A kánikula azonnali ellenszerei

A kánikula azonnali ellenszerei

Címlap / Életmód / Egészség / A kánikula azonnali ellenszerei

Támad a kánikula, de védekezhetünk ellene. Ha nincs otthon klímánk, vagy elég környezettudatosak vagyunk, és nem akarjuk használni, akkor is egy sereg lehetőségünk van arra, hogy egy kicsit enyhítsünk a forró napok fojtogatásán. Lássunk most ezek közül néhányat.

Sötétítés

Az egyik leghatékonyabb védekezési lehetőség a rekkenő hőség ellen, ha amikor nem vagyunk otthon, akkor besötétítünk a forróság ellen. Ilyenkor ugyanis a nap sugarai nem tudnak olyan mértékben dolgozni, mintha akadálytalanul áramolnának be a szobába.
Figyeljünk arra, hogy az ablakokat és teraszajtókat lehetőleg csak bukóra nyissuk, mert ha a levegő nagy mennyiségben áramlik a lakásba, az is felmelegíti a teret. Amikor hazaérünk, akkor természetesen mindent kitárhatunk, de már a belépéskor érezni fogjuk a különbséget.

Külső sötétítés

A teraszokról és erkélyekről is tetemes mennyiségű meleg dőlhet a lakásba, ám itt könnyebben tudunk tenni ellene.
Egyszerűen csak ne csukjuk össze a napernyőket, vagy ne szedjük le a kifeszített árnyékolókat. Ezzel a terasz is hűvösebb lesz, és a beáramló levegő sem fullasztó forrósággal érkezik a nappaliba.

Ventilátor

Ha a levegő mozog, akkor a hőérzetünk kisebb, így kellemesebben érezzük magunkat. Ebben nyújt hathatós segítséget egy jól elhelyezett ventilátor. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a folyamatos „szél” szemgyulladást okozhat, ezért lehetőleg ne fújassuk közvetlenül magunkra a levegőt, vagy ha mindenképpen ezt szeretnénk, legalább ne az arcunk legyen a célpont.
Azoknak, akik állatokat tartanak ugyancsak figyelniük kell, hiszen kedvenceik szeme és füle is érzékenyen reagálhat a ventilátor keltette áramlatokra. Tegyük egy magaslatra, hogy a cicákat és a kutyákat se érje közvetlenül a fuvallat, így heves farkcsóválás és dörgölőzés lesz a jutalmunk, nem pedig keserves sírás a gyulladás miatt.

Ventilátor + jég

Ha minden kötél szakad, és már a kellemes szellő sem elegendő, akkor még mindig bevethetünk egy trükköt: tegyünk a ventilátor elé egy kisebb tányérra halmozott jégkocka púpot. Ahogy a fagyott víz olvadozik, úgy kellően hűvös lesz körülötte, amit a forgólapátok szétterítenek a szobában.
Ha nem tudunk a ventilátor elé pakolni, akkor kisebb palackokban fagyasszunk le vizet, majd a jeges műanyagot erősítsük a lapátok előtti biztonsági rácsra. Arra azért figyeljünk, hogy a palack csöpögni fog, ezért elektromos vezeték illetve szőnyeg ne legyen alatta.

Jeges ital

Sokat javíthat hőérzetünkön egy – egy jeges frissítő. Ám nem arról van szó, hogy egy húzásra el kell tüntetni a hívogatóan gyöngyöző finomságot. Lassan kortyolgassuk, így a hatása is tartósabb lesz.
Ilyenkor az alkoholt felejtsük el, mert könnyen a fejünkbe szállhat, ráadásul a meleg miatt a hatása a megszokott sokszorosa lehet. A legjobb, ha egyszerű citromos vizet szopogatunk, mert ezzel a kellő folyadékmennyiség egy részét is biztosíthatjuk.

Növények

Azok, akik szeretik a futónövényeket, vagy a szobát dzsungelhangulatban rendezték be, most szerencsés helyzetben vannak. Nincs más dolguk, mint vízzel lepermetezni a buja, zöld szépségeket, és várni.
A virágoknak ugyanis ugyanúgy melegük van, mint például nekünk, így párologtatnak. Ha van hozzá kellő mennyiségű vizük, akkor nem csak magukat tudják kellemesen lehűteni, hanem a környezetüket is.

Mi magunk

A hűsítést elérhetjük akkor is, ha a fent említettek közül egyik sem áll rendelkezésünkre. Vizezzük be a hajunkat, és hagyjuk, hogy a nap megszárítsa. Ameddig a folyamat tart, erősen hűti magát a test a párolgás következtében.
Amennyiben erre nincsen lehetőségünk, akkor vizezzünk be egy kisebb törölközőt, és akasszuk a nyakunkba. Ha úgy érezzük, nagyon felmelegedett, akkor rázzuk meg egy kicsit, és újra hűs lesz.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!