Kronavírus: A COVID-19 hatása a munkaerőpiacra. Mire számíthatunk?

Szendrey Adrienn
Írta: ,

A Jooble nemzetközi állásgyűjtő portál közzétette 2020 áprilisi adatait.

Miközben a világ a COVID-19 ellen küzd, a cégek megpróbálnak alkalmazkodni a szigorú szabályokhoz és megkötésekhez, melyeket sok ország bevezetett, és folytatni tevékenységüket. Általában hasonló változások elbocsátásokhoz, szabadságolásokhoz, fizetéscsökkenéshez vezetnek, és minél szigorúbb a karantén, annál magasabb a munkanélküliség.

Elbocsátásokról nyilatkoztak vállalatok, Magyarországon például a Wizzair 1000 munkatárstól kénytelen megválni (forrás: «Ezer munkavállalóját elbocsátja a Wizz Air”, 14/04/2020 Ado.hu). A helyzet vigasztalan az egész világon az előrejelzések szerint. A Nemzetközi Munkásszövetség szerint „a COVID-19 világjárvány emelheti a globális munkanélküliség szintjét, és közel 25 millió ember veszti el állását” (forrás: ILO.org, 18/03/2020).

Az a benyomás alakult ki, hogy a munkanélküliségről szóló előrejelzések gyorsabban terjednek, mint az emberek elvesztik állásaikat.  A hónap folyamán az álláskeresés utáni érdeklődés folyamatosan csökkent, egy 50%-os csökkenést mértek.

A Jooble állásgyűjtő portál napi látogatottsági adatai Magyarországon (április 1 és 14 között)

A hatóságok által bevezetett 2, vagy 3 hetes karantén és az álláskeresési tendenciák csökkenése között közvetlen kapcsolat van minden országban, mely a vírussal küzd.

Az aktív álláshirdetések száma (tehát az egy napon feladott hirdetések száma) a legtöbb európai országban csökkent. Magyarországon is jelentős csökkenés tapasztalható.

Napi feladott álláshirdetések száma Magyarországon, Spanyolországban, Szlovákiában és Romániában

A karantén még nincs lényeges hatással a különböző szférák munkaerőigényére a munkaadók szemszögéből nézve, emellett viszonylag kevés álláshirdetés van projektvezető, programozó, üzletvezető és könyvelő állásokra. Jelenleg az ügyfélszolgálati munkatárs, technikai menedzser, szerelő, sofőr, raktári munkás és adminisztratív munkatárs pozíciók keresettek Magyarországon és más országokban.

A munkaerőpiac utolsó tendenciája, melyet az elkövetkezőekben még sokáig fogunk látni, a távmunka. Az online képzések, freelance és korrepetálás mellett az álláskeresők aktívan próbálják integrálni képességeiket az új foglalkoztatási formához. Egyre több olyan kereséssel találkozunk, mint az „online manager” vagy „online tanácsadó”. Ettől függetlenül a látogatóközönség nagy része keres bármilyen távmunkalehetőséget, hogy pénzt keressen.

Mindemellett a munkaerőpiaci helyzet nem annyira rossz, mint az széles körben elterjedt a médiában. Fontos feladatunk jelenleg az, hogy a munkanélküliség mértékének kényszeres elemzése helyett lehetőségeket mutassunk, melyek nyitva állnak, vagy hamarosan megjelennek, amikor megtanulunk élni a karanténban.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba