5 kérdés, amire a mentorod kiválasztásakor kell felelned

Sándor Alexandra
Írta: ,

Bár a mentor-tanítvány szakmai kapcsolat hazánkban még kevésbé ismert, a nyugati társadalmakban jól megszokottnak számít, és mindkét fél rengeteget profitálhat belőle. Összegyűjtöttük, milyen kérdések megválaszolásával találhatod meg a legmegfelelőbb segítőt a karrieredhez!

„Felnézek rá?”

Az első és legfontosabb kérdés, hogy őszintén csodálod-e az illetőt a szakterületeden elért teljesítményéért.

Kizárólag olyan mentorral van értelme együttműködni, akivel osztjátok a szakmával kapcsolatos nézeteket, illetve megvalósított olyan célokat, amelyeket te is tervezel.

A munkahelyeden és a szakmai fórumokon kívül a LinkedIn is ideális terepet biztosít arra, hogy a terület legsikeresebb és legismertebb képviselőit felkeresd. Amikor ráakadsz egy potenciális jelöltre, semmiképpen se kérdezz rá nyíltan, hogy vállalkozik-e a szerepre!


Így figyelhet fel rád a szakma! A kapcsolatépítés 7 legegyszerűbb módja


Érdemes inkább kávéra vagy munkaebédre hívni az illetőt, ahol személyes beszélgetés keretein belül mérhetitek fel mindketten, van-e jövője az együttműködésnek. A mentorrá válás egy folyamat, ami nem egyetlen üzenetváltás hatására történik meg.

„Jól tudok együtt dolgozni vele?”

Előfordulhat, hogy egy látszólag tökéletes mentorjelölttel mégsem megy zökkenőmentesen a közös munka.

Mivel a puding próbája az evés, mindenképpen meg kell bizonyosodnotok arról, hogy megértitek egymást, kiválóan kommunikáltok, így nincs akadálya annak, hogy a karriered e gyümölcsöző szakmai kapcsolat segítségével új magasságokba jusson.

A tökéletes mentor segítőkész, kommunikatív és inspiráló. Mielőtt tehát tisztázzátok a viszonyokat, győződj meg róla, hogy működik a kooperáció!

Amennyiben sosem volt még mentorod, célszerű egyetlen projekt erejéig szövetkezni valakivel, hogy tudd és érezd, milyen is ez. Persze, ha taroltok együtt, így is lesz jövője az együttműködésnek.