Ha van olyan egészségügyi téma, amivel biztos mindannyian rendszeresen találkozunk, az a gyulladás. Szinte lehetetlen átnézni az egészségügyi híreket anélkül, hogy ne találkoznánk ezzel a hívószóval – de mit is jelent valójában? Tudjuk, hogy megdöbbentően gyakori, bizonyos ételek elfogyasztása is kiválthatja, és számtalan egészségügyi állapottal hozzák összefüggésbe, mégis sokak számára még mindig elkeserítően homályos kifejezés.
VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől
Hogyan kontrollálhatod?
Az egyik leggyakoribb gyulladással kapcsolatos tévhit, hogy nem, vagy csak nagyon korlátozottan kontrollálható. Szerencsére viszont ez nem igaz. Annak érdekében, hogy csökkentsd vagy megelőzd a gyulladást, érdemes néhány egyáltalán nem drasztikus változtatást beiktatnod az étrendedbe:
- Érdemes hetente többször olajos halat, például lazacot, makrélát, tonhalat és szardíniát enned, hogy élvezhesd a bennük található omega-3 zsírsavak előnyeit, amelyek bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatásúak.
- Fogyassz teljes kiőrlésű gabonákat, babot és más magas rosttartalmú élelmiszereket, amelyek segítik a gyulladás elleni küzdelemben is részt vevő egészséges baktériumok növekedését.
- Hetente legalább egy-két alkalommal egyél spenótot, kelkáposztát, brokkolit vagy zöldfűszereket, valamint legalább ennyiszer egyél dióféléket és jó minőségű szójatermékeket. Ezek egyszerre természetes fehérjeforrások és gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkeznek.
- Ha salátát készítesz, vagy csak pár csepp olajat öntesz a serpenyőbe, akkor használj extra szűz olívaolajat. A benne található oleocanthal ugyanis szintén gyulladáscsökkentő hatású.
- Ha szívesen kávézol, akkor legalább néhány alkalommal igyál helyette zöld teát, ami szintén élénkítő hatású, és az ízületi gyulladások megelőzéséhez is hozzájárul.
