A vezetők körében gyakoribb! 5 jel, hogy pszichopata a főnököd

Írta: ,

A pszichopatákat hajlamosak vagyunk őrült sorozatgyilkosokként elképzelni, pedig a legtöbbjük képes beilleszkedni a társadalomba, családot alapít, munkát vállal, és még kifejezetten sikeres is lehet benne. Egyes felmérések szerint ráadásul a vezető beosztásban dolgozók között akár háromszor vagy ötször is gyakoribb lehet ennek az állapotnak az előfordulása! De vajon a te főnököd is érintett? Az alábbi jelek árulkodhatnak!

Elbűvölő egyéniség

1/5 Elbűvölő egyéniség

Az első találkozásotokkor a főnököd elbűvölő, barátságos és közvetlen volt? Úgy érezted, ez lesz életed legszuperebb munkahelye, ahol végre a főnököd mellett is elengedheted magadat?

Ha visszagondolva szinte úgy tűnik, hogy a felettesed csak azért öltötte fel ezt a barátságos arcot, hogy a biztonság hamis illúziójában sokkal fájdalmasabb legyen, amikor könyörtelenül lecsap, és indokolatlan szigorral kér számon rajtad valamit, akkor van esély rá, hogy pszichopatával van dolgod.

Ezek az emberek ugyanis remekül megtanulják, hogyan férkőzzenek mások bizalmába, csak hogy utána még nagyobb kontrollt gyakoroljanak fölöttük - állítják a pszichológusok.

 

Kontroll kényszer

2/5 Kontroll kényszer

Egy jó főnök nem mindenről maga dönt, hanem megtanulja, hogyan válassza ki azokat az embereket, akik megfelelően végzik el a kijelölt feladatokat, és szükség esetén döntéseket is tudnak hozni.

Ha a te főnököd egyáltalán nem képes kiengedni az irányítását a keze alól, és a lehető legapróbb dolgokat is folyamatosan szemmel tartja, az szintén intő jel lehet.


Munkahelyi terror? Ismerd fel a jeleket!


A pszichopaták számára fontos, hogy ők irányítsanak, és nem szeretik, ha valaki eltér a játékszabályaiktól. Mivel sokszor narcisztikus személyiségek is, fontos nekik, hogy úgy tűnjön, nélkülük még a fénymásolóba sem kerülne új papír.

 

Kerüli a felelősséget

3/5 Kerüli a felelősséget

Noha a pszichopaták szeretnek mindent maguk irányítani, a felelősséget már nem szívesen vállalják, és ha a dolgok rosszra fordulnak, azonnal hárítani kezdenek, és képesek úgy tenni, mintha semmi közük nem lett volna a próblémás ügyhöz.

Mivel magukon kívül mások iránt nem éreznek érzelmeket, nem okoz nekik gondot, hogy a saját hibájuk miatt valaki mást feláldozzanak.

Egy pszichopata világában ez egy teljesen ésszerű döntés: főnökként megvan a hatalma ahhoz, hogy megmentse önmagát, és számukra semmiféle rossz érzést nem jelent, ha valakit, akiben csak egy eszközt látnak, cserébe kellemetlen helyzetbe hoznak.

 

Ellopja mások ötleteit

4/5 Ellopja mások ötleteit

Ha előfordult már veled, hogy felvetettél egy ötletet a főnöködnek, de ő azt lekicsinyelte, nevetségessé tette, majd néhány nappal később egy értekezleten a saját fantasztikus meglátásaként adta elő, akkor okkal kapcsolt be a vészvillogó a fejedben: jó eséllyel egy pszichopatával van dolgod.

Ezek az emberek ugyanis képesek gyorsan észrevenni a kínálkozó lehetőséget, és mivel ügyesen másznak bele mások fejébe, nem okoz nekik gondot, hogy elhitessék veled, csak magadat járatnád le, ha ragaszkodnál az elképzelésedhez.


Így győzheted le a stresszt, mielőtt az győzne le téged!


A szociális és érzelmi kapcsolatok teljes hiánya miatt pedig semmi kivetnivalót nem találnak abban, ha elveszik azt, ami tetszik nekik.

 

Egy kicsit sem ragaszkodó

5/5 Egy kicsit sem ragaszkodó

Kirúgni a 20 éve a cégnél lévő portást, mert betegeskedni kezdett? Kiszúrni a kisgyerekes kollégával, aki most az egyszer néhány órával korábban menne haza?

Mindez nem jelenthet gondot egy pszichopata főnök számára.

Az igazság az, hogy éppen a ragaszkodás, vagy a hála hiánya lehet az, ami a pszichopatákat bizonyos karrierek mentén olyan sikeressé teszi.

Mivel a döntéseiket az érzelmeik egyáltalán nem befolyásolják, képesek szigorúan anyagi vagy üzleti érdekeket szem előtt tartva cselekedni, még akkor is, ha ez a többi munkavállalót rettegésben tartja.