Egészség / Életmód

A jóga és a hormonrendszer – 5 póz, ami segít megteremteni az egyensúlyt

A jóga és a hormonrendszer – 5 póz, ami segít megteremteni az egyensúlyt

A rendszeres jógagyakorlásunkba érdemes beépíteni olyan ászanákat (jógapózokat), melyek célzottan a belső elválasztású mirigyeket stimulálják. Az eddigi visszajelzések alapján azt tapasztalom, hogy ezzel rövid idő alatt be lehet szabályozni a rendszeretlen menstruációt, segíthet kitolni a klimaxos tüneteket, illetve a pajzsmirigy rendellenességben szenvedő jógagyakorlók esetében is szép eredményeket lehet elérni a gyakorlásukkal. 5 ilyen pózt mutatok most nektek, és elmondom, melyiknek milyen jótékony hatása van a szervezetünkre.

Hogyan segít a jóga?

A célzott ászanázással a test anyagcseréje is az igényeknek megfelelően befolyásolható, és ezeknek a pózoknak a rendszeres gyakorlása mély biokémiai változásokat serkent a szervezetben, így mind az agyra, mind a hormonrendszerre pozitív hatással van.

A fordított testhelyzetek számos okból a legfontosabb ászanáknak tekinthetőek. Pozitív hatásuk fizikai, pszichológiai és spirituális szinten egyaránt érezhetőek – a test teljes rendszerét harmonizálják, és kiegyensúlyozzák nem csak a fizikai, de az energetikai, az érzelmi és a mentális testet is, valamint támogatják a spirituális fejlődést. A fejjel lefelé töltött idő javítja az egészséget, lassítja az öregedést, javítja az izmok és a bőr tónusát, segíti a keringést és a kiválasztást, élénkíti az emésztést, növeli a csontok sűrűségét, erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt és a szorongást, növeli az önbizalmat és a koncentrációt, stimulálja a csakrákat, továbbá nyugodtabbá, boldogabbá, optimistábbá és spirituális beállítottságúvá tesz. 

Féljógahíd összekulcsolt kezekkel (Kandarászana)

A féljógahíd fizikai szinten nyújtja a gerinc háti szakaszát és a csípőhajlítót, erősíti a lábakat, valamint nyitja a vállakat és mellkast.

Mentális szinten nyugtatja az elmét és enyhíti a szorongást.

A női jógában a menstruációs rendellenességek kezelésére is alkalmazzák.

Teljes jógahíd (Urdva Danurasana)

Ez egy erős mellkasnyitó póz, amely kiegyensúlyozza a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer működését, és stimulálja az egész nyirokrenszert.

Rendszeres gyakorlása frisstíti a vérkeringést és a hormonháztartást.

Félgyertya (Viparita Karani)

A félgyertya a köldök-, a szív- és a torokcsakrát harmonizálja, hormonálisan megfiatalítja az öregedő testet, és kedvezően hat az agyalapi mirigy, az agyi vérkeringés, a hallás, valamint a nemi működés zavarai esetén is.

Nyugtatja az idegrendszert, kiváló az álmosság elűzésére, valamint segíti a tanulást és a könnyebb emlékezést.

Javasolt még aranyér, epilepszia, fejfájás, gyomorsüllyedés, heresorvadás, impotencia, a pajzsmirigy csökkent működése, torok- és gégegyulladás, krónikus mandulagyulladás, petefészek-gyulladás, menstruációs problémák, vastagbélgyulladás, visszértágulatok, meddőség, mellékvese rendellenességek és méhhátrahajlás esetén.

Gyertya (Salamba Sarvangasana)

A gyertyaállást méltán hívják az ászanák királynőjének is, hiszen a haladóbb gyakorlásra való felkészítésen kívül sok más pozitív hatást tartogat – nézzük is, mik ezek!

Fizikai szinten erősíti a vállövet és nyújtja a gerincet, valamint felfrissíti az egész testet, így a fáradtság elűzésére is alkalmas.

Serkenti a vérkeringést, javítja az immunrendszer működését, de emésztési zavarok kezelésére és pajzsmirigy alulműködés esetén is ajánlott. Rendszeres gyakorlásával megelőzhető a csontritkulás.

Nyugtatólag hat azáltal, hogy stimulálja a paraszimpatikus idegrendszert, és a depresszió tünetei is enyhíthetőek a segítségével.

Fejenállás (Sirsasana)

A fejenállás revitalizálja az agyalapi mirigyet, a pajzsmirigyet, a tobozmirigyet és a csecsemőmirigyet, valamint fejleszti a memóriát és a koncentrációs készséget.

Rendkívül jó hatással van a szívre, felfrissíti, életerővel tölti fel azt.

A fordított terhelés következtében javítja a gerincoszlop egysíkú testtartásból adódó betegségeit, valamint fejleszti az egyensúlyozó képességet.

A sérv tünetei is enyhíthetőek a gyakorlása által, valamint nagyon hasznos a visszeres és aranyeres panaszok kezelésében is.

DownDog Jógastúdiók

Amennyiben kedvet kaptál a jógázáshoz, vagy otthon már gyakorlod egy ideje, de kipróbálnál egy vezetett órát is, látogass el a DownDog Jógastúdió 4 termének egyikébe! 🙂

DD Oktogon

1063 Budapest VI. kerület, Eötvös utca 26./C 17-es kapucsengő

DD Margit krt.

1027 Budapest II. kerület, Margit Krt. 60. Fe. 9.

DD Buda

1114 Budapest XI. kerület, Bartók Béla út 23.

DD Blaha

1073 Budapest VII. kerület, Szövetség utca 9.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást