Jön a lakásbiztosítás váltás kampány – 2024 márciusában első alkalommal

Jön a lakásbiztosítás váltás kampány – 2024 márciusában első alkalommal

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Jön a lakásbiztosítás váltás kampány – 2024 márciusában első alkalommal

Tudtad, hogy márciusban érdemes lehet felmondani a lakásbiztosításodat?

Egy lakásbiztosítási szerződés megszűnésének sok oka lehet, nem csak felmondással szűnhet meg.
Érdekmúlás miatti megszűnésnek minősül, ha akár a lakás eladása, akár egy bérleti szerződés megszűnése, akár a biztosítás szerződőjének elhalálozása az ok. Ilyen esetekben a biztosítók a megfelelő iratok beérkezése után megszüntetik a szerződést, és az esetleges túlfizetést is rendezik.

Ellenben ha valaki elégedetlen a biztosításával, vagy egy jobb ajánlat miatt gondolkodik biztosító váltáson, és ezért szeretné megszűntetni a szerződését, akkor fel kell mondania azt. Ennek a felmondásnak viszont szigorú szabályai vannak.

Eddig a legtöbb – nem MFO – szerződés esetén ez csak a szerződés évfordulóján volt lehetséges, azaz előfordulhatott, hogy majdnem 1 teljes évet kellett várni a felmondással.

Megjegyzendő, hogy a nemrégiben bevezetett Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) esetén már felmondhatóak a szerződések minden naptári negyedév végén is – függetlenül a jelenlegi kampánytól.

Miért jó lehetőség ez azoknak akiknek már van lakásbiztosítása?

A már említett rendelet célja nem csak a felmondások megkönnyítése volt, hanem hogy a lakásbiztosítások piacán nagyobb verseny alakuljon ki. A várható tömeges biztosító váltások kedvezőbb díjú, szélesebb szolgáltatásokat nyújtó termékek kidolgozására sarkallják a biztosítókat. Így a váltás lehetőségét azoknak is mindenképp érdemes megfontolni, akik eddig meg voltak elégedve lakásbiztosításukkal.

Még akkor is érdemes lehet tájékozódni, ha ragaszkodsz a biztosítódhoz, hiszen találhatsz ugyanennél a biztosítónál másik, kedvezőbb ajánlatot.

Egy lakásbiztosítás cseréje számos előnnyel járhat. A legegyszerűbben az ellenőrizhető, hogy találunk-e másik biztosítást, melynek kedvezőbb a díja. Ez azonban nem az egyetlen szempont, ami váltásra ösztönözhet minket, és nem is szabad csak ez alapján váltani. Érdemes átnézni, hogy találunk-e olyan biztosítást, mely nagyobb lefedettséget kínál a különböző károkra vonatkozóan. Ezt könnyen megteheted a CoverMe online lakásbiztostás összehasonító és kötést kínáló oldalán.

Összehasonlíthatjuk a természeti katasztrófák esetén a szolgáltatásokat (eltérő lehet akár az is, hogy melyik biztosítás fizet pl. egy beázás esetén), vagy egy betörés esetén is eltérő feltételeket és szolgáltatási összegeket találunk, de lehet, hogy a speciális kiegészítők fontosak számunkra, s míg a korábbi biztosításunk nem nyújtott fedezetet a különösen értékes műtárgyainkra, vagy akár a klímaberendezés vagy a napelem káraira, addig más biztosításban ezt is megtaláljuk.

Ebből a pár példából is látszik, hogy a megfelelő lakásbiztosítás megválasztására érdemes rászánni egy kis időt. Ebben nyújtunk óriási segítséget, hiszen nálunk nem csak a különböző biztosítók ajánlatainak díjait, hanem a szolgáltatások részleteit is össze tudod hasonlítani. És ha végül úgy döntesz, hogy felmondod a jelenlegi biztosításod, akkor ezt is és az új biztosítás megkötését is pár kattintással rögtön elintézheted.

Amire mindenképp figyelj!

A kampány nem terjed ki a határozott idejű szerződésekre. Bár kevés ilyen szerződés van, de ha a te szerződésed pont határozott idejű, akkor most nem tudsz élni ezzel a felmondási lehetőséggel.
Ha hűségkedvezményt vettél igénybe a lakásbiztosítás kötésekor, akkor a felmondás miatt lehet, hogy többletvisszatérítési kötelezettség terhel.

Ha kamatkedvezményt kaptál egy hitelintézettől a náluk kötött lakásbiztosítás miatt, akkor a biztosítás felmondásával azt elveszítheted, így ennek figyelembevételével mérlegelj.

A felmondási lehetőség március 1 és március 31 között él, ebben az időszakban kell beérkeznie a biztosítódhoz a felmondó nyilatkozatnak. A törlés hatálya a felmondáshoz képest 30 nappal későbbi, azaz elegendő, ha az új biztosítás kezdete a régi biztosítás törlés hatályát követő nap. (Így nem lesz egy nap sem, míg fedezet nélkül maradsz, és nem is fizetsz egy időszakra duplán biztosítást.) A felmondást a CoverMe oldalán még március 31-én is elintézheted.
Fontos: a felmondást a biztosítók csak akkor fogadják el, ha a szerződés díja a törlés hatálynapjáig rendezve van!

A témáról részletesebben olvashatsz a lakásbiztosítási kampányról szóló cikkünkben.

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!