A nagy jegestea titok – Június 10. a jegestea világnapja

A nagy jegestea titok – Június 10. a jegestea világnapja

Címlap / Életmód / A nagy jegestea titok – Június 10. a jegestea világnapja

Miből áll a jegestea? Természetesen teából, vízből, gyümölcsből és általában valamilyen édesítő összetevőból (cukor, édesítőszer), a tea kesernyés ízének ellensúlyozására. 

Mint sok más fantasztikus dolgot, a jegesteát is egy véletlennek köszönhettük. Az 1904-es St. Louis-i világkiállításon az angolok a fekete teájukat szerették volna népszerűsíteni az amerikaiak körében, de a meleg, nyári napokon nem volt kelendő a forró ital.

Ekkor jött az ötlet, hogy jégkockát dobnak bele, és azzal teszik kellemessebbé. A lehűtött tea népszerű lett, és rövid idő alatt elterjedt az amerikai kontinensen, olyannyira, hogy manapság az Egyesült Államokban elfogyasztott tea 80%-a jegestea. 

Miért szeretjük a jegesteát annyira, hogy ma Magyarországon évente fejenként több mint 9 litert fogyasztunk belőle?

  1. egy egészséges alternatíva az üdítők között.
  2. frissít, különösen nyáron vagy fárasztó munka, edzés után előnyös, jobban üdít, mint a szénsavas italok.
  3. bármelyik teafajta kedvelői megtalálhatják a kedvencüket, hiszen fekete, zöld, fehér vagy rooibos teából készült jegesteát is lehet találni a polcokon.
  4. a tea kesernyésségét gyümölcsök ellensúlyozzák, a jó minőségű termékekben 1% valódi gyümölcskoncentrátum teremti meg az ízharmóniát.
  5. édesíteni a gyümölcsök mellett lehet fruktózzal, sztíviával, így akár nagyon alacsony kalóriatartalmú jegesteákkal is felfrissíthetjük magunkat egy tikkasztó nyári napon.

Természetesen otthon elkészíthetünk egy finom jegesteát, de munkahelyen, iskolában vagy akár útközben ez kicsit körülményes lenne. Szerencsére a boltok polcain hatalmas választékot találhatunk ezekből az italokból, az alábbi szempontok segítenek, hogy a legmegfelelőbb hűsítő itallal ünnepelhessük június 10-én a jegestea világnapját.

A jegestea világnapja
creacart/istockphoto.com

Mennyi tea van benne?

A készen kapható jegesteákban nagyon különböző a tea mennyisége, sőt még ugyanazon márka különböző ízei is eltérhetnek ebben. Érdemes a lehető legmagasabb teatartalmú jegestát választani, és arra is figyeljetek, hogy ez valódi tea, természetes teakivonat legyen.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást