Már 12 éveseknek is ajánlja az emlékeztető oltást a CDC

Már 12 éveseknek is ajánlja az emlékeztető oltást a CDC

Címlap / Hírek / Már 12 éveseknek is ajánlja az emlékeztető oltást a CDC

Az FDA kiterjesztette a Pfizer Covid-19 vakcina emlékeztető szerek sürgősségi felhasználási engedélyét a 12 és 15 év közötti gyermekekre. A CDC Immunizációs Gyakorlatok Tanácsadó Bizottsága (ACIP) megszavazta a Covid-19 vakcina kiterjesztett alkalmazásának ajánlását. A CDC decemberben engedélyezte a Pfizer/BioNTech Covid-19 vakcina emlékeztető, harmadik oltását a 16 és 17 éves kor közöttiek számára is.

Létfontosságú, hogy megvédjük gyermekeinket és tinédzsereinket a COVID-19 fertőzéstől és a súlyos betegségek szövődményeitől” – mondta Dr. Rochelle Walensky, a CDC igazgatója egy sajtóközleményben. „Támogattam az ACIP szavazatát a jogosultság kiterjesztésére és az emlékeztető oltásra vonatkozó ajánlásaink megerősítésére. Most azt javasoljuk, hogy minden 12-17 éves serdülő kapjon emlékeztető oltást 5 hónappal az elsődleges sorozat után. Ez az emlékeztető dózis optimalizált védelmet nyújt a COVID-19 és az omikron variáns ellen. Arra buzdítok minden szülőt, hogy legyenek naprakészek gyermekeik védelmét illetően a CDC COVID-19 vakcina ajánlásaival kapcsolatban.

Vladimir Vladimirov/istockphoto.com

Az ajánlás létrejöttének háttere

Az ACIP ajánlása azután született, hogy a tagok megvizsgálták a Covid-19 vakcinát kapott fiatalok szívizom- és szívburokgyulladásának ritka eseteiről szóló kutatást. Ebből megállapították, hogy sok szülő aggódik az oltások hosszú távú mellékhatásai miatt. Azt is figyelembe vették, hogy a 12-17 évesek körében lelassult az oltásfelvétel az utóbbi időben, és a koronavírus nagymértékben fertőző Omikron-változatának növekedése közepette rekordszámú Covid-19 megbetegedést jelentettek a gyermekek körében.

A CDC azt is elfogadta, hogy hat hónapról öt hónapra csökkentsék az emlékeztető oltás intervallumát a Pfizer/BioNTech vakcinát kapott emberek esetében. Azt is javasolta, hogy a mérsékelten vagy súlyosan károsodott immunrendszerű 5–11 éves gyermekek a második oltás után 28 nappal kapjanak egy további elsődleges adagot; ugyanakkor továbbra is csak a Pfizer/BioNTech oltás engedélyezett az adott korosztály számára. A Pfizer emlékeztető oltóadagja a kezdeti adagokkal megegyező mennyiségű vakcinát tartalmaz: 30 mikrogrammot.

A korosztály fele oltott

A 12 és 15 év közötti serdülők az USA-ban május közepén váltak jogosulttá a Pfizer/BioNTech Covid-19 vakcina kezdeti sorozatának beadására. Ezzel mintegy 17 millió további ember számára nyílt meg az oltás lehetősége.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának adatai szerint a 12-15 éves lakosság körülbelül fele – mintegy 8,7 millió gyermek  – teljes körűen beoltott. Körülbelül 5 millióan közülük több mint öt hónapja teljes körűen beoltottak, és most jogosultak emlékeztető oltásra.

Az ebbe a korcsoportba tartozó gyermekek az Egyesült Államok teljes lakosságának körülbelül 5%-át teszik ki. A CDC legfrissebb adatai szerint ők teszik ki az Egyesült Államokban a teljesen beoltott populáció körülbelül 4%-át, és körülbelül 3%-át azoknak, akik jogosultak emlékeztető oltásra.

Mi a helyzet Magyarországon?

A koronavírus.gov.hu oldal decemberi adatai szerint az oltási akció kezdete óta már 22 ezer 12-17 éves fiatal oltását kérték szüleik. Közülük 15 ezren az első oltásra érkeztek, másfélezren pedig a megerősítő harmadik oltást is megkapták. A 16-17 éves korosztály oltása idehaza is május közepén kezdődött, átoltottságuk jelenleg 58 százalékos. A 12-15 éves korosztály oltása egy hónappal később indult, az átoltottságuk 39 százalékos. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nemrég engedélyezte az 5-11 éves korosztály számára is a vakcina beadását, az ő oltásuk december közepén kezdődött meg.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást