A jó intim együttlét utóhatásai 2 napig is eltarthatnak

A jó intim együttlét utóhatásai 2 napig is eltarthatnak

Címlap / Szerelem / Szex / A jó intim együttlét utóhatásai 2 napig is eltarthatnak

Egy mostani kutatás viszont azt is alátámasztotta, hogy a szex nem kizárólag „akkor és ott” támogatja a felek közti viszonyt, hanem jóval azután is. A partnerek ugyanis az együttlétet követően még akár 48 órával is érezték, hogy két nappal korábban valami fantasztikusban volt részük.

A Psychological Science folyóiratban megjelent jelentés megállapította, hogy az úgynevezett „szexuális afterglow” akár két napig is eltarthat. Szakértők szerint komoly szerepet játszik a párok hosszú távú elégedettségében.

„Kutatásaink azt mutatják, hogy a szexuális elégedettség 48 órával a szex után is emelkedett marad” – mondta Andrea Meltzer, a Floridai Állami Egyetem pszichológusa és a tanulmány vezető szerzője.

Már ez is fontos eredmény, de hozzá kell tennünk azt is, hogy azok az emberek, akik magasabb szexuális elégedettségről számoltak be 48 órával az együttlét után, néhány hónappal később magasabb kapcsolati elégedettségről is tanúbizonyságot tettek. És ez az, ami a viszonyok szempontjából igencsak lényeges. Ugyanis ez azt is jelenti, hogy az alacsonyabb szexuális afterglow alacsonyabb párkapcsolati elégedettséggel is társul.

Charly Pn/unsplash.com

Extra lendület és boldogság – ezt nyújtja az afterglow

A legtöbb pár nem bújik ágyba minden nap, legalábbis nem akkor, amikor a kapcsolat túllép a rózsaszín ködön és már többről is szól a viszony, mint a testi vonzalomról.

Ezt figyelembe vették a kutatók is. Arra következtettek, hogy a közösülés nem csupán fizikai örömöt jelent a felek számára, hanem valami pluszt is ad. Például olyan lendületet, extra energiát, ami felvillanyozza a feleket és jobb kedvre deríti őket. 

A kutatók két független, longitudinális vizsgálat adatait elemezték, amelyek mindegyike körülbelül 100 friss házaspárt vizsgált. A kísérlet elején a párokat kifaggatták a házasságuk minőségéről, majd minden este, önállóan ki kellett tölteniük egy felmérést. Ebben megkérdezték tőlük azt is, hogy szeretkeztek-e a partnerükkel, valamint, hogy mennyire elégedettek a házasságukkal, a szexuális életükkel és a szerelmükkel az adott napon.
A másik felmérést a házasságuk minőségével kapcsolatban végezték el a szakértők 4-6 hónappal a vizsgálat után.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást