A második karácsony a pandémia árnyékában: Gondolatok, amelyek újra megtöltenek optimizmussal

A második karácsony a pandémia árnyékában: Gondolatok, amelyek újra megtöltenek optimizmussal

Címlap / Életmód / Lélek / A második karácsony a pandémia árnyékában: Gondolatok, amelyek újra megtöltenek optimizmussal

Felmérések alapján a pandémiáról szóló hírek okozzák a legtöbb stresszt az emberekben. Lassan már a második karácsonyunk telik el a járvány árnyékában és ha más biztosat nem is tudunk jelen pillanatban, annyit biztosan, hogy nem egyhamar lesz vége ennek a helyzetnek, ha egyálalán vége lesz valaha. Mára mintha két részre szakadt volna az emberiség. Az egyik fele még mindig óvatos, míg a többiek nem akarnak állandóan a járvánnyal foglalkozni és úgy tesznek, mintha minden a régi lenne.

Mivel olyan egyedülálló helyzetben vagyunk, amelyhez hasonló nem történt velünk az utóbbi időben, szükségünk van minden pozitivitásunkra, ugyanis ez az egyetlen megoldásunk a stressz ellen. Néhány pontba sűrítettem azokat a gondolatokat, amelyek a legtöbb segítséget nyújtották számomra, remélve, hogy ezeket olvasva talán nektek is hasznotokra válik.

Íme a segítő gondolatok:

  1. Korlátozom a hírek olvasását. Kezdetben miden hír a pandémiáról szólt, idővel ez erőteljesen szelídült, sőt, gyakran érzem, hogy nem vagyok teljesen informálva a helyzetről. Mégsem kutatom a híreket, igyekszem képben lenni, de nem olvasok folyton a járványról, az összeesküvés-elméleteket pedig messziről kerülöm. Otthon sem ez az állandó téma, amellett, hogy megvan a kialakult véleményem oltásról, védekezésről és minden idevágó dologról, mégsem erről beszélek mindenkivel. Nem kell, hogy minden a covidról szóljon, elég, ha ott van az agyam egy kis zugában.
  2. Nem félek. Érdekes módon teljesen elengedtem a félelmet és minden rossz gondolatot ezzel a dologgal kapcsolatban. Lehet, hogy azért, mert eddig nem betegedtem meg és sikeresen beépítettem az életembe az óvintézkedéseket, nem tudom. De annyi bizonyos, hogy a rettegés és negativizmus csak rontana a helyzeten és ezt igyekszem tudatosítani. A félelem sokkal jobban megbetegít, mint bármilyen agresszív vírus.
  3. A pozitív hozadékra is gondolok néha. Ilyen is van? Igen, a sok veszteség mellett vannak a járványnak pozitív hozadékai is és nem arra gondolok, hogy végre mindenki megtanult kezet mosni. Az örökösen szidott maszk használata miatt egyszer sem voltam megfázva és jobban odafigyelek magamra, mint korábban. A környezetemben voltak, vannak megbetegedések, de tragédiák nem történtek és ezért hálás vagyok. Felismertem, hogy tudok elszigetelten is létezni, szeretek és tudok otthonról dolgozni, ha kell.
  4. Kapcsolatok. A kutatások a pozitív gondolkodáson túl az emberi kapcsolatok erejét nevezik meg a másik olyan fontos tényezőnek, amely segíthet megőrizni a nyugodt, stresszmentes állapotot és a lelki békénket. A legtöbb sérülést ezen a téren szereztük, ez tény. De talán pont ez a helyzet, a kényszerű távolságtartás, az időszakos bezártság tanított meg minket arra, hogy becsüljük meg jobban a kapcsolatainkat. Már nem vagyunk elszigetelve és ugyan továbbra is vigyáznunk kell egymásra, érdemes újra felfedezni egymást. Beszélgessünk sokat szeretteinkkel, barátainkkal és örüljünk, amikor személyesen találkozhatunk.
  5. A legtöbbet hozom ki az adott helyzetből. Az egész őrület számomra azt mutatta meg a leginkább, mennyire rövid és törékeny az életünk és a boldogságunk és hogy mennyire véges minden. Úgy döntöttem, semmi sem zárhat be, még egy járvány sem. A gondolataim szabadok és kreativitást sem veheti el tőlem senki, szabadon alkotni, gondolkodni egy barlang mélyén is lehet. Bármivel foglalkozol, bármilyen tevékenység jelent örömöt, csináld teljes lelkesedéssel és örülj annak, hogy azt teheted, amit szeretsz, amihez kedved van. Ennél tényleg nem kell több.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást