5 zen-módszer Japánból hogy pozitív szokásokat alakíts ki

5 zen-módszer Japánból hogy pozitív szokásokat alakíts ki

Címlap / Életmód / Lélek / 5 zen-módszer Japánból hogy pozitív szokásokat alakíts ki

A kis változtatások adják meg a ritmust

Ne bagatellizáld el, akármilyen kicsi is legyen az a változás, amit a Zen érdekében beiktatsz az életedbe, mert a sok kis lépés összeadódik és érezhetően pozitív hatást érhetsz el. Egyik volt kollégám – egy japán lány – például hetente kétszer a Margitszigeten jógázott és ott összebarátkozott másokkal, akik szintén akkor sportoltak ott rendszeresen. Azt mondta, napi rutinjának kellemes része aznap, hogy ezekkel az emberekkel vált pár kedves szót. A saját életemben én például ezt abban találom meg, hogy tudom, hogy péntek reggelente mindig van a sarki pékségben a kedvenc gesztenyés sütim, ezért minden péntek reggelem jól indul, mert ott kezdek. Ezek a kis pozitív impulzusok aprónak tűnnek, de az ilyen kellemes dolgok adják meg az élet boldogságának ritmusát.

Minden közelebb visz a harmóniához, ami másnak is örömet okoz

Bárki bármit is mondjon, a boldogsághoz nem kell túl sok, a legtöbb örömet az egyszerű dolgok okozzák. Egy séta a parkban, egy jó könyv vagy lemez, egy finom ebéd egy baráttal. Ha van egy idős vagy távol lakó rokonod, hívd fel minden héten nagyjából ugyanabban az időpontban.

Mindkettőtöknek jól fog esni, hogy beszéltek és ez is egy jó szokássá válik majd.

Lehet ez egy hasznos rituálé is, amit valakivel közösen végzel, például ha a barátnőddel rendszeresen eljártok kocogni.

Tedd fel magadnak a kérdést: mit vár tőlem a természet?

A sintó Japán ősi vallása, ami a természet megfigyelésén és megértésén alapszik. A sintoizmus azért is különleges, mert az ősi japán mitológiában gyökerezik, nincs alapítója, sem írott kinyilatkoztatása, sem dogmatikája.

Eszerint a helyes életvitel nem más, mint a „makoto no kokoro”, vagyis az „az igazság szíve”. Ez pedig az őszinteség, a becsület és a tiszta szív összességét jelenti.

Azt, hogy az ember igyekezzen legtöbbet teljesíteni az életben: munkájában és emberi kapcsolataiban egyaránt. A makoto no kokoro a legfontosabb erény, ami minden felett áll, és bár a többi erény is fontos (engedelmesség, a gyermeki szeretet, hűség, stb.), a legfőbb célja az ember számára a makoto no kokoro keresése.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást