Hozzávalók
– 10 dkg liszt
– 5 dkg porkakaó, cukor nélküli
– 30 dkg cukor
– 12 nagy tojás fehérje
– másfél teáskanál vanília (vanília rúdból)
– másfél teáskanál monokálium-tartarát (cukrászati termék, meggátolja a cukor kikristályosodását és keményen tartja a habot)
– fél teáskanál só
Elkészítése
– Melegítsük a sütőt 180 C-ra.
– Szitáljuk át háromszor a lisztet, kakaót és a cukor felét egy tálba és tegyük félre.
– Egy másik tálban verjük fel a tojásfehérjét a mixerrel alacsony fokozaton, amíg közepes keménységű nem lesz.
– Adjuk hozzá a vaníliát, tejszínt, csipet sót és monokálium-tartarátot a tojásfehérje habjához. Mixereljük tovább a habot és közben fokozatosan adagoljuk hozzá a megmaradt a cukrot.
– A száraz összetevők egyharmadát adjuk a habhoz és forgassuk lazán a habhoz, majd fokozatosan a többi száraz összetevőt is. Ügyeljünk, hogy jól össze legyen keverve.
– Öntsük a tésztát egy kisebb tortaformába, amit előtte kivajaztunk, vagy sütőpapírral kibéleltünk.
– Süssük kb. 40-45 percig, amíg a felső réteg rugalmas nem lesz ha ujjaddal finoman megnyomod.
– Fordítsuk meg a tortaformát és hagyjuk kihűlni. Ez után szedjük ki a tepsiből.
– Ez a torta teljesen zsírmentes, kedvük szerint díszíthetjük csokoládémázzal, gyümölcsökkel vagy tejszínhabbal. vanília fagylalt mellé is nagyon finom.
Jó étvágyat kívánunk!