Otthon / Szórakozás

Így karácsonyoznak a világ többi részén

Így karácsonyoznak a világ többi részén

Egy évnyi várakozás után végre ismét itt a karácsony! Eljött az ünnepi díszkivilágítás, a fenyőillat és a forró csoki ideje, a hangulatot pedig már hetekkel korábban elkezdték megalapozni a télapós és hógömbös dekorációk, na meg persze a karácsonyi best of slágerek. Ha te is mindig lelkesen veted bele magad a december 24-i fenyőfadíszítésbe, de azért szívesen hangolódnál még egy kicsit a nagy napra, olvasd el, hogyan karácsonyoznak az emberek a világ többi pontján – van ugyanis, ahol egészen különleges hagyományokkal köszöntik ezt a napot!

Fényárban úszó lampioncsokor

Argentínában – akárcsak nálunk – már novemberben kezdetét veszi a karácsonyi készülődés. A házak ünnepi fényárban úsznak, az ajtókon pedig megjelennek a színes koszorúk is. A karácsonyfát (ami egyébként nem csak fenyő lehet, hanem szinte bármi) általában már december 8-án feldíszítik, sok családban pedig dekorációként vattából készült aprócska golyók is kerülnek rá, a havazás szimbólumaként. 

Mivel Argentínában ilyenkor kifejezetten meleg van, sokan a kertben ülnek össze vacsorázni, de akadnak olyanok is, akik nagy barbecue estet rendeznek. Éjfélkor az emberek mise helyett az utcára vonulnak, és tűzijátékkal zárják le az estét, vagy papírból készült, világító lampionokat engednek fel az égbe; sok család pedig ezek után az egész éjszakát beszélgetéssel tölti.

Jézuska helyett Háromkirályok

A spanyol családok általában egy isteni vacsorával indítják a karácsony estét, ami leginkább töltött pulykát jelent (főképp gombával), de az ország egyes pontjain  a tenger gyümölcsei is népszerűek. Ezután együtt indulnak az éjféli misére, majd fáklyákkal, gitárral és dobokkal vonulnak ki az utcára, és hatalmas ünnepséget csapnak.

December 28-a itt kicsit olyan, mint nálunk április elseje: bolondos trükkökkel és csínyekkel próbálják egymást megviccelni az emberek, a tévében pedig egész nap vígjátékokat játszanak.

A nevetésbe azonban egy kis szomorúság is vegyül ezen a napon, a spanyolok ugyanis ekkor emlékeznek meg az ártatlan kisbabákról is, akiket Heródes király kivégeztetett, mialatt a gyermek Jézust kereste. Az ajándékozás nagy részére január 6-án kerül sor, és sokan hiszik úgy, hogy a Háromkirályok hozzák őket – a gyerekek emiatt az ablakba vagy a fa alá rakják a cipőjüket, és még egy vödör vizet is hagynak kint a királyok tevéinek.

Egyedi ízvilág az asztal körül

Oroszországban a karácsony és az újév időszaka december 31-én kezdődik és január 10-ig tart. Az emberek Szenteste napján egyetlen falatot sem esznek addig, míg fel nem bukkan az égen a legelső csillag – ezután viszont összeül a család, és édes zabkásával ünneplik meg a napot, amit egységük szimbólumaként egy nagy közös edényből fogyasztanak el. Sőt, régebben gyakori szokás volt, hogy vacsora közben egy kanálnyit feldobtak a kásából a plafonra, és ha felragadt, azt a következő évi szerencse előjelének tekintették. De nem ez az egyetlen étel, ami karácsonykor asztalra kerül: van, ahol ezt céklaleves, vegetáriánus falatok, és gyümölcspiték kísérik, a savanyú káposzta pedig elmaradhatatlan kísérője a főételnek. A lakoma után az emberek imádkoznak, majd elmennek az éjféli misére, ahonnan van, hogy csak hajnali 4-5 óra körül mennek haza.

Ünnepi hajó makettek

Görögországban a gyerekek (leginkább a fiúk) kimennek az utcára, hogy dobok kíséretében elénekeljék a legszebb karácsonyi dalokat. Néha még egy kisebb hajó modellt is visznek magukkal, amit korábban aranyszínűre festenek és diókkal dekorálnak ki, ez ugyanis nagyon régi hagyománynak számít az országban. 

Nem véletlen tehát, hogy bizonyos helyeken fenyőfa helyett hatalmas hajó maketteket látni szerte az utcákon! Ha pedig a gyerekek szépen énekelnek, jutalomként többek között édességet vagy akár pénzt is kaphatnak ajándékba.

Édesszájúak mennyországa

Franciaországban a karácsonyi készülődésnél fontos szerepet töltenek be a betlehemi játékok, különösen az ebből készült dísztárgyak. Emellett elmaradhatatlan kellék az úgynevezett „Yule Log” is, ami egy nagyobb farönköt jelent, leginkább cseresznyefából. Ezt az emberek karácsony napján beviszik a lakásukba, meggyújtják a kandallóban, és lelocsolják vörös borral, hogy kellemes illattal árasszák el az otthonukat. 

A vacsora egyébként itt is meglehetősen sokoldalú; a sült pulykától kezdve a homárig bármi megtalálható a terítéken, sőt, Franciaország néhány részén elterjedt hagyomány, hogy ilyenkor tizenháromféle desszertet kell megenniük az asztalnál ülőknek. Ilyen feltételek mellett szinte lehetetlen volna betartani egy diétát karácsonykor!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást