Életmód / Receptek / Táplálkozás

Az 5 kedvenc gyümölcslevesem receptje

A legmelegebb napokon sokszor fordul elő velem, hogy még enni sincs kedvem, egy hűsítő, friss gyümölcsleves viszont ilyenkor is jól esik, ráadásul még a folyadékpótlásban is segít. A legjobb pedig, hogy nem, vagy csak alig kell főzni őket – mert lássuk be, kinek van kedve 30 fokban a tűzhely mellett állni?

Eperkrémleves mentalevéllel

Hozzávalók: 30 dkg eper, 2 dl habtejszín, 3 dl tej, ízlés szerint méz, fél citrom leve.

A díszítéshez: tejszínhab, félbevágott eperszemek, mentalevél.

Elkészítés: Az epret tisztítsd meg, vágd félbe, locsold meg a citrom levével majd egy kevés mézzel egy kis lábasban forrald össze, hogy éppen csak elkezdjen szétesni. Várd meg, amíg kihűl, majd önts hozzá egy kevés tejet és egy botmixer segítségével pürésítsd. Öntsd hozzá a többi tejet és a tejszínt is, majd ezekkel is dolgozd össze. Behűtve tálald.

Bodzakrémleves túrógombóccal

Hozzávalók: kb. 20-25 darab bodzavirág, 2 nagy citrom, 8 dl víz, 2 kis poharas joghurt, 2 csomag habtejszín, egy csomag vaníliás pudingpor, ízlés szerint méz.

A túrógombócokhoz: 25 dkg túró, fél citrom reszelt héja, ízlés szerint porcukor, 1 tojás, 1 evőkanál joghurt, annyi zsemlemorzsa, amennyitől formázható lesz.

Elkészítés: A virágot és a felkarikázott citromot áztasd vízbe, másnap a levet szűrd le és forrald fel, miközben a többi hozzávalót kikevered. Öntsd ezeket is a leveshez, főzd össze az egészet, majd tedd félre hűlni. A gombócokhoz gyúrd össze a túrót a többi alapanyaggal, formálj belőle kis golyókat és lobogó vízben főzd ki őket. Behűtve tálald a levest a hideg gombócokkal.

Fahéjas-sárgabarackos leves

Hozzávalók: fél kiló sárgabarack, egy doboz görög joghurt, 3 dl mandulatej, ízlés szerint méz, egy csipet fahéj.

Olvastad már?  Így készíts gumicukrot házilag: finomabb és egészségesebb, mint a bolti

Elkészítés: A barackokat mosd meg, majd forrázd le, hogy könnyen le tudd húzni a héjukat. Ezután magozd ki őket és egy késes robotgépben a joghurttal együtt pürésítsd, majd add hozzá a mandulatejet, a mézet és a fahéjat, és ezekkel is dolgozd össze. Tálaláskor kockákra vágott barackkal, egy kevés joghurttal és egy pici fahéjjal díszítheted.

Kókusztejes banánleves

Hozzávalók: 2 érett banán, ízlés szerint méz, negyed csésze víz, fél csésze zsíros kókusztej, fél teáskanál vaníliakivonat.

Elkészítés: Az egyik banánt a mézzel, a vaníliakivonattal és egy kevés tejjel turmixold össze, majd öntsd hozzá a többi tejet és a vizet is. A másik banánt karikázd fel és díszítsd vele a levest. Ha szeretnéd, pirított mandulával is megszórhatod.

Rumos szilvaleves

Hozzávalók: fél kilogramm érett, lila húsú szilva, 2 dl tejszín, 2 dl tej, egy kis poharas görög joghurt, ízlés szerint barnacukor, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, egy kupica rum vagy egy teáskanál rumaroma.

Elkészítés: A szilvákat mosd meg, majd forrázd le, hogy le tudd húzni a héjukat. Vágd félbe és magozd ki őket, majd locsold meg őket a rummal, a fűszerekkel és a cukorral, keverd át és hagyd kicsit állni. Ezután add hozzá a joghurtot és turmixold össze a szilvákat. Öntsd hozzá a többi hozzávalót (a tejszínből tegyél félre egy kicsit), a robotgéppel dolgozd össze a levest, majd tálaláskor locsold meg a megmaradt tejszínnel.