Ezt jelenti igazából a lelki gyógyulás: mert nem azt, hogy visszaváltozol azzá, aki a csalódás előtt voltál

Ezt jelenti igazából a lelki gyógyulás: mert nem azt, hogy visszaváltozol azzá, aki a csalódás előtt voltál

Címlap / Életmód / Egészség / Ezt jelenti igazából a lelki gyógyulás: mert nem azt, hogy visszaváltozol azzá, aki a csalódás előtt voltál

Sokan vélik úgy, hogy az igazi lelki gyógyulás akkor következik be, ha visszaváltozol azzá a személlyé, aki a sérülés előtt voltál. Ha összetörték a szíved, eljátszották a bizalmad, és keresztül mentél egy szakításon, előbb-utóbb képes leszel meggyógyulni, és ismét önmagaddá válni. De a lelki gyógyulás valójában egészen mást jelent!

A gyógyulás nem azt jelenti, hogy pontosan ugyanaz a személy leszel, aki előtte voltál. Hiszen az az ember még nem élte meg azt a lelki vihart és szenvedést, amit te már igen. Nem tapasztalta meg a fájdalmat, a mindent elsöprő keserűséget, és ennek hiányában nem is tudott ettől erősebbé válni. Nem tanult a leckékből, és nem is képes emiatt előnyt kovácsolni a csalódásból a későbbiekre nézve. Ezért nem változhatsz vissza azzá a naivabb, kevésbé óvatos személlyé, aki a történtek előtt voltál.

Csakis te lehetsz önmagad megmentője

Azáltal, hogy átélsz egy lelkileg megterhelő élményt, és összetörik a szíved, idővel sokkal erősebbé válsz. Még ha akkor és ott ezt nem is érzed, valójában ellenállóbb leszel a fájdalommal szemben, és mire eltelnek a hónapok, te sokkal erősebben jössz ki belőle. Megtanulod, hogy semmi és senki sem menthet meg téged rajtad kívül, és rájössz, hogy az életben bizonyos esetekben csakis magadra számíthatsz. De onnantól kezdve, hogy ezzel tisztában vagy, az irányítás a te kezedben lesz.

Amikor belekezdesz a lelki felépülésbe, először a belső erődet kell megtalálnod.

Azt, ami motivál téged arra, hogy minden szomorúságod ellenére reggel felkelj az ágyból, elmenj otthonról, és még nevess is. Mert ráébredsz, hogy nem irányítod az életet, de van, amiből igenis tudsz építkezni.

Ha ugyanazzá változol, mi volt a tanulság?

Amikor lelkileg gyógyulni kezdesz, ott válsz erősebbé, ahol korábban megtörtél. Ha egykor önzőbb voltál, most önfeláldozóbb leszel. Ha felelőtlen voltál, most sokkal jobban oda fogsz figyelni.

Nem lehetsz ugyanaz a személy, aki a történtek előtt voltál, hiszen akkor semmi értelme, semmi eredménye nem volt annak, amit átéltél az elmúlt időszakban. A férfi, akit életed szerelmének tartottál, összetörte a szíved, esetleg megcsalt, vagy szimplán közölte, hogy már nem érez irántad semmit; ezek után te nem leszel ugyanaz a nő, aki a megismerkedésetek előtt voltál. Óvatosabb leszel. Nem hagyod figyelmen kívül a jeleket.

A tudást kamatoztatod, és a jövőben tudni fogod, mire kell figyelned a kapcsolataidban. A lelki gyógyulás pedig ezt jelenti igazából.

Azt, hogy elfogadod, mi történt. Hagyod, hogy szomorú legyél, hogy megéld a fájdalmat, de utána nem ülsz ölbe tett kézzel. A javadra fordítod a negatív tapasztalatokat, és tanulságokat formálsz belőlük. Nem leszel többé ugyanaz a naiv, figyelmetlen, óvatlan személy, aki előtte voltál. Sokkal bölcsebb leszel, és épp ez az, ami miatt a jövőben még egyszer ugyanazt a hibát nem követed el. Erősebbé válsz lelkileg, és megtanulod, hogy történhet bármi az életedben, te akkor is itt vagy. Még ha nehéz is volt továbblépni, a csalódás hozzátett a személyiségedhez, és elmozdította az életedet egy fontos irányba. Az már csak rajtad múlik, hogy ezzel mit kezdesz!

Képek forrása: unsplash.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást