Család / Életmód

Készíts szuper játékokat hétköznapi tárgyakból!

Készíts szuper játékokat hétköznapi tárgyakból!

Ha anya vagy, bizonyára te is nagy örömmel tapasztaltad, ahogy csemetéd nekiindul felfedezni a világot, és talán te is beszerezted már a legtutibb színes, zenélő, összerakható, szétszedhető játékokat. Ám érdekes módon a gyerekek általában a játékokkal szeretnek a legkevésbé játszani, sokkal izgalmasabbak számukra a lakás különböző pontjain található, gyakran nem éppen gyerekbarát tárgyak. Ha ismerős a helyzet, mindkettőtök dolgát megkönnyítheted azzal, ha néhány használaton kívüli tárgyat – akár kisebb átalakításokkal – kinevezel játéknak. Megmutatjuk, hogyan!

Zörgő palack

Az ásványvizes – vagy bármilyen üdítős – palack általában nagyon tetszik a kicsiknek, minden bizonnyal különös alakjának és csörgő-zörgő anyagának köszönhetően.

Akár az üres palackkal is képesek eljátszani, de még izgalmasabbá teheted a játékot, ha az üvegbe színes golyókat vagy bogyókat töltesz, így azok ide-oda gurulnak, ahogy a csöppség forgatja.

Mivel esélyes, hogy csemetéd nem csak a kezébe, hanem a szájához veszi a palackot, érdemes erre a célra BPA-mentes verziót használni, és arra is ügyelj, hogy a kupakot jó erősen tekerd rá, nehogy a kicsi leszedje, és esetleg lenyelje. 

Pakolós táska

A gyerekek általában nagyon szeretnek rámolni, legyen szó fiókról vagy táskáról, ám az esetek többségében ennek az a vége, hogy valami eltörik, elszakad stb.

Hogy megelőzd a bajt, és a gyerkőc is kiélhesse pakolászási kedvét, nevezz ki direkt erre a célra egy lehetőleg sok zsebes, tágas táskát, és rejts el benne olyan holmikat, melyekkel nyugodtan és biztonságosan játszhat a kicsi.

Persze érdemes cserélgetni a dolgokat, hogy ne váljon unalmassá számára a táskából ki-bepakolászás.

Régi távirányító

Minden érdekes, amin gombok vannak, de legfőképp a távirányító, ami sokszor még villog is.

Biztos a ti ismeretségi körötökben is van olyan, aki szereti megőrizni a régi, már nem használt tárgyakat, így remélhetőleg akad valahol elfekvőben egy szebb napokat látott távirányító, ami játék gyanánt tökéletes lehet.

Arra figyelj, hogy az elemek ne maradjanak benne, és tapogasd végig, hogy nincs-e olyan alkatrész rajta, amit esetleg a gyerkőc leszedhet.

Ha biztonságosnak találod, töröld át egy fertőtlenítő kendővel, és már adhatod is a csemete kezébe.

Címkekendő

Bár az előzőeknél kicsivel több időt igényel, a cél szentesíti az eszközt, pláne, ha arról van szó, hogy legalább egy kis időre lekötheted csemetéd figyelmét.

Biztosan te is észrevetted már, hogy a babák imádják a ruhákra bevarrt, lógó fecniket, és gyakran az édesen mosolygó plüssmackón is a címke a kedvenc részük.

Gyűjtsd össze a ruhákról vagy bármi másról levágott címkéket, varrd rá őket egy egyszerű textil zsebkendőre, és már kész is az egyedi, saját készítésű címkekendő.

 

Matatótábla

Egy-két éves gyermekek számára remek játék lehet az úgynevezett matatótábla, ami tulajdonképpen a számára izgalmas tárgyak táblára vagy falra rögzítéséből áll.

Akár egy régi bútordarab elemét felhasználva válasszatok ki egy sima lemezt, ami a tábla alapjául szolgál, és erre rögzítsétek fel a különböző dolgokat.

Kilincs, zár, retesz, óra, számológép, távirányító – ezek mind jól jöhetnek, de bármit felrakhattok rá, amiről úgy gondoljátok, hogy felkelti csemetétek érdeklődését.

A megfelelő, biztos rögzítésre kell nagyon odafigyelni, illetve fontos egy biztonságos helyet találni a táblának, lehetőleg a falra vagy más stabil ponthoz rögzítsétek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást