Így veheted hasznát a feminizmusnak a munkahelyeden

Írta: ,

A feminizmus nem „elméleti tudomány”, de még csak nem is „utcai mozgalom”. Hanem egy szemléletmód, amely a társadalmi igazságosságra irányul. Amennyiben te is szeretnél nőkre vonatkozó előítéletek és diszkrimináció nélküli közösségben élni, valamint ilyen munkahelyen dolgozni, a következőket érdemes megfontolni.

Becsüld meg magadat és a munkádat!

1/5 Becsüld meg magadat és a munkádat!

Hogyan is alakíthatnád át a munkahelyed szemléletét, ha te magad nem vagy hajlandó változni?

Ennek első, s talán legfontosabb lépése, hogy felismerd a saját értékeidet, illetve közülük azokat, amelyek a feladataid elvégzéséhez kellenek.

A társadalmi elvárások még a nyugati kultúrákban is gyakran plántálják a nőkbe a szakirodalomban csak „imposztor szindrómának” nevezett tünetegyüttest, amelynek lényege egyfajta oda-nem-tartozás érzése.

Ennek legfőbb tünete a „nem vagyok elég jó” alapgondolat, ami számos súlyos problémához vezethet a karrierben.

Gondolj bele, micsoda tragédia, ha a gondolataidtól vezérelve te magad akadályozod a tulajdon céljaidat! Tudatosítsd magadban, hogy minden egyes munkanap és munkafolyamat számít, és minden sikerélményt jelent, amit el tudsz végezni.

Támogasd a kolleginákat!

2/5 Támogasd a kolleginákat!

A feminizmus alapfeladata a közösségi gondolkodás átformálása. Miután az előzőek szerint rendet tettél a saját fejedben, ne félj segítséget nyújtani azoknak, akiknek szükségük van erre.

A munkahelyi kapcsolatok nemcsak abban segíthetnek, hogy könnyebben átvészeld a hosszú napokat, hanem a karrierednek is szárnyakat adnak, hiszen egyfajta biztonságos háttérként szolgálnak.

A nyugati kultúrákban nem ritka az úgynevezett „lady drinks” program, amely könnyed, beszélgetős-iszogatós esti kikapcsolódást jelent a kolleginák társaságában.

Ezek alkalmával alaposan megismerhetitek egymást, ráadásul a munkahelyi viszonyoknak is kedvez ez a fajta zavartalan információáramlás.

Ne legyen tabu a fizetés!

3/5 Ne legyen tabu a fizetés!

A feminizmus egyik kulcskérdése a férfiak és a nők között meghúzódó bérrés csökkentése.

Sajnos Magyarországon is jellemző, hogy a hölgyek ugyanannál a cégnél betöltött ugyanazon pozícióért kevesebb pénzt tehetnek zsebre, mint hímnemű munkatársaik.


Téged is érint? 5 tipp a jó fizetésért, ha szexista cégnél dolgozol nőként


Amellett, hogy ilyen esetben teljes joggal kérhetsz fizetésemelést, ne félj erről a témáról – persze, megfelelő keretek között – a többiekkel is értekezni. Fontos, hogy semmiképpen se lázítás legyen a dologból, hanem egyszerű véleménycsere.

Amennyiben alulfizetettnek érzed magad, esetleg nyílt vagy rejtett diszkrimináció áldozata vagy, bátran fordulj a megfelelő esélyegyenlőségi szervekhez – a munkádat pedig véletlenül se féltsd, mert hidd el, ennél sokkal jobb is jut majd neked!

Elnyomás és diszkrimináció ellen

4/5 Elnyomás és diszkrimináció ellen

A feminizmus alapelveire nyitott emberként valószínű, hogy kritikusan gondolkodsz az elnyomásról és a diszkriminációról.

Sajnos az élet megannyi területén belefuthatsz a nők ellen irányuló hátrányos megkülönböztetésbe: a már említett bérréstől kezdve a szexuális zaklatáson át az illetlen kérdésekkel tarkított állásinterjúkig.

És koránt sem biztos, hogy minden esetben biztonságosnak érzed kifejezni a véleményed, mert például szeretnéd megtartani a munkádat, miközben molesztál valamelyik felettesed.

Ilyen esetben a legfelsőbb döntéshozó, a személyzeti osztály vagy a szakszervezet beavatásával tehetsz a kellemetlenségek ellen, további jogi lépéseket is megfontolhatsz, ha úgy áll a helyzet.

Maradj nőies!

5/5 Maradj nőies!

A kívülállók hatalmas tévedése, hogy a feminizmust paradox módon férfias szemléletmóddal és fellépéssel azonosítják.

Tény, hogy a médiában határozott fellépésű aktivistákkal találkozhat az ember, ám nem árt belegondolni, hogy aki eleve nyilvánosan küzd egy cél érdekében, annak alapvetően ilyen karakán a kommunikációs stílusa – ami nem a feminizmussal áll összefüggésben.

Fontos tehát, hogy a jogaidért vívott harc és a kötelességeid teljesítése közben egy pillanatig se felejts el nőies nő maradni, aki be- és elfogadja a számára áldásos, fejlődést hozó ingereket, ugyanakkor képes felemelni a szavát a rá nézve káros viselkedésre.