5 kérdés, amire a mentorod kiválasztásakor kell felelned

Írta: ,

Bár a mentor-tanítvány szakmai kapcsolat hazánkban még kevésbé ismert, a nyugati társadalmakban jól megszokottnak számít, és mindkét fél rengeteget profitálhat belőle. Összegyűjtöttük, milyen kérdések megválaszolásával találhatod meg a legmegfelelőbb segítőt a karrieredhez!

„Felnézek rá?”

1/5 „Felnézek rá?”

Az első és legfontosabb kérdés, hogy őszintén csodálod-e az illetőt a szakterületeden elért teljesítményéért.

Kizárólag olyan mentorral van értelme együttműködni, akivel osztjátok a szakmával kapcsolatos nézeteket, illetve megvalósított olyan célokat, amelyeket te is tervezel.

A munkahelyeden és a szakmai fórumokon kívül a LinkedIn is ideális terepet biztosít arra, hogy a terület legsikeresebb és legismertebb képviselőit felkeresd. Amikor ráakadsz egy potenciális jelöltre, semmiképpen se kérdezz rá nyíltan, hogy vállalkozik-e a szerepre!


Így figyelhet fel rád a szakma! A kapcsolatépítés 7 legegyszerűbb módja


Érdemes inkább kávéra vagy munkaebédre hívni az illetőt, ahol személyes beszélgetés keretein belül mérhetitek fel mindketten, van-e jövője az együttműködésnek. A mentorrá válás egy folyamat, ami nem egyetlen üzenetváltás hatására történik meg.

„Jól tudok együtt dolgozni vele?”

2/5 „Jól tudok együtt dolgozni vele?”

Előfordulhat, hogy egy látszólag tökéletes mentorjelölttel mégsem megy zökkenőmentesen a közös munka.

Mivel a puding próbája az evés, mindenképpen meg kell bizonyosodnotok arról, hogy megértitek egymást, kiválóan kommunikáltok, így nincs akadálya annak, hogy a karriered e gyümölcsöző szakmai kapcsolat segítségével új magasságokba jusson.

A tökéletes mentor segítőkész, kommunikatív és inspiráló. Mielőtt tehát tisztázzátok a viszonyokat, győződj meg róla, hogy működik a kooperáció!

Amennyiben sosem volt még mentorod, célszerű egyetlen projekt erejéig szövetkezni valakivel, hogy tudd és érezd, milyen is ez. Persze, ha taroltok együtt, így is lesz jövője az együttműködésnek.

„A számomra fontos berkekben mennyire elismert?”

3/5 „A számomra fontos berkekben mennyire elismert?”

Ha egyelőre még fogalmad sincs, ki lehetne a mentorod, elsőként akár azokban a szakmai közösségekben is keresgélhetsz, amelyeket a jövőd szempontjából fontosnak vélsz.

Azért nem említünk konkrét közösséget vagy földrajzi területet, mert amennyiben pályamódosítás előtt állsz, esetleg másik városban vagy országban képzeled el a következő éveket, nyilván nem a jelenlegi állapotnak megfelelően kell böngészned.

Noha először talán a nagyobb cégek hívogatóbb presztízsű munkatársai jutnak eszedbe, amikor mentort keresel, ne feledkezz meg a kis- és középvállalatok jelentőségéről sem, ahol a kötetlenebb szervezeti struktúra miatt valószínűleg könnyebben engednek fontos és bizalmas „titkok” közelébe!

„Közelebb visz a céljaimhoz?”

4/5 „Közelebb visz a céljaimhoz?”

A mentor messze nem ugyanazt a szerepet tölti be az életedben, mint egy coach, azaz életpálya-tanácsadó.

A mentorod nem fogja megmondani neked, hogyan dönts, melyik utat válaszd, vagy mihez kezdj egy adott helyzetben.

A mentor-tanítvány kapcsolat magva, hogy megerősítést kapj egy szakmailag tapasztalt embertől a saját elképzeléseidre.

Ezt pedig egy elfogulatlan, empatikus, munkáját szenvedélyesen szerető személytől kaphatod meg, aki csak akkor szolgál válasszal, ha éppen kérdezed.

A mentor nem irányít, hanem terelget. Nem motivál, hanem inspirál. Nem ítél, hanem kritikát fogalmaz meg.

A véleményét pedig nem csupán a te kedvedért hangoztatja, hanem azért, mert úgy érzi, ki kell fejeznie.

„Szívvel-lélekkel végzi a munkáját?”

5/5 „Szívvel-lélekkel végzi a munkáját?”

Az, hogy valaki jó valamiben, még messze nem jelent anyagi vagy szakmai sikert – és ez az összefüggés fordítva is megállja a helyét, tehát a látszólagos siker önmagában nem boldogít.

Semmiképpen sem válhat ideális mentor abból, aki utálja a munkáját. Keress olyat, akit őszinte lelkesedés motivál!

Aki képes úgy dolgozni, hogy közben nem stresszeli halálra magát, így a nap végén is pozitív kisugárzás árad belőle, nem pedig azt sugallja, hogy a munkatársaival együtt csak púp vagy a hátán.

Egy pozitív beállítottságú ember társasága nemcsak a karrieredre, hanem az egész életedre jó hatással lesz majd.

Neked van már mentorod? Sokat lendített a pályádon?