A járvány végét jelentheti az omikron? Ez az egy eset akadályozhatja meg

A járvány végét jelentheti az omikron? Ez az egy eset akadályozhatja meg

Címlap / Életmód / Egészség / A járvány végét jelentheti az omikron? Ez az egy eset akadályozhatja meg

Még mindig túl korai megjósolni, hogy az omikron gyors terjedése segít-e a koronavírust a pandémiás szakaszból egy jobban kezelhető endémiás szakaszba tolni – de „remélem, hogy ez a helyzet” – mondta Dr. Anthony Fauci, az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója.

Endémiás betegségről akkor beszélünk, ha az adott kór állandóan jelen van a populációban, de nem érint riasztóan sok embert, és nem zavarja meg a társadalmat, ahogyan azt egy világjárványban általában látni.

Az omikron nagymértékben fertőző, de úgy tűnik, kevésbé valószínű, hogy olyan súlyos betegségeket okoz, mint a vírus egyes korábbi változatai. Ez pedig átmenetet jelenthet a Covid-19 világjárványról szóló fejezetéből egy endémiás szakaszba.

De ez csak akkor lenne így, ha nem kapunk egy másik változatot, amely megkerüli az előző változatra adott immunválaszt” – mondta Fauci a Davos Agendának, a Világgazdasági Fórum virtuális eseményén.

„Szerencsénk volt”, hogy az omikron nem rendelkezett olyan jellemzőkkel, mint a delta, mondta Fauci. „De a fertőzött emberek tömege felülírja ezt a kevésbé patogenitási szintet.

„Nyitott kérdés, hogy az omikron lesz-e az az élő vírus elleni védőoltás, amelyet mindenki remél, mert olyan nagy a variabilitás az új változatok megjelenésével kapcsolatban”

– tette hozzá.

Még nincs vége

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy az embereknek szándékosan meg kellene próbálniuk elkapni az omikron változatot. Az orvosok szerint ez több okból is szörnyű ötlet.

És nem jelenti azt sem, hogy a Covid-19 elleni küzdelem véget ért. Különösen azért, mert az USA-ban például a túlterhelt kórházak továbbra is elhalasztják a halasztható műtéteket, és az iskolák áttérnek a távoktatásra.

Az egészségügyi ellátórendszerek – egyesek kritikus munkaerőhiánnyal küzdenek – az elmúlt napokban minden eddiginél több Covid-19-beteget láttak el, írja a CNN. Az Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztérium adatai szerint hétfőn legalább 156 676 Covid-19-beteget szállítottak kórházba az Egyesült Államokban. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint az elmúlt héten naponta átlagosan 1695 amerikai halt meg Covid-19-ben.

Morsa Images/istockphoto.com

Mindeközben folyamatosan fejlesztik a vakcinákat, hogy azok megfelelő védelmet nyújthassanak majd egy esetleges újabb variánssal szemben is. Stephane Bancel, a cég vezérigazgatója azt közölte, hogy a Modernának már márciusban rendelkezésre kell állnia az omikron-specifikus Covid-19 vakcinával.

Az elkövetkező hetekben a klinikai vizsgálatokon kell lennie. Reméljük, hogy márciusra olyan adatokkal rendelkezünk, amelyeket megoszthatunk a szabályozókkal, hogy kitaláljuk a következő lépést” – mondta egy Bancel egy panelbeszélgetés során.

Egyes országokban 2023 őszén elérhetővé válhat a Moderna kombinált Covid-19 és influenza elleni oltása is, mondta Bancel. Viszont figyelmeztet, hogy a céldátum a „legjobb esetre” vonatkozik.

Az orvosok szerint a Covid-19 elleni oltások és az emlékeztető dózisok a leghatékonyabb módjai a súlyos Covid-19 szövődmények megelőzésének. Az emlékeztető dózisok sikeresen bebizonyították, hogy a kezdeti oltás után hónapokkal képesek megemelni az egyén antitestszintjét, segítve elkerülni a nagyobb kockázatnak kitett személyek kórházi kezelését is.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!