Nyilvánosság előtt kell beszélned? Így lehetsz nyugodt és profi előadó

Írta: ,

Senki sem születik profi előadónak, de a meggyőző és magabiztos nyilvános beszédet bárki elsajátíthatja. A kulcs a gyakorlás, és persze az sem árt, ha megfogadod az alábbi tanácsokat.

Urald az izgalmadat! Kép forrása: bloglovin.com

1/5 Urald az izgalmadat!

Dan Harris hírolvasó és író kétszer is átélte a nyilvános beszédtől rettegők legrosszabb rémálmát: élő tévéadásban kapott pánikrohamot.

Ezek után megtanulta, hogyan szerezhet önuralmat a stressz és az idegesség fölött, és ebben nem más volt segítségére, mint a meditáció.

Ha te nem is vagy gyakorlott meditáló, szakértők szerint már az is segít, ha a nyilvános szereplés előtt 2 héttel minden nap 5 percet szánsz arra, hogy odafigyelve, egyenletesen lélegezz.

Ez a stresszhelyzetben is segít majd megőrizni a normál pulzust.

Ismerd a közönségedet! Kép forrása: bloglovin.com

2/5 Ismerd a közönségedet!

Manapság már nem jelent problémát, hogy kiderítsd, ki előtt fogsz beszélni, és sokat segít, ha előre felkészülsz a közönségedből.

Ha más nem segít, gondolj arra, hogy mivel foglalkoznak, mi érdekli az embereket, és készülj valami személyes, a helyzetre szabott, kicsit humorosabb hangvételű nyitással – javasolja Sarah Lloyd-Hughes, a How to Be Brilliant at Public Speaking szerzője.

Ezzel azonnal megnyered a rokonszenvüket, és a későbbiekben sokkal könnyebb lesz a dolgod.

Merd használni a kezeidet!

3/5 Merd használni a kezeidet!

A kutatások azt mutatják, hogy a legnépszerűbb TED előadók kétszer annyit gesztikulálnak a kezükkel, mint a legkevésbé népszerűek.

Nyugodtan használd te is a kezeidet, de ne a vállad és a csípőd közötti légtérben mutogass, mert úgy fogsz kinézni, mint egy forgalomirányító.

Inkább a törzsed előtt gesztikulálj, és csak olyan mozdulatokat tegyél, amiket természetesnek érzel.

Ne hagyd, hogy valami megzavarjon! Kép forrása: pexels.com

4/5 Ne hagyd, hogy valami megzavarjon!

Lehet, hogy nem lesz rá szükséged, de megnyugtathat, ha szükség esetén van a kezed ügyében egy pohár víz, amibe belekortyolhatsz, ha elmegy a hangod.

Az is segíthet, ha van előtted néhány kártya, amire felírtál bizonyos kulcskifejezéseket, vagy akár egész mondatot, amire rápillanthatsz, ha leblokkolnál.

Nyugodtan puskázz, de semmi esetre se olvasd fel az előadásodat, mert ez unalmassá és hiteltelenné teszi azt.

Mit kezdj a kérdezőkkel? Kép forrása: bloglovin.com

5/5 Mit kezdj a kérdezőkkel?

Ha valaki az előadás közben zavar meg a bekiabálásával, a legjobb, ha figyelembe sem veszed. Maradj nyugodt, és folytasd a beszédet – ne feledd, hogy ez itt a te időd és tered, hogy elmondd a gondolataidat. Ha valaki az előadás végén kérdez, természetesen igyekezz a legjobb tudásod szerint válaszolni. Gondolj arra, hogy azért te beszélsz erről a kérdésről, mert te vagy a téma legjobb ismerője, és ez az oka annak, hogy téged kérdeznek.

Ha mégsem tudsz a helyszínen válaszolni, akkor se ess kétségbe: köszönd meg a kérdést, mondd azt, hogy ez érdekes észrevétel, és bár jelenleg nem tudod megválaszolni, mindenképpen utána fogsz nézni a dolognak. A legprofibb előadók és több diplomás professzorok is ezt a kitérőt használják.