Így veheted hasznát a feminizmusnak a munkahelyeden

Sándor Alexandra
Írta: ,

A feminizmus nem „elméleti tudomány”, de még csak nem is „utcai mozgalom”. Hanem egy szemléletmód, amely a társadalmi igazságosságra irányul. Amennyiben te is szeretnél nőkre vonatkozó előítéletek és diszkrimináció nélküli közösségben élni, valamint ilyen munkahelyen dolgozni, a következőket érdemes megfontolni.

Becsüld meg magadat és a munkádat!

Hogyan is alakíthatnád át a munkahelyed szemléletét, ha te magad nem vagy hajlandó változni?

Ennek első, s talán legfontosabb lépése, hogy felismerd a saját értékeidet, illetve közülük azokat, amelyek a feladataid elvégzéséhez kellenek.

A társadalmi elvárások még a nyugati kultúrákban is gyakran plántálják a nőkbe a szakirodalomban csak „imposztor szindrómának” nevezett tünetegyüttest, amelynek lényege egyfajta oda-nem-tartozás érzése.

Ennek legfőbb tünete a „nem vagyok elég jó” alapgondolat, ami számos súlyos problémához vezethet a karrierben.

Gondolj bele, micsoda tragédia, ha a gondolataidtól vezérelve te magad akadályozod a tulajdon céljaidat! Tudatosítsd magadban, hogy minden egyes munkanap és munkafolyamat számít, és minden sikerélményt jelent, amit el tudsz végezni.

Támogasd a kolleginákat!

A feminizmus alapfeladata a közösségi gondolkodás átformálása. Miután az előzőek szerint rendet tettél a saját fejedben, ne félj segítséget nyújtani azoknak, akiknek szükségük van erre.

A munkahelyi kapcsolatok nemcsak abban segíthetnek, hogy könnyebben átvészeld a hosszú napokat, hanem a karrierednek is szárnyakat adnak, hiszen egyfajta biztonságos háttérként szolgálnak.

A nyugati kultúrákban nem ritka az úgynevezett „lady drinks” program, amely könnyed, beszélgetős-iszogatós esti kikapcsolódást jelent a kolleginák társaságában.

Ezek alkalmával alaposan megismerhetitek egymást, ráadásul a munkahelyi viszonyoknak is kedvez ez a fajta zavartalan információáramlás.