A következőkben három szappanfajtát készítünk: üdítő limeos-petrezselymes, tápláló zabos-mézes-citromfüves, illatos fahéjas-narancsos.
Amire szükséged lesz:
– 900 ml víz
– 300 g nátrium-hidroxid (tiszta, nem egyéb összetevőkkel kevert)
– 615 g kókuszolaj (vagy egyéb növényi olaj)
– 800 ml napraforgó olaj
– 800 ml olívaolaj
– egy marék friss szárított petrezselyem, 20 g lime eszencia
– citromfű eszencia, zabpehely, méz
– fahéj és narancs esszencia, friss narancs héj
– műanyag szappan formák
Mielőtt elkezdenéd: Amikor nátrium-hidroxiddal dolgozol, mindig kövesd a gyártó utasításait. Mindig a hideg vízhez adagold a nátrium-hidroxidot, ne fordítva. A szappannak 6 hetes érlelésre van szüksége, hogy a hozzávalói összekeveredjenek a lúggal és biztonságos legyen a használata.
1. Keverjük össze a nátrium-hidroxidot a vízzel úgy, hogy a vízhez habverővel fokozatosan hozzákeverjük a nátronlúgot. Vigyázat, mert kémiai reakció során gőz csap fel, a keverék felmelegedik.
2. Készítsük elő az olajakat. Melegítsük fel egy serpenyőben a kókuszolajat, ehhez adjuk hozzá a napraforgó és olívaolajat is.
3. Öntsük az olajkeveréket a lúgos vízhez, és keverjük robot habverővel 40 percig, amíg a színe és textúrája megváltozik.
4. Osszuk el a keveréket három tálban egyenlő mennyiségben.
5. Az első tálba keverjük hozzá a petrezselymet és a 20 g lime esszenciát.
6. A második tálba tegyük a zabot, mézet és citromfű esszenciát.
7. A harmadikba tegyük bele a fahéjat, narancs esszenciát és a narancs héjat.
8. A különböző keverékeket öntsük szappanformákba. A harmadik keverékhez adjunk hozzá néhány szelet szárított narancsot, a dekoráció kedvéért.
9. Takarjuk le a tálakat 24 óráig, hogy lassan hűljön le.
10. Ha a szappan már lehűlt, tegyük penészmentes helyre és hagyjuk őket 6 hétig száradni, míg a nátronlúg feloldódik és „bőrbaráttá” nem válik.
11. Miután letelt a 6 hét, vegyük ki a formákból és ha szeretnánk faraghatjuk vagy levághatunk belőlük tetszésünk szerint. Kössük át szalaggal.