Így alakulnak a lakásárak Pest megyében: Itt a legolcsóbb, és legdrágább lakni

Zabolai Margit
Írta: ,

Tudjuk, hogy Magyarország nem csak Budapest, az iskolák, a munka, vagy egyszerűen csak a lehetőségek miatt mégis nagyon sokan próbálnak a fővárosban, vagy a főváros vonzáskörzetében maradni. De mennyibe kerül neked, ha Pest megyében készülsz letelepedni?

Voltak már drágábbak a lakások

Az ingatlannet.hu statisztikái szerint Pest megyében a lakóingatlanok átlag négyzetméter ára még nem éri el a 2003-2004 körüli csúcsot, de az elmúlt évekhez képest emelkedést mutat, átlagosan 24.104 forinttal kell többet fizetni egy négyzetméternyi lakóingatlanért. 2017 februárjában egy négyzetméternyi lakóingatlanért átlagosan 227 189 Ft-ot kellett fizetnie annak, aki Pest megyében szeretne lakni.

Ugyanebben a hónapban a legmagasabb négyzetméter ár 432 610 forint, a legalacsonyabb 107 761 forint volt. Ennél egy kicsit több pénzért egyébként már lakóingatlant is lehetett venni: megdöbbentő, de a statisztika szerint február hónapban Pest megyében már 170 000 Ft-ért is lehetett ingatlant vásárolni – ez volt a legalacsonyabb áron elérhető épület. A legdrágább ingatlanért ebben a hónapban 1 506 000 000 Ft-ot kértek, az átlag ingatlanár pedig 37 785 241 Ft volt.

További drágulás jöhet

Elemzők szerint aki arra vár, hogy a piac kicsit lecsendesedjen, és az árak is megfizethetőbbek legyenek, annak nem 2017 lesz az éve. Az idén becslések szerint 5-10 százalékos további drágulás jöhet, igaz, aki új építésű otthont szeretne vásárolni, annak lesz miből válogatnia: az Otthon Centrum szerint országosan 14–16 ezer lakás épülhet idén, a vállalkozások által épített új ingatlanokat (tehát nem a magán célra kivitelezett családi házakat) Budapesten, a II. III. VI. VII. VIII. IX. XI. XIII. XIV. kerületben adják majd át a legnagyobb számban.

Kép forrása: epstock/depositphotos.com

Hol a legdrágább, hol a legolcsóbb?

Egy település ingatlanárait sok minden befolyásolja, Pest megyében természetesen a főváros közelsége, illetve megközelíthetősége, a környék infrastruktúrája döntő szerepet játszik. A Kamara Online az Otthon Centrum statisztikái alapján azt írja, hogy a legtöbb pénzt azoknak kell fizetniük, akik Ürömön, Solymáron és Budakalászon keresnek maguknak lakóingatlant, míg legalacsonyabb áron Pest megyében Nagykörösön, Kiskunlacházán és Albertirsán lehet otthonhoz jutni.

Az agglomeráció délkeleti részén 65-100 000Ft-os négyzetméter árral lehet átlagosan számolnia az ingatlant keresőknek, míg az agglomeráció északnyugati részén a Budakeszi, a Pilisvörösvári és a Szentendrei járás népszerűbb városaiban fordultak elő a legmagasabb árak, itt átlagosan 50-100 000 Ft-tal többet kérnek el egy négyzetméterért. A statisztikákból egyértelműen látszik az is, hogy a Budapesttől mért távolság nagyban befolyásolja az ingatlanárakat: egy közlekedési folyosó mentén, a fővárostól kifelé haladva csökkennek a lakásárak is.

Érdekes még, hogy a legnagyobb mozgás nem a legolcsóbb, legdrágább, vagy akár legjobb közlekedésű településeken volt: népességszámra vetítve a legtöbb adás-vétel Dunakeszin, Szigetszentmiklóson és Vácon történt, de népszerű volt néhány kisebb lélekszámú település, például Remeteszőlős vagy Délegyháza is, ahol a népességszámhoz képest viszonylag sok ingatlan adtak el és vettek meg. Az adás-vételek száma alapján Pilisvörösvár, Törökbálint, Tárnok és Tura viszont kevésbé népszerűek voltak az otthont keresők körében.