A jó szex után afterglow. Utóhatásai akár ennyi napig is eltarthatnak

A jó szex után afterglow. Utóhatásai akár ennyi napig is eltarthatnak

Címlap / Szerelem / Szex / A jó szex után afterglow. Utóhatásai akár ennyi napig is eltarthatnak

A kémia létfontosságú a párkapcsolatok életében, és számos tanulmány megerősítette már, hogy a szex nem csak megalapozza a kapcsolatokat, még át is lendíti azokat a mélypontokon.

Egy mostani kutatás viszont azt is alátámasztotta, hogy a szex nem kizárólag „akkor és ott” támogatja a felek közti viszonyt, hanem jóval azután is. A partnerek ugyanis az együttlétet követően még akár 48 órával is érezték, hogy két nappal korábban valami fantasztikusban volt részük.

A Psychological Science folyóiratban megjelent jelentés megállapította, hogy az úgynevezett „szexuális afterglow” akár két napig is eltarthat. Szakértők szerint komoly szerepet játszik a párok hosszú távú elégedettségében.

„Kutatásaink azt mutatják, hogy a szexuális elégedettség 48 órával a szex után is emelkedett marad” – mondta Andrea Meltzer, a Floridai Állami Egyetem pszichológusa és a tanulmány vezető szerzője.

Már ez is fontos eredmény, de hozzá kell tennünk azt is, hogy azok az emberek, akik magasabb szexuális elégedettségről számoltak be 48 órával az együttlét után, néhány hónappal később magasabb kapcsolati elégedettségről is tanúbizonyságot tettek. És ez az, ami a viszonyok szempontjából igencsak lényeges. Ugyanis ez azt is jelenti, hogy az alacsonyabb szexuális afterglow alacsonyabb párkapcsolati elégedettséggel is társul.

Charly Pn/unsplash.com

Extra lendület és boldogság – ezt nyújtja az afterglow

A legtöbb pár nem bújik ágyba minden nap, legalábbis nem akkor, amikor a kapcsolat túllép a rózsaszín ködön és már többről is szól a viszony, mint a testi vonzalomról. Ezt figyelembe vették a kutatók is. Arra következtettek, hogy a közösülés nem csupán fizikai örömöt jelent a felek számára, hanem valami pluszt is ad. Például olyan lendületet, extra energiát, ami felvillanyozza a feleket és jobb kedvre deríti őket. 

A kutatók két független, longitudinális vizsgálat adatait elemezték, amelyek mindegyike körülbelül 100 friss házaspárt vizsgált. A kísérlet elején a párokat kifaggatták a házasságuk minőségéről, majd minden este, önállóan ki kellett tölteniük egy felmérést. Ebben megkérdezték tőlük azt is, hogy szeretkeztek-e a partnerükkel, valamint, hogy mennyire elégedettek a házasságukkal, a szexuális életükkel és a szerelmükkel az adott napon.
A másik felmérést a házasságuk minőségével kapcsolatban végezték el a szakértők 4-6 hónappal a vizsgálat után.

Ezután már csak össze kellett vetni az eredményeket

A jelentések megvizsgálása után a kutatók azt találták, hogy a párok nagyobb elégedettséget tapasztaltak az együttlétek után. Ez az általános elégedettség átlagosan két napig tartott egy-egy szeretkezést követően. Az afterglow egyébként nem valami tudatalatti, megfoghatatlan körülmény. A párok a fellendülést kortól, nemtől, a kapcsolat hosszától és egyéb kontroll tényezőktől függetlenül is érzékelték.

Érdekes tény, hogy azok a párok, akik minőségbeli romlásról számoltak be a párkapcsolatukat illetően, kevésbé látták drasztikusnak a helyzetet akkor, ha korábban magasabb szexuális afterglow-ról számoltak be. Ez tehát azt jelenti, hogy azok, akik korábban rendszeresen szeretkeztek, több napig is feltöltődtek az együttléteknek köszönhetően. A mélypontokat is lazábban vették, mint azok, akik ugyanezt nem mondhatták el magukról. 

„Ez a kutatás azért olyan fontos, mert ismét alátámasztja azt, amit sok más tanulmány már bebizonyított: szépíthetjük a dolgokat, de valójában a szex az, ami hosszútávon is fenntartja a minőségi párkapcsolatot” – mondta Meltzer.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!