beszélni minderről a másikkal, vagy esetleg párterapeuta segítségét is igénybe venni. Egy párkapcsolat sosem egyszerű, és vannak benne hullámvölgyek, de ha igazán szeretitek egymást, az ilyen akadályokon együtt is át tudtok lendülni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást