Ezt jelenti szakértők szerint, ha a srác azt mondja: még nem akar komoly kapcsolatot

Ezt jelenti szakértők szerint, ha a srác azt mondja: még nem akar komoly kapcsolatot

Címlap / Szerelem / Ezt jelenti szakértők szerint, ha a srác azt mondja: még nem akar komoly kapcsolatot

Miután elmentetek pár randira, együtt töltöttetek néhány összebújós hétvégét, és esetleg még a barátaival is megismerkedtél, a srác egyszer csak azt mondja: nincs még kész komoly kapcsolatra, ő csak randizgatni akar. Az ilyen hasonló érzés lehet, mint egy öklös a gyomorba, és gyakran nem is értjük, hogy miért történik, hiszen olyan jól megvoltunk együtt. Kim Egel, a bustle.com pszichológus szakértője szerint viszont még nincs értelme rögtön temetni a kapcsolatot – nagyon sok oka lehet annak, ha a srácból ezt váltotta ki a párkapcsolatszerű szituáció.

Alapvetően akkor, amikor megismerkedsz valakivel, ott a szikra, minden új és izgalmas, könnyű belefeledkezni a közös élményekbe, az együtt töltött időbe. Ennek a szakasznak nagyon nehéz ellenállni, hiszen emberek vagyunk, jólesik az egónknak, ha tetszünk. Szeretnénk meghódítani ezt az idegen, izgalmas embert, akivel összehozott minket a sors. Ez az az időszak, amikor minden remekül megy, a randik izgalmasak, a levegő csak úgy szikrázik, olyan, mintha a legjobb irányba haladnátok együtt… Aztán jön a fekete leves.

A pszichológus szerint az első izgalmas hetek gyakran elfeledtetik az emberekkel a komolyabb problémákat, amelyeket a lendület egy kicsit elsodort, de ahogy az izgalom lelohad, előtérbe kerülnek. Lehet, hogy valaki egy mérgező kapcsolatból próbál kikászálódni, vagy nincs még túl az exén, nem képes lezárni a korábbi kapcsolatát, és nem akar kapcsolatról kapcsolatra ugrálni.

Erre általában akkor jön rá, amikor a kezdeti lelkesedés kifullad, az újdonság varázsa eltűnik, és elkezdi látni a másikban az embert, azt, hogy neki is vannak hibái, és hogy ez a kapcsolat sem csak a pozitívumokról fog szólni.

A legjobb stratégia ilyenkor egyszerűen az, ha hagyod, hadd távolodjon el az illető, bármennyire érthetetlen is számodra a reakciója. Teljesen egyértelmű, hogy a kezdeti lelkesedés elviszi az embert egy olyan irányba, ahol csak később ocsúdik fel. Lehet, hogy idővel leülepszenek benne az új történések, és rájön, hogy valójában nincs is ellenére az, hogy belekezdjen valami újba, akkor is, ha először csak lassan haladna.

Komoly kapcsolat
Candy Goode/unsplash.com

Nincs még kész egy komoly kapcsolatra

De nem minden szituációra igaz ez – mondják a szakértők. Lehet, hogy a másik egyszerűen fél attól, hogy elveszíti a függetlenségét, ez pedig valószínűleg egy korábbi tapasztalatból adódik. Egy egészséges párkapcsolatban ugyanis nyilvánvaló, hogy mindkét fél függetlensége megmarad még akkor is, ha két ember élete összefonódik. Könnyen lehet, hogy a srác nem egy ilyen kapcsolatból lépett ki legutóbb, és fél, hogy az elköteleződés ismét a függetlensége elvesztését jelentheti.

Az is előfordulhat, hogy a „nem vagyok kész a kapcsolatra” egészen egyszerűen azt jelenti, amit: még lelkileg nem érzi magát arra készen, hogy egy másik embernek adni tudjon.

Teljesen természetes, ha az életünk néhány szakaszában önzők akarunk lenni, vagy éppen a saját fejlődésünkre akarunk koncentrálni anélkül, hogy valaki más érzéseit figyelembe kellene vennünk. Valószínűleg ez sem rólad szól, inkább arról, hogy elég felnőtt a srác ahhoz, hogy felfogja és megértse, mire van éppen szüksége lelkileg.

Egy ilyen szituációban a legjobb, amit tehetsz, mindig az, hogy megadod a kellő távolságot az illetőnek. Ha úgy érzi, mégis belevágna veled, úgyis szólni fog, és értékelni fogja, hogy tiszteletben tartottad az érzéseit.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!