Nyilvánosság előtt kell beszélned? Így lehetsz nyugodt és profi előadó

Zabolai Margit
Írta: ,

Senki sem születik profi előadónak, de a meggyőző és magabiztos nyilvános beszédet bárki elsajátíthatja. A kulcs a gyakorlás, és persze az sem árt, ha megfogadod az alábbi tanácsokat.

Urald az izgalmadat! Kép forrása: bloglovin.com

Dan Harris hírolvasó és író kétszer is átélte a nyilvános beszédtől rettegők legrosszabb rémálmát: élő tévéadásban kapott pánikrohamot.

Ezek után megtanulta, hogyan szerezhet önuralmat a stressz és az idegesség fölött, és ebben nem más volt segítségére, mint a meditáció.

Ha te nem is vagy gyakorlott meditáló, szakértők szerint már az is segít, ha a nyilvános szereplés előtt 2 héttel minden nap 5 percet szánsz arra, hogy odafigyelve, egyenletesen lélegezz.

Ez a stresszhelyzetben is segít majd megőrizni a normál pulzust.

Ismerd a közönségedet! Kép forrása: bloglovin.com

Manapság már nem jelent problémát, hogy kiderítsd, ki előtt fogsz beszélni, és sokat segít, ha előre felkészülsz a közönségedből.

Ha más nem segít, gondolj arra, hogy mivel foglalkoznak, mi érdekli az embereket, és készülj valami személyes, a helyzetre szabott, kicsit humorosabb hangvételű nyitással – javasolja Sarah Lloyd-Hughes, a How to Be Brilliant at Public Speaking szerzője.

Ezzel azonnal megnyered a rokonszenvüket, és a későbbiekben sokkal könnyebb lesz a dolgod.