Jóga az egészséges testért és lélekért

Jóga az egészséges testért és lélekért

Címlap / Életmód / Egészség / Jóga az egészséges testért és lélekért

Miért is jó számunkra a jóga? Előnye, hogy bármely korosztály tagjai elkezdhetik, de emellett jótékony hatással van a testre és a lélekre is, valamint oldja a mindennapi stresszt az életünkben.

Fizikai hatások

A jóga hatására javul a testtartás, az emésztés, normalizálódik a vérnyomás, a szív- és érrendszer aktivitása nő, a hormonháztartás normalizálódik, javulnak a kiválasztási folyamatok, az izmok rugalmassága nő és tömegük növekszik, javul az állóképesség, és a kitartás.
Továbbá nő az energiaszint, a testsúly normalizálódik, javulnak az alvási problémák, fejlődik az immunrendszer és az egyensúlyérzet is. Emellett pedig csökkenti a fájdalmakat és a menstruációs görcsöket, vitalizáló és élénkítő hatású, valamint segíti a vegatatív idegrendszer kiegyensúlyozását.

Szociális hatások

Az önértékelés növelésével megváltozhat a szociális kapcsolatok minősége, növekedhet az empátia, a társak felé fordulás.

Pszichés hatások

Nő az önkontroll, testkontroll is. A pozitív gondolatok pedig pozitív érzelmeket okoznak. A pozitív érzelmek által feszültségünk oldódik. A feszültségcsökkentő légzőgyakorlatok nagyon jó hatásossal vannak a stresszel való küzdésben, a hosszan elnyúló kilégzés pedig nyugtató és feszültségoldó hatással bír.

A jóga fajtái: Az alkalmazott jóga

Az alkalmazott jóga hasznosítja a jógából azokat az elemeket, amelyek jó hatással vannak a testre és a lélekre, azonban elhagyja a spirituális részeket, amelyeket nem mindenki kedvel a jógázás közben.

A jóga fajtái: Gerincjóga

A célja a meghatározott mozgássorozattal helyreállítani a test fizikai és idegrendszeri elváltozásait. A mozdulatok gondosan felépítettek, amelyek pontosan kell követni.

Előnye, hogy javítja a testtartást, jót tesz a légzésnek és segít a feszültség oldásában.

Női jóga

Ez a féle női jóga segít abban, hogy a nők megélhessék a nőiességüket. A mai társadalom nem feltétlen toleráns abban, hogy a nők megéljék ezt az érzést, hiszen még mindig az értékelendő, ami visszafogott és elrejti magát.
Azonban a nőiesség visszafogása nem csupán önértékelési zavarokhoz vezethet, hanem szorongást és egyéb betegségeket is okozhat. Ez a féle jóga olyan hatékony, mint a mai modern intimtorna,tehát mindenképpen érdemes kipróbálni.

Stresszoldó jóga

A jóga szinte minden fajtája oldja a stresszt, azonban vannak olyan típusú gyakorlatsort tartalmazó jógaórák, amelyek kizárólag a stressz oldására specializálódtak. A jóga megtanítja számodra a gondolatok és negatív dolgok tudatos kikapcsolását, ezáltal elősegítve a civilizációs betegségek elkerülését.

Jóga 36 fokban

Előnye, hogy a hagyományos gyakorlatokon túl segíti a méregtelenítő folyamatokat. Első alkalommal kissé nehéz lehet, ezért készülj fel, hogy ekkor még valószínűleg nem tudod majd úgy követni a mozdulatsorokat, mint más jógaórákon. Azonban pár alkalom után hozzászoksz a melegben végzett gyakorlatokhoz és két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen egyszerre mozoghatsz és méregteleníthetsz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást