Így hat jótékonyan a zene az életedre

Így hat jótékonyan a zene az életedre

Címlap / Életmód / Egészség / Így hat jótékonyan a zene az életedre

„Zene nélkül mit érek én?” – kérdezte Máté Péter. És mennyire igaza volt! Nem számít, hogy a könnyű popslágereket, a pörgős hip-hopot, a kemény rockot, a kifinomult jazzt vagy esetleg a klasszikus melódiákat szereted, számos okod van rá, hogy a hangerőgombot föltekerd. ezek közül gyűjtöttünk most néhányat össze.

Hatékonyabbá tesz

Háttérzene segítségével minden eddiginél hatékonyabbá varázsolhatod magad a munkában. A zenehallgatás látszólag figyelemmegosztást igényel – ami igaz is, ha túlzottan elveszel a ritmusban vagy a szövegben –, de ha a muzsikát kerek egészként érzékeled, és nem a részletekre koncentrálsz, segít, hogy valami másra tudj összpontosítani.
Unalmas papírmunka esetén a kedvenc számod akár életmentő is lehet!

Felgyorsít

A fürgébb ritmusú zene segít benne, hogy mielőbb végezz a teendőiddel. Éppen ezért kiváló edzéshez vagy takarításhoz! A dance, az elektro és a pop anélkül motivál, hogy azt fizikailag megterhelőnek éreznéd. Sétához, kocogáshoz, edzőtermi mozgáshoz is jó.
Az aerobik órákon pedig nem véletlenül számít alapnak a jóféle muzsika! A pörgésnek nemcsak edzéskor, de gépelés során is hasznát veheted.

Ellazít

Egy fárasztó nap után nincs is egyszerűbb módja a relaxációnak, mint föltenni a kedvenc lemezed, és ledőlni a kanapéra. Mivel a lazítás mindenkinek mást jelent, lehet, hogy számodra az az ideális kikapcsolódás, ha valamilyen bulis számra körbeugrálhatod a lakást.
Az ilyen tevékenység nemcsak a lelkednek tesz jót, de bizonyítottan csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is.

Elűzi a stresszt

A stressz önmagában nem veszélyes, hiszen a szervezet alkalmazkodását jelenti bizonyos veszélyhelyzetekhez. Ha azonban krónikusan fennáll, tehát fizikai kockázatot jelentő szituáción kívül is folyton feszültnek érzed magad, hosszú távon is romboló hatással van a testedre és a tudatodra.
Zenehallgatáskor megfeledkezhetsz a stresszt kiváltó tényezőkről, illetve akár megoldást is találhatsz rájuk.

Múlatja az időt

Egy hosszú autóúton, sorban álláskor vagy bármilyen huzamosabb ideig tartó várakozásnál jó hasznát veheted, ha van kéznél fülhallgató, MP3-lejátszó vagy telefonra töltött zene.
Ezáltal könnyen ajándéknak, nem pedig elpazarolt időnek érezheted a perceket. Érdemes különböző hosszúságú lejátszási listákat összeállítanod az eltérő helyzetekre, hogy egy-két gombnyomásra már mehessen is a zene.

Kiiktatja a háttérzajt

Talán fel sem tűnik, de egy városban reggeltől estig és estétől reggelig háttérzajnak vagy kitéve. A szomszédok, a közlekedési eszközök, illetve az elektronikus média kizárja a csend lehetőségét számodra.
Amennyiben úgy érzed, hogy kezdesz belefáradni ebbe, zene segítségével másodpercek alatt kiiktathatod a zavaró tényezőket, és arra koncentrálhatsz, amit igazán fontosnak tartasz.

Segíti az önkifejezést

A zene több szempontból is lehetőséget ad arra, hogy kifejezd magad. A szöveg, a dallam és a ritmus egytől egyig tükrözheti a pillanatnyi gondolataidat és érzelmi állapotodat. Megeshet, hogy valakinek egyetlen szám megmutatásával tudsz mesélni a benned zajló dolgokról.
Arról nem is beszélve, hogy te magad is bármikor könnyedén gyárthatsz muzsikát, csupán zenei alap és egy mikrofon szükséges hozzá! Zenehallgatás során érdemes arra figyelned, hogy csak ritkán élvezd a beszédnél magasabb hangerővel. Ha gyakran „bömbölteted”, hamar halláskárosodás lehet a vége!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!