6 jó játék kisbabáknak: filléres készségfejlesztő játékok, amiket 2 perc alatt összerakhatsz

6 jó játék kisbabáknak: filléres készségfejlesztő játékok, amiket 2 perc alatt összerakhatsz

Címlap / Életmód / Család / 6 jó játék kisbabáknak: filléres készségfejlesztő játékok, amiket 2 perc alatt összerakhatsz

Amikor az embernek minden otthoni dolgát úgy kell elintéznie, hogy közben a lába körül sündörög egy totyogó, akkor elő kell vennie a kreatív énjét. Személyes tapasztalatom szülőként az, hogy a világ legdrágább játéka sincs olyan szórakoztató, mintha valamit odaadunk a konyhaszekrényből. Az alábbi játékoknak nálunk nagy sikere volt, ráadásul semmi olyan nem kellett hozzájuk, ami ne lett volna otthon, és még én is össze tudtam rakni őket, pedig a barkácsolás igencsak távol áll tőlem. Fontos: Bár a gyerkőcök általában sokkal ügyesebbek, mint azt mi, aggódó szülők gondolnánk, természetesen nagyon fontos, hogy soha, egyetlen játékkal sem, legyen az bolti vagy házi, ne hagyd magára a gyereket! Különösen ügyelj a fulladásveszélyre, és mielőtt valamelyik játékot kipróbálod, mérlegeld, hogy a gyerek már tud vele biztonságosan játszani, vagy érdemes várni még néhány hónapot. Minden gyerek más, így csakis te tudod eldönteni, hogy mi az, amit már nyugodt szívvel a kezébe mersz adni.

Horgászat a fürdőszobában

A fürdőszoba vagy a konyha vízálló kövén akkor sem történik nagy gond, ha kilöttyen egy kis víz, úgyhogy itt lehet akár vizes játékokat is játszani.

Fogj egy műanyag ládát – akár ürítsd ki azt, amiben egyébként a játékokat szoktátok tartani – töltsd meg vízzel és dobáljatok bele olyan tárgyakat, amelyek fent maradnak a vízen: játékokat, konyhai műanyag eszközöket vagy akár magokat.

Nagyobb gyerekek próbálkozhatnak olyan tárgyakkal is, amelyek lesüllyednek a doboz aljára.

A feladat ez után az lesz, hogy egy szűrő vagy tésztakeverő kanál segítségével a gyerkőc kihalássza a tárgyakat a vízből.

 

Formabedobó befőttesüvegből

A gyerekek imádnak pakolni és ügyeskedni, a formabedobós játékok pedig közismerten remek készségfejlesztők.

Én egy otthoni verzióhoz egy szög meg egy kalapács segítségével ütöttem néhány lyukat egy bébiételes üveg tetejére, majd a kilyuggatott tetőt visszacsavartam az üvegre.

Ezután fogtam néhány makarónit, összetörtem őket akkora darabokra, hogy beférjen az üvegbe, majd megmutattam a gyereknek, hogy hogyan tudja beledobni őket. A bébiételes üvegek többnyire vastagabbak és nehezebben törnek, ennek ellenére természetesen ezzel a játékkal sem szabad magára hagyni a gyereket, és ha még nem bízol meg annyira a kicsi mozdulataiban, műanyag fogpiszkáló tartót vagy cukorszórót is használhatsz, a lényeg, hogy legyen egy tárolód, aminek lyukak vannak a tetején.

 

Csipesz és kosár

A megszáradt ruhák összehajtogatása egyébként is olyasmi, amiben a kicsik nagyon szívesen segítenek, de ha sokadjára kap szét mindent, amit összehajtottál, fogd meg a csipeszeket, és kezdd el őket szépen körben felcsíptetni a ruháskosár szélére, vagy egy kartondobozra, vagy lényegében bármire, ami a kezed ügyébe akad.

Meglátod, a babád ezt legalább olyan izgalmas kihívásnak látja majd, és még a finommotoros képességei, a szem-kéz koordinációja is ügyesedik, miközben a csipeszeket rakosgatja.

 

Víz és szivacs

Egy tálcára tegyél két kis tálkát, az egyiknek az alján legyen egy pici víz.

Adj a gyerkőcnek egy szivacsot, és mutasd meg neki, hogy hogyan tudja felszívni vele a vizet, majd kicsavarva áttenni a másik edénybe, aztán vissza.

Hosszú percekig el fog játszani a művelettel, miközben ügyesedik a keze és az ok-okozati összefüggéseket is elkezdi megérteni.

 

Lisztbe rajzolás

Bár semmi sem olyan jó móka, mint úgy sütni süteményt, hogy a tálba a gyerek öntögetheti bele a hozzávalókat, vannak olyan részfeladatok, amiket könnyebb magad, és két kézzel végezni.

Amíg ezekkel foglalatoskodj, tegyél a földre egy nyújtódeszkát vagy egy kartonlapot, és hints rá egy kevés lisztet, majd mutasd meg a gyerkőcnek, hogyan tud rajzolni bele az ujjaival.

A legkisebbek egyébként is legjobban a kezükkel szeretnek maszatolni, ez a játék pedig nem csak a rajzolásra vezeti rá őket, de még a taktilis ingereket is fejleszti. Utána a lisztet egy perc alatt össze lehet porszívózni, és nyugodtan megkérheted a kicsit, hogy ebben is segítsen.

 

Tészta válogatás

Nincs még egy olyan méregdrága bolti játék, ami vetekedni tudna két marék száraz tésztával, meg két konyhai edénnyel.

A legkisebbek azzal is vígan ellesznek, hogy a tésztaszemeket dobálhatják az edénybe, vagy egy műanyag flakonba, a picit nagyobbakat megkérheted, hogy válogassák szét a két edénybe a két különböző tésztát, vagy megpróbálkozhatnak vele, hogy csipesszel – akár húsfogóval vagy evőpálcikával – csippentik fel a tésztadarabokat.

A lányom egyszer 20 percig molyolt így csendben!

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást