Talán nincs ember, aki ne főzne túl sokat az ünnepek alatt, inkább legyen több a kaja, mint kevés jeligével. Ennek aztán mindig az a vége, hogy túl sok minden marad a nyakunkon – ezekkel a maradékmentő receptekkel azonban úgy szabadulhatsz meg a feleslegtől, hogy nem kell ugyanazt enned majd’ egy héten keresztül.
Felmérések szerint Magyarországon évente 50 ezer forintnyi élelmiszert dobunk ki háztartásonként, ami elképesztő összeg, tekintve, hogy egy kétszemélyes háztartásra ebből akár 3-4 heti nagybevásárlás is kijöhet. Ez sem a pénztárcánknak, sem a bolygónak nem tesz jót. Ha évközben figyelünk is arra, hogy ne pazaroljunk, a karácsonyi családozás alatt könnyű belefutni abba, hogy többet sütünk-főzünk, mint amennyit valójában elfogyasztunk. Ilyenkor jön jól a kreatív maradékmentés.
VIDEO Pár percben megtanítalak, hogyan készíts elbűvölő Valentin-napi sminket
1/4 Ha túl sok krumplit csináltál – hercegnőburgonya
Ember legyen a talpán, aki képes megenni a pár napos krumplipürét is – szottyad, fura íze lesz, és egyáltalán nem gusztusos. Itt jön képbe a hercegnőburgonya, ami egyébként egy klasszikus karácsonyi étel is, sütőben lehet elkészíteni, méghozzá a legcélszerűbben tortakinyomó segítségével.
Készíts kis gubacsokat, majd 180 Celsius-fokon süsd őket addig, amíg meg nem keményedik a külső részük, és meg nem pirul egy kicsit.
Ha nem szereted a hercegnőburgonyát, egy kis tojás liszt és sajt hozzáadásával, zsemlemorzsában megforgatva akár kroketteket is készíthetsz. Ezeket viszont érdemes olajban kisütni, mert a sütőben széteshetnek a másnapos krumplialapanyag miatt.