Életmód / Receptek

Karácsonyi maradékokból új ételek! 4 bevált praktika

Karácsonyi maradékokból új ételek! 4 bevált praktika

Felmérések szerint Magyarországon évente 50 ezer forintnyi élelmiszert dobunk ki háztartásonként, ami elképesztő összeg, tekintve, hogy egy kétszemélyes háztartásra ebből akár 3-4 heti nagybevásárlás is kijöhet. Ez sem a pénztárcánknak, sem a bolygónak nem tesz jót. Ha évközben figyelünk is arra, hogy ne pazaroljunk, a karácsonyi családozás alatt könnyű belefutni abba, hogy többet sütünk-főzünk, mint amennyit valójában elfogyasztunk. Ilyenkor jön jól a kreatív maradékmentés.

1/4. Ha túl sok krumplit csináltál – hercegnőburgonya

Ember legyen a talpán, aki képes megenni a pár napos krumplipürét is – szottyad, fura íze lesz, és egyáltalán nem gusztusos. Itt jön képbe a hercegnőburgonya, ami egyébként egy klasszikus karácsonyi étel is, sütőben lehet elkészíteni, méghozzá a legcélszerűbben tortakinyomó segítségével. Készíts kis gubacsokat, majd 180 Celsius-fokon süsd őket addig, amíg meg nem keményedik a külső részük, és meg nem pirul egy kicsit.

Ha nem szereted a hercegnőburgonyát, egy kis tojás liszt és sajt hozzáadásával, zsemlemorzsában megforgatva akár kroketteket is készíthetsz. Ezeket viszont érdemes olajban kisütni, mert a sütőben széteshetnek a másnapos krumplialapanyag miatt.

istockphoto

2/4. Ha a nyakadon maradt a főtt tojás – tojássaláta 

A karácsonyi reggeliket sem érdemes elfelejteni – ha túl sok főtt tojást csináltál, nyomkodd őket össze (persze pucolás után, nyilván), majd adj hozzájuk tejfölt, majonézt, és mustárt. Egy kis citromlé is mehet a mixbe, és ha szereted a hagymát, apróra vágott vöröshagyma is. Tedd be a salátát a hűtőbe, hogy egy kicsit összeérjenek az ízek, és máris más formában tudod fogyasztani továbbra is a tojást, ami megmaradt az ünnepekről.

HandmadePictures/istockphoto.com

1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást