Lépésről lépésre: így tervezheted újra a karrieredet, ha mindent elölről kell kezdened

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A karrierváltás sokakban felmerül egy-egy különösen rosszra sikerült nap után, vagy éppen akkor, ha nem jó irányba alakul a munkahelyi élet. Van egy olyan ismerősöm, aki pontosan ezen esett át néhány éve: bár a létező összes képesítést megszerezte, ami a szakmájához tartozik, annyira elege lett a munkájából, hogy bármit elvállalt, csak ne kelljen a szokásos, napi rutinokat követnie. A jelenlegi helyzetben azonban egészen másról van szó, a koronavírus miatt rengetegen veszítették el a munkájukat. Vannak, akik kényszerből váltanak most, de olyanok is akadnak, akik megragadják az alkalmat, hogy végre egy másik területen próbálják ki magukat. Bármelyik is legyen igaz rád, a karrier építése éppúgy nem könnyű feladat, ahogy nem egyszerű belejönni az új körülményekbe egy másik munkahelyen.

A munkahelyváltás számos okból nehéz lehet. Ilyen az, ha elveszik az önbizalmad, mert pl. elbocsátottak, vagy te magad érezted úgy, hogy nem tudsz megfelelően helytállni a mindennapokban.

Megterhelő, ha muszájból kell váltanod, pl. mert megszűnt a munkahelyed, vagy, mert anyagi nehézségekbe ütköztél.

Ha teljesen más területen próbálod ki magadat, akkor az identitásbeli kérdéséket is feszeget, hiszen adott esetben komoly évek, évtizedek munkáját hagyod magad mögött ezzel a döntéssel.

És akkor még szó sem esett arról, hogy az új munkafeladatok és körülmények megoldása, megszokása egyaránt nagy kihívás lehet, tehát az új karrier ilyesfajta felépítése semmiképpen sem egyszerű feladat.

 

Minden elcsépelt önismereti könyv így kezdődik, de valóban igaz és a karrierváltást illetően is fontos, hogy tudd ki vagy, és hova tartasz.

A körülmények nehezítik ezt a feladatot, és előfordulhat, hogy ideiglenesen olyan munkakörbe kényszerülsz, ami nem igazán neked való, vagy nem teljesen testhezálló.

Ebben az esetben ugyancsak lényeges, hogy ne hagyd abba a keresést, a kérdések feltevését, mert szinte észrevétlenül is benne ragadhatsz olyan körülményekben, amik lassan, de biztosan kiszipolyoznak.

Ha tudod, milyen értékrendet képviselsz és mik a céljaid, az már fél siker, hiszen ennek következtében már csak azt kell kitalálnod, milyen lépésekkel juthatsz el a célodig.

 

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv