10 kérdés a kertről, amit féltél feltenni

10 kérdés a kertről, amit féltél feltenni

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 10 kérdés a kertről, amit féltél feltenni

Szeretsz kertészkedni, hasznos és kellemes időtöltésnek gondolod, viszont van pár dolog, amit még talán te sem tudsz.

A kerti nővények mérgezők lehetnek gyermekeimre, háziállataimra?

Alig néhány ismert kerti növény mérgező, és csak akkor, ha megeszik. Mások allergiás reakciókat okozhatnak, ha hozzájuk érnek.
Közös fenyegetést a tiszafa jelent. Ezeknek a bokroknak gyakran van piros mérgező termésük. Több növény, beleértve a rebarbara leveleket csak nagy mennyiség fogyasztása után mérgező.
Néhány kerti növény, mely mérgező: rhododenron, borostyán, tiszafa, borsófa, ecetfa, rekettye, lilaakác, aranyeső, boglárka, kikerics, vadgesztenye (termése), labdarózsa, boróka, kutyatej.

Mit jelent a részleges árnyék?

Részleges árnyéknak (vagy részleges napnak) a kert azt részét nevezzük, amely naponta 4-6 óra napfényt kap.
Azokat a területeket, amelyek 6 óránál több napfényt kapnak, napos részeknek nevezzük. Kevesebb, mint 4 óra közvetlen napfényt teljes árnyéknak nevezünk.

Ültethetek növényeket, amint az idő felmelegszik?

Hideg-évszakos növényeket, valamint zöldségeket, mint borsó, saláta ültethetünk amíg még fagy van kint. Ellenben meleg-évszakos növényeket és zöldségeket, mint a paradicsom nem ültethetünk, csak ha már nincs fagy.
A legtöbb cserepes évelő növényt (fákat, cserjéket) bármikor elültetheted, amikor még a talaj megmunkálható – késő ősszel is. Amíg a talaj nincs megfagyva, vagy nincs rettenetesen kiszáradva, ültethetsz cserjéket és fákat.

Mit jelent a „módosított talaj”?

Ez egyszerűen azt jelenti, hogy szerves anyagot adunk a talahoz. Ez jelenti a jól lebomlott trágyát vagy levelet, mely javítja a talaj szerkezetét, engedve a víz és levegő jó szivárgását és elősegítve a növények táplálását.
A házi készítésű trágya az ideális, de kertészetekben is megvásárolható.

Mit jelentenek a műtrágya zacskókon levő számok?

A legtöbb növény számára az 5-10-10 -el jelzett műtrágya való. A számok a műtrágya nitrogén, foszfor és kálium összetételét jelzik.
A zöldséges és túlnyomó részt egynyári növényeket tartalmazó kertekben válasszunk nitrogénban dús műtrágyát, melyet 10-10-10-el jelölnek.

A termésből kihullott magokból jövőre lesz növény?

Valószínüleg igen. Tárold a magokat hűvös, sötét helyen a következő szezonig. Jövő évben kora tavasszal ellenőrizd, mennyire maradtak életképesek: önts 20 magot két nedves papírtörlő közé és zárd az egészet műanyag zacskóba.
Lazán kösd át a zacskót és tedd meleg helyre. 10 nap után, ellenőrizd, hogy kicsíráztak-e a magok. Ha 14 magnál kevesebb csirázott ki, vásárolj új magokat. Ha ennél több, a magvak legalább 70%-a ki fog hajtani.

Meg kell nyírni a bokrokat?

Nem. A bokrok nyírása csak esztétikai célt szolgál. A cserjéknek semmilyen metszés nem szükséges, a fagy és állatok úgyis gondoskodnak róla.
Ha tetszésed szerint szeretnél alakítani egy bokrot, a legjobb kora tavasszal, amikor bimbozni kezd.

Van különbség ásó és ásó közt?

A hosszú nyelű, kerekített fejű lapát rengeteg célt szolgál: a kövek kiásától, különböző mélyedések ásásáig. Vásárláskor válasszunk olyan fém-fejű ásót, amelynek a fémrésze felér a nyélre.
A fanyelű ásón kívül, létezik fémből és üvegszálból (nehéz munkákra) készült ásónyél is. 

A kerti tárolóedények alját tényleg ki kell lyukasztani?

Ha az edénybe növény van ültetve, akkor szükség van leeresztő nyílásokra. Ellenkező esetben a víz telíti a talajt és elpusztítja a növényt.
Ha az edény aljáról hiányoznak a lyukak, fúrj fúrógéppel rá párat, vagy használd a kertben víztároló célokra.

Melyek a gyerekek által is könnyen termeszthető zöldségek?

Könnyen termeszthetők a saláta-félék, padlizsán, retek, sárgarépa, bokros koktélparadicsom vagy zöldpaszuly.
Bátran ültethetnek fűszernövényeket is, így könnyedén megtanulják felismerni és akár használni őket.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!