Ünnepi etikett szabályok: sokkal boldogabbak lennénk, ha betartanánk

Ünnepi etikett szabályok: sokkal boldogabbak lennénk, ha betartanánk

Címlap / Életmód / Család / Ünnepi etikett szabályok: sokkal boldogabbak lennénk, ha betartanánk

Az emberek elvárásai sokszor túl nagyok, és ezekkel az elvárásokkal nem csak másokkal szemben élünk: gyakran magunk elé is irreálisakat állítunk. Mit hozhat mindez? Feszültséget, veszekedéseket és fáradtságot, kimerültséget. Ahhoz, hogy ezt elkerülhesd, nem árt időben készülődnöd és természetesen alaposan átgondolnod, miről is szól számodra valóban az ünnep. Ideje annak is, hogy fontossági sorrendet állítsd fel, mert valójában vajmi kevés köze van a sorban állásnak, az ideges ajándékvásárlásnak, a méregdrága, ötfogásos vacsorának a karácsony szelleméhez.

Kifizetődőbb, ha magadra a nyugalom, a többiekre pedig a családi béke érdekében gondolsz, és ennek megfelelően tervezed meg az ünnepeket. Senki sem fog emlékezni már a következő évben sem arra, mi volt az az egyedi vacsora, amire te napokon át készültél, az viszont mindenkiben megmarad, milyen jót játszottatok, vagy éppen wellnesseztetek közösen. 

Ha így állsz az ünnepekhez, az etikettre is sokkal több időd és energiád jut majd. Ez apróságnak tűnhet, de valójában megadja a karácsony alapját, biztosítja a kedves és felszabadult hangulatot. Az etikett ugyanis nem csak arról szól, hogy illedelmeskedünk, arról pedig főleg nem, hogy túlfigyelmeskedjük a dolgokat. Ellenben arról igen, hogy ügyelünk a többiek igényeire és megpróbáljuk boldoggá tenni őket.

Küldj üdvözlőlapot, mint régen

A technológiának köszönhetően pár kattintás elég, hogy személytelen, semmitmondó gifeket és sablonos idézeteket küldjünk egymásnak. Kiment a divatból az üdvözlőlap küldése, ám éppen ezért lehet olyan kedves gesztus, ha visszanyúlsz a régi szokáshoz. Nem kell bőbeszédűnek lenned, egy szép gondolat is feldobhatja a megajándékozott napját. Ha mégis az online üdvözlés mellett döntesz, akkor legyél személyre szabott, és ne egy előre gyártott képet küldjél, hanem írj egy érdeklődő levelet, amit tűzdelj tele a jó kívánságaiddal.

Visual Stories Michelle/unsplash.com

Nincs helye a fukarkodásnak, de a túlköltekezésnek sem

Nem kell és nincs is értelme vagyonokat költeni ajándékokra, ugyanis a gesztus az, ami számít. Családon belül is megbeszélhettek egy összeghatárt, vagy akár azt, hogy mindenki saját kezűleg készít valamit. Nem az számít ugyanis, mit kapsz, hanem az, hogy gondoltál a másikra, figyeltél az igényeire. Akármennyire is sablonosnak tűnik ez az egész, minden korábbinál jobban felértékelődött az elmúlt időszakban.

Ha ezzel párhuzamosan te senkihez sem úgy mész, vagy egy vendéget sem úgy fogadsz, hogy ajándékot vársz tőle, jóval könnyebb lesz hálát érezned bármiért, amivel meglepnek. Az a lényeg ugyanis, hogy akitől kapod az ajándékot, az időt szánt arra, hogy válasszon valamit számodra.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást