Ezért olyan különlegesek a júliusban született babák

Ezért olyan különlegesek a júliusban született babák

Címlap / Életmód / Család / Ezért olyan különlegesek a júliusban született babák

A gyermekek rengeteget tanulnak a környezetükből, a látott minták, sémák alapján fejlődnek, de még ez sem változtat drasztikusan az alaptermészetükön. Mitől különlegesek a júliusi babák?

Érzékeny gyermekek

A júliusban született babák nagyon érzékeny lelkületűek tudnak lenni, ami egyszerre jelenthet jót és rosszat egyaránt. Jó, hiszen nagyon igénylik a közelséget, a bújást, a babusgatást, mindazt, amiért a csecsemőkort imádni lehet. Ugyanakkor nehéz is lehet, hiszen egészen kiskoruktól kezdve ingadozik a hangulatuk. Az egyik pillanatban mosolyognak, a másikban eltörik a mécses – ez végigkísérheti az egész gyermekkort és persze a dackorszakot is megnehezíti. Nagyon érzékenyen reagálnak környezetük érzéseire, beleértve különösen a családot: azonnal észreveszik, ha anya és apa között mosolyszünet van. Öröm az ürömben, hogy ugyanígy rájuk ragad a boldogság is!

Szeretnek visszahúzódni a saját birodalmukba

A júliusban született gyermekek amennyire igénylik a család közelségét, annyira fontosnak tartják, hogy időnként elvonulhassanak saját kis birodalmukba. A babák gyakran elnézegetnek, eljátszanak önállóan is a kiságyukban, a kisgyermekek pedig akár órák hosszat is feltalálják magukat a szobájukban. Ilyenkor nem szabad őket zavarni sőt, azt is jó előre megkérdezni, mit gondolnak a leendő vendégekről. Sok júliusi baba ugyanis megrögzötten védi a saját szobáját, olyan intim helynek gondolja, ahova nem szívesen enged be másokat. Ezt érdemes tiszteletben tartani, és vagy a nappaliban, vagy egy semleges helyen, pl. a játszótéren tartani a találkát. A júliusi babák egyébként hajlamosak arra, hogy visszafogottak, szégyellősek legyenek, nem szerencsés rájuk erőltetni ennek ellenkezőjét, vagy éppen a szereplést.

Ragaszkodó típusok

A júliusi babák mindenhez ragaszkodnak: ide kell érteni a tárgyakat, játékokat éppúgy, mint az embereket. Nagyon nehezen szakítanak meg kapcsolatokat, barátságokat, azokhoz akkor is szorosan kötődnek, ha nem működnek. Erről érdemes lesz velük már óvodás korban is beszélgetni. Szerencsés, ha nem kapnak túl sok játékot, legalábbis, ha nem akarjuk, hogy azok elborítsák a szobát, ők ugyanis szívük szerint soha, semmitől nem válnának meg.

Érdemes lehet majd bemutatni nekik az adományozás lehetőségét, hiszen ezzel hatni lehet érzékenységükre és segíthet felismerni, hogy a tárgyaknak nincs misztikus erejük. Ellenkező esetben a júliusi babák lesznek azok a felnőttek, akik babakorukból is őrzik, és folyton csak dobozolják, rakosgatják az emlékeiket. 

AleksandarNakic/istockphoto.com

Szeretnek segíteni

Bár többnyire nincs túl sok önbizalmuk, a júliusban született babák nagyon segítőkészek: remekül lehet őket támogatni, fejleszteni azáltal, hogy bevonjuk a csöppségeket az otthoni feladatokba. Érdemes rendszeresen dicsérni, istápolni a kicsiket, hiszen ezzel is fejleszteni lehet a saját magukba vetett hitüket. A határozottság persze fontos a nevelés során, de könnyű lesz észrevenni, hogy a júliusban született gyermek mennyire érzékenyen reagál mindenre, ami hangos és durva – ezeket egyértelműen érdemes kerülni a fegyelmezés során.

Megkövetelik a kreativitást igénylő tevékenységeket

A júliusi babák kedvelik a kreatív, tevékeny időtöltéseket. Szívesen rajzolnak, és nagy örömmel hallgatják a meséket, hiszen különösen gazdag a fantáziájuk, a képzelőerejük. Kedvelik a szép holmikat is, számukra komplett programmal ér fel, ha válogathatják és próbálgatják a ruháikat, amiket többnyire jó ízléssel válogatnak össze.

Babák személyisége hónap szerint

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!