Család / Életmód

Nagy a családom. Így ajándékozunk karácsonykor anélkül, hogy belerokkannánk anyagilag

Nagy a családom. Így ajándékozunk karácsonykor anélkül, hogy belerokkannánk anyagilag

Karácsonyi húzás

Ahogy az iskolában vagy egyes munkahelyeken, mi is húzunk egyvalakit karácsonykor és csak annak a személynek veszünk ajándékot. Nagyszülő, szülő, nagybácsi, nagynéni, testvér, sógor, sógornő, unokatestvérek, unokaöcsik és unokahúgok: képtelenség egyszerre több mint harminc embernek értékes és hasznos ajándékot venni, így mi ezt már régóta el is engedtük. Így mindenki csak egy emberre koncentrál és ez meg is látszik az ajándékok ötletességén ésminőségén. 

Mindez a gyakorlatban

A húzás úgy működik, hogy ősszel is össze szokott gyűlni a család és akkor beledobáljuk a neveket egy kerek vázába. A gyerekek imádják ezt a „szertartást”, segítenek felírni a neveket. Aki pedig nem tud írni, az rajzol rá vagy összehajtogatja a papírt, így ők is szerves részei az eseménynek.

A „szabály” az, hogy mindenki húz, aki 18 év feletti, de olyan is volt, hogy unokahúgom 16 évesen már ragaszkodott hozzá, hogy ő is húzhasson, mert volt nyári munkája. Tetszett neki, hogy ő is a felnőttek közé tartozhat. Aki nincs ott a húzásnál, annak valaki eljuttatja papírkát, amit ilyenkor úgy csomagolunk be, hogy ne lehessen észrevétlenül kinyitni, így garantált, hogy senki sem tudja, kinek a neve áll rajta. 

Előnyök

Ha húsz embernek kell ajándékot venned, az meg is látszik. Látszik, kinek nem volt semmi ötleted, kikre nem maradt pénzed és kiét vetted meg kapkodva az utolsó pillanatban. Ha csak egyetlen személyre kell koncentrálnod, akkor van energiád és időd arra, hogy egy jól átgondolt döntést hozz az ajándékot illetően. A titokzatosság, hogy vajon téged ki húzott, nemcsak a gyerekeknek, a felnőtteknek is izgalmas és mindig vannak kellemes meglepetések.

Életem egyik legjobb ajándékát például az egyik sógoromtól kaptam, akiből ki sem néztem, hogy ilyen kreatív. Azt hittem, a nővérem adta neki a tippet, de nem, a mai napig állítják, hogy azt sem tudták, kit húzott a másik.  

zoranm/istockphoto.com

Értékhatár

Hogy kiküszöböljük a nagy különbségeket, van egy értékhatár, amit ha nem is kell forintra pontosan betartani, de azt megelőzi, hogy valaki kiemelkedően drága vagy túl olcsó ajándékot kapjon. Az is előnye ennek a gyakorlatnak, hogy a családban a gyerekeket nem halmozzuk el karácsonykor húszféle játékkal. Ennek úgyis az a vége, hogy nem igazán értékelik egyiket sem.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást