Ideje munkahelyet váltani? Ha 5 kérdésből 3-ra igen a válaszod, szinte biztosan

Írta: ,

Mindenki maga érzi, hogy mikor van itt a váltás ideje, de néha egy külső szem segíthet mérlegelni a szempontokat. Ha mindig elöntenek az érzelmeid a kérdéssel kapcsolatban, ezek a kérdések segíthetnek, hogy reálisabban lásd, itt van-e az ideje a lépésnek.

Reggelente fásultan ébredsz, és mindennél jobban utálod a hétfőt? Kép forrása: witanddelight.tumblr.com

1/5 Reggelente fásultan ébredsz, és mindennél jobban utálod a hétfőt?

Persze, az ember nem szórakozni jár a munkahelyére, hanem azért, hogy pénzt keressen.

De azért van átmenet aközött, hogy kicsit nehezedre esik reggelente felkelni, meg aközött, hogy rosszul vagy a munkád gondolatától is.

Bármennyire is szeretjük azt hangoztatni, hogy legszívesebben egy tengerparton élnénk az életünket, az igazság az, hogy az ember szereti hasznosnak érezni magát.

Ha ezt az élményt a munkád semmiképpen sem tudja megadni, akkor lehet, hogy ideje a váltásnak.

2/5 Úgy érzed, hiába maradsz 1, 3 vagy 5 évet, nem tudsz már itt előbbre lépni?

Van az úgy, hogy az ember nem kimondottan elégedett a pillanatnyi pozíciójával, de tudja, hogy sokat tanulhat belőle.

A szamárlépcsőn felküzdeni magadat nem éppen egyszerű, de ha lebeg előtted cél, akkor a nem-szeretem munkák elvégzésére is találsz motivációt.

Ha viszont úgy érzed, hogy a mostani munkahelyed már nem tud többet adni neked, és hiába végzed legjobb tudásod szerint a dolgodat, nem fogsz előbbre jutni, akkor hamar bekövetkezhet az az állapot, amiben elveszíted az érdeklődésedet.

Ugyanezzel a munkával máshol többet is tudnál keresni? Kép forrása: venustrappedinmars.com

3/5 Ugyanezzel a munkával máshol többet is tudnál keresni?

Akkor menj!

Hihetetlenül sokan kötelezik el magukat a munkájuk mellett érzelmi okokból, vagy mert úgy érzik, hogy tartoznak a munkaadójuknak valamivel.

Persze, ha kimondottan jól érzed itt magadat, és nem olyan fontos számodra a pénz, akkor maradhatsz, de azzal nem árt tisztába lenni, hogy bármennyire családias is a légkör, munkaadó és munkavállaló között tisztán üzleti viszony van, a szabad kereskedelem jegyében pedig te oda viheted a tudásodat, ahol azért többet fizetnek.

A boltban sem adják olcsóbban a kenyeret, csak azért, mert ismernek, akkor te miért érzelmi alapon hoznál döntést ebben a kérdésben?

Szeretnél valami mással foglalkozni, de úgy érzed, már túl sok energiát fektettél ennek a pályának az építésébe? Kép forrása: zanita.com

4/5 Szeretnél valami mással foglalkozni, de úgy érzed, már túl sok energiát fektettél ennek a pályának az építésébe?

Minden eddigi eredményedet, tudásodat és tapasztalatodat suttba dobni és elölről kezdeni ijesztő dolog lehet, de nem jelenti azt, hogy butaság lenne.

Ma már egyáltalán nem számít ritkaságnak, hogy valaki 30, 40 vagy akár 60 fölött indít el egy új karriert.

És azt se feledd, hogy bár úgy érzed, mégsem egészen az elejétől indulnál: az elmúlt évek tapasztalatai, kiépített kapcsolatai, egyáltalán a munkaerő piacon eltöltött éveid gyakorlati haszna mind segíteni fog abban, hogy ezúttal már gyorsabban, gördülékenyebben haladj a pályádon.

Gyakran hallod a közvetlen környezetedtől is, hogy ott kellene hagynod a munkádat? Kép forrása: sashastergiou.tumblr.com

5/5 Gyakran hallod a közvetlen környezetedtől is, hogy ott kellene hagynod a munkádat?

Néha azok, akik a legközelebb állnak hozzánk, segíthetnek kívülről nézni a helyzetünket.

Mivel ezek azok az emberek, akikkel elsőként osztod meg a sikereidet, de a bosszúságaidat is, érdemes megkérdezni őket, hogy ők külső szemlélőként hogy látják, mennyire vagy elégedett.

A végső döntést persze neked kell meghoznod, hiszen nem biztos, hogy számodra is ugyanazok a dolgok fontosak, mint számukra, vagy lehet, hogy ők nem hisznek úgy valamelyik álmodban, mint te, de a többi kérdést is figyelembe véve az ő visszajelzésük is jó indikátor lehet.