Így kedveltesd meg magadat az új munkahelyeden

Így kedveltesd meg magadat az új munkahelyeden

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Így kedveltesd meg magadat az új munkahelyeden

Munkahelyváltás előtt állsz, esetleg már az első napokat töltöd az új helyen? A munka tetszik, a társaság is egész jónak tűnik, egyedül az aggaszt, hogyan tudnál beilleszkedni minél előbb? Mutatunk pár tippet, hogy villámgyorsan megkedveljenek!

A kevesebb több

Ez tényleg mindenre vonatkozik!

A külsődre, azon belül is a sminkedre, az outfitedre, a frizurádra, a hangerődre, de még a telefonod tokjára is!

Ha amúgy szereted az élénk színű, feltűnő kiegészítőket, magassarkúkat, mobiltokokat és egyebeket, akkor az első pár héten mondj le róluk, térképezd fel a terepet, és ha másnak is vannak hasonló cuccai, akkor jöhetnek a kedvenc holmik. 

Pozitív kisugárzás

Biztosan nem újdonság, hogy a mosolygós, kedves embereket pillanatok alatt megkedvelik az idegenek – ez fokozottan igaz az új kollégákra is.

Persze azért ebben sem szabad túlzásokba esni.

Ha keresik a társaságodat, kérdeznek tőled, maradj minidig pozitív, vidám, ami nem egyenlő azzal, hogy a legutóbb halott viccet gyorsan el is meséled nekik.

És ami szintén lényeges: ne kérdezz túl sokat, a tolakodó érdeklődést senki sem szereti.

Nevezd nevén

Alapvetőnek tűnik, de sokan mégis hibáznak ebben, ami óriási sértődésekhez vezethet.

Mindenkinek jegyezd meg a nevét!

Igen, ér Facebookon vagy más közösségi oldalon, esetleg a cég honlapján nyomozni a munkatársak után, hogy biztosan jól értetted-e a nevüket.

Hidd el, azért mindenki odavan, ha rögtön a keresztnevén szólítod.

Viszont hatalmas csalódás – és örökre megjegyzik – ha rossz nevet mondasz.

Ha nem vagy biztos benne, hogy Kati tényleg Kati, és nem Klári, akkor valahogy próbáld kikerülni, hogy a nevén szólítsd, amíg ki nem deríted a tényleges nevét.

Ebédbarátság

Ha az első napon elhívnak ebédelni a munkatársaid, óriási szerencséd van, ez nagyon ritka és kedves gesztus, úgyhogy inkább arra készülj, hogy az első napokban egyedül mész.

Ha egyáltalán nem nyitnak feléd, azért annyit megkérdezhetsz, hogy szerintük hova érdemes menni kávézni vagy ebédelni, és mondják el, hol van pontosan a hely.

Valószínűleg inkább elhívnak magukkal, minthogy tíz percig magyarázzák, merre kell menni…

Az ebéd egyébként nagyon érzékeny pont, már az első napon nézz utána, ki hol eszik, és ha nincs ebédlő vagy konyha, kérdezd meg, ehetsz-e az asztalodnál – jobb tisztázni, hogy ez nem zavar-e másokat.

Ne nevess mindenen!

A mosolygás az más, de biztosan te is ismered azt a helyzetet, amikor egy bennfentes poénon még azok is kényszeredetten vihognak, akiknek fogalmuk sincs a poén eredetéről…

Ha mégis kitalálod a kontextusból, hogy mitől vicces a helyzet, akkor is csak mosolyogj, és nyugodtan kérd meg, hogy meséljék el az egész sztorit.

Két legyet ütsz egy csapásra: nekik is kellemes lesz felidézni a vicces szitut, te pedig beavatott leszel.

Tartsd a megfelelő távolságot

Soha ne mássz bele más intim szférájába!

Ha pl. az íróasztalnak csak az egyik fele a tiéd, és több helyre lenne szükséged, akkor se told ki a határaidat.

Sok embert zavar az is, ha megérinted őket, a kedvességet, nyitottságot nem csak egy vállveregetéssel lehet kifejezni, hanem egy cinkos mosollyal vagy összenézéssel is.

Sőt, akár küldhetsz gyorsan a másiknak egy kacsintós hangulatjelet chaten vagy e-mailben, hogy érezze, mellette állsz – ez még egy félidegentől is bárkinek jól esne, nemde?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást