Délig alszanak és nincs főnökük? Tévhitek a szabadúszó munkáról

Horváth Petra
Írta: ,
Délig alszanak és nincs főnökük? Tévhitek a szabadúszó munkáról

Kép forrása: pinterest.ie

Mit szólnak az emberek, ha meghallják, hogy szabadúszó vagyok? Egyesek a lézengéssel, mások az örök nyaralással és szabadsággal kötik össze, néhányan nem értik miért nincs „rendes munkám”. A szabadúszás nem egy bizonyos munkaköri leírás, hanem egyfajta státusz, melyen belül ugyanúgy megtalálható a kommunikáció, marketing, PR, értékesítés, de akár az asztalosság vagy a tetőfedés is. Ebből kifolyólag pedig nem minden szabadúszó engedheti meg magának, hogy egy tengerpartról, pár kattintással elvégezze a napi teendőit.

A szabadúszás minden nehézsége ellenére egy remek lehetőség, azonban nem mindenki számára ideális. Mások vagyunk, így a munka terén is teljesen eltérő a hozzáállásunk. Míg valakinek a napi nyolc óra eltöltése egy irodai környezetben okoz szörnyű kínokat, addig másnak pontosan ez a stabilitás nyújt kielégítő biztonságot. Nem az a célom, hogy sajnáltassam a szabadúszókat, vagy bárkit elrémítsek ettől a pályától, csupán szeretném ledönteni azokat a teóriákat, miszerint ez az alternatíva csupa móka és kacagás. Kezdődjék a mítoszrombolás!

Nos, tény, hogy nem vagyok egy koránkelő típus, de ez csupán azért van, mert késő estig fent vagyok általában, és szükségem van szellemileg a kellő pihenésre.

Ettől függetlenül reggel 7-kor már a kávémat szoktam szürcsölni, és a napi teendőim listáját ellenőrizni.

Igaz ugyan, hogy én szabhattam magamnak ezt az időkeretet, viszont az hatalmas tévedés, hogy ha kedvem tartaná, akkor délig is aludhatnék.

Engem is kötnek a leadási határidők, a teljesítési kötelezettségek, és az időbeosztás, ahogyan minden szabadúszót.

Tévhit 2: Akkor és onnan dolgozok, amikor és ahonnan csak akarok Kép forrása: prepaholiclife.tumblr.com

Ez a pont teljesen tevékenységfüggő. Van, aki csak internethez van kötve, míg mások adott helyszínekhez.

Egy rendezvényszervező vagy marketing szakember például folyton rohan megbeszélésekre, egyeztetésekre. Egy webdesigner valóban onnan dolgozhat, ahonnan csak szeretne, legyen az egy kávéház, vagy egy park. Egy szakmunkás pedig mindig az adott megrendelőnél tevékenykedik, vagy a műhelyében.

Tény, hogy szabadabban mozoghatunk, mint mások, de csak az ésszerűség határain belül.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba