5 dolog, amit senki se mond el neked, mielőtt felmondsz a munkahelyeden

Schuster Borka
Írta: ,
5 dolog, amit senki se mond el neked, mielőtt felmondsz a munkahelyeden

Munkahelyet váltani egy dolog. Felmondani és úgy elkezdeni keresni az új állást vagy akár egészen új karriert már más. Bár egy egészségtelen munkakörnyezetben igazi lélekemelő dolog lehet kiejteni a bűvös szavakat, a filmszerű jelenetek itt többnyire véget érnek, és a valósággá váló helyzetről már sokkal kevesebb szó esik.

A kudarc is tapasztalat Kép forrása: huffpost.com

Amikor valaki teljesen ismeretlen vizekre merészkedik, ott bizony az elbukás lehetősége is megvan.

Fontos azonban tudnod, hogy minden tapasztalat jó tapasztalat, és bár senki nem tudja garantálni, hogy nem lesznek balul sikerült próbálkozásaid, ha ezekből fel tudsz állni és tanulni tudsz, akkor ezeket a képességeket akár a hagyományos munkapiacra visszatérve is kamatoztatni tudod.

Jövőbeli munkaadóidat pedig nem is annyira a kitérőd fogja érdekelni, mintsem az, hogy hogyan térsz vissza ebből: egy vargabetű a karrieredben lehet vészjelző a HR-es szemében, de ha el tudod mondani, mit tanultál belőle magadról, a számodra fontos dolgokról, és pozitív tapasztalatokkal térsz vissza belőle, akkor az akár a javadra is vállhat egy állásinterjún.

Az anyagi tényező igenis faktor Kép forrása: alwaysjudging.com

Bár van olyan kellemetlen a téma, hogy ne beszéljenek róla, az anyagi tényezők nagyon is komolyan számítanak, mielőtt valaki úgy dönt, hogy kilép a munkahelyéről, és elkezdi inkább az álmait megvalósítani.

Egy saját vállalkozás elindítása ugyanis pénzbe kerül, ha másba nem is, akkor abba, amiből abban a néhány hónapban élsz, amíg az üzlet beindul.

És bár a „csináld, amit szeretsz, és akkor és csak akkor leszel boldog” szlogenbe nem nagyon illik bele, az a szomorú igazság, hogy ezt nem mindenki engedheti meg magának.

Akinek van megtakarítása, esetleg megbízik a szociális hálójában (például, hogy egy esetleges kudarc esetén a családja megmenti), sokkal könnyebben vághatnak bele egy új karrierbe, mint azok, akik hónapról hónapra élnek.

A „Kövesd az álmaidat!” életszemlélet tehát meglehetősen csalóka, és komoly nyomást helyez azokra, akik nem tudnak kilépni az unalmasnak tartott állásukból, és amiatt állandóan lúzernek kell érezniük magukat, ahányszor megnyitnak egy közösségi oldalt. Pedig a valóságban ők a csendes kisebbség.