Így készíts téli madáretetőt abból, amit otthon találsz!

Így készíts téli madáretetőt abból, amit otthon találsz!

Címlap / Otthon / Dekor / Így készíts téli madáretetőt abból, amit otthon találsz!

Ha te is szereted etetni a madarakat, épp itt az ideje, hogy a havas időszakra is felkészülj egy madáretetővel. Ez a kis tárgy a jó szolgálat mellett akár még kültéri dekorációként is megállja a helyét. Mutatunk néhány DIY madáretetőt, amelyet kevés kézügyességgel is el tudsz készíteni!

Konzervdoboz

Egy üres konzervdoboz és némi festék segítségével kedves kis madáretetőt készíthetsz, akár a képen látható bohó pöttyös mintában.

A dobozok közül mindenképpen olyat válassz, amelyet nem konzervnyitóval kellett kinyitnod, hanem egy plusz fül volt a fedelén, így nem fog vágni a széle.

Egy alapszínnel belül és kívül is fesd le a dobozodat, majd kívül csíkokkal, pöttyökkel vagy egyszerűbb geometriai mintákkal dekoráld.

A mintákkal harmonizáló színű szalaggal fel tudod kötni az erkélykorlátra vagy egy fára az etetőt, és ha egy vékonyabb farudat vagy botot is ragasztasz bele, akkor még ülőhelye is lesz rajta a madaraknak.

Teáscsészéből

Varázslatos kis etetőket készíthetsz, ha van otthon egy megunt kávés- vagy teáscsészéd, a hozzá passzoló alátéttel együtt.

A csészét és a tányért is át kell fúrnod óvatosan úgy, hogy a tányéron a lyuk inkább a széle felé legyen, mint a közepe felé, a csészédet pedig majd úgy kell rögzítened rá, hogy eldöntöd oldalra, és a kettőt összecsavarozod.

A kész etetőt erősebb madzag vagy szalag segítségével tudod majd felakasztani, a magokat pedig úgy kell rászornod, hogy a csésze belsejében és a tányéron is legyenek.

Makramé

A nyári fesztiválruhák újra divatba hozták a makramé technikát, amelyet a divaton túl a madáretető készítésnél is hasznosíthatunk.

Mivel a madarak nem csak magokkal táplálkoznak, hanem szeretik például a különböző, levekben gazdag gyümölcsöket, ezért néha napján adhatsz nekik ezekből is.

Egy egyszerű makramé alapba helyezz egy fél narancsot, és ennek a tetejét szórd le magokkal!

Tejesdoboz

Egy kiürült, jól elöblített tejes- vagy üdítősdoboz is tökéletes lehet arra, hogy madáretető készüljön belőle.

Ehhez nem kell mást tenned, csak egy ajtót vágnod a doboz egyik oldalára, majd lefesteni egyszínűre az egészet.

Az ajtó alá fúrj egy lyukat, és dugj bele egy vastagabb fapálcát, amelyet szintén le is festhetsz, hogy erre tudjanak ülni a madarak.

Fényes, színes gombokkal díszítheted a doboz oldalát, amelyet szárnyas kis barátaink így könnyebben észrevesznek majd.

Üvegből

Igazi kis vidéki hangulatú madáretetőt készíthetsz szuper egyszerű módon, csupán egy befőttesüveg és egy főzőkanál segítségével, amelyeket vastag, lehetőleg piros-fehér kockás, vagy kék-fehér pöttyös szalaggal rögzítesz egymáshoz, és függeszted fel egy fára.

Az üveg belsejébe szórd a magvakat, a főzőkanalat pedig úgy helyezd az üveg aljára, mint egy ülőrudat, hogy ezen ülve, vagy erről az üvegbe mászva tudjanak enni a madarak az eleségből.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!