Ezeket az italokat kerüld el, ha terhes vagy

Ezeket az italokat kerüld el, ha terhes vagy

Címlap / Életmód / Család / Ezeket az italokat kerüld el, ha terhes vagy

Amíg az ember nem várandós, az, hogy mit eszik és iszik, valójában a saját magánügye, még akkor is, ha a jótakaró barátok mindig megpróbálnak beleszólni. Minden megváltozik azonban, ha babát vársz – akkor már minden, amit a szervezetedbe beviszel, befolyásolja, hogy mennyire lesz egészséges a baba.

Éppen ezért érdemes megfogadni néhány alapvető tanácsot, amelyek mindegyikét orvosi kutatások támasztják alá. Ami az innivalókat illeti, alapvetően három szabálynak kellene megfelelned.

Semmilyen mennyiségű alkohol nem tesz jót a babának

Biztosan te is hallottad már azt, hogy heti egyszer egy-egy deci borral nem lesz baj, vagy egy sör nyugodtan lecsúszhat néha, azért nem vagyunk állatok. Ez egyáltalán nem állja meg a helyét, szakemberek szerint ugyanis nincs az az alkoholmennyiség, ami biztonságos lenne egy terhes nő számára. Erről évek óta folyik vita egyébként, többek között valószínűleg azért, mert néhány alkoholtípusnak azért vannak pozitív hatásai is (a vörös bor például a nem terhes nőknek egy bizonyos mennyiségig kifejezetten egészséges lehet), de minden egyes alkalommal túlmutatnak a hátrányok az előnyökön, ha valaki babát vár.

A terhesség alatti alkoholfogyasztásnak következménye lehet például a koraszülés, vagy a születéskori alacsony súly. Emellett különböző születési rendellenességek, mint például a magzati alkoholszindróma. Érdemes tehát inkább elkerülni teljesen az alkoholfogyasztást, ha teheti az ember.

michal_staniewski/istockphoto.com

Óvatosan a kávéval is

Bár nem kell teljesen lemondanod a koffeinről, azért lényegesen le kell csökkentened a fogyasztását – legalább is szakemberek ezt javasolják, ha egészséges babát szeretnél. Mivel a koffein képes a méhlepényen keresztül eljutni a gyerekhez, ezért tényleg figyelned kell, hogy mennyit fogyasztasz belőle naponta. Szakértők szerint nagyjából 200 milligrammra kéne lecsökkentened az adagot, ami körülbelül egy deci közepesen erős kávénak felel meg.

Ez a korábbi kutatási eredményekhez képest pozitív azoknak, akik szeretik a kávét, hiszen nem kell teljesen lemondaniuk róla, de azért érdemes mértékkel fogyasztaniuk. A túl sok koffein akár terméketlenséget és vetélést is okozhat. A szakértők megjegyzik azért, hogy erre még mindig nagyon kevés kutatás készült.

Antonio_Diaz/istockphoto.com

Vigyázat a gyümölcslevekkel!

Azt hihetné az ember, hogy a gyümölcslevek biztonságosak – hiszen csak gyümölcs van bennük, nem igaz? Valójában azonban ezekkel is érdemes lehet vigyázni, főleg akkor, ha nem pasztőrözöttek. Ez ugyanis már problémás lehet, hiszen ha az ilyen leveket több órán keresztül tárolják az eljárás nélkül, olyan baktériumok szaporodhatnak el bennük, amelyek károsak lehetnek a babára. Ilyenkor valójában nem a baktérium a probléma, hanem az ételmérgezés, amit ezektől kaphatsz. Egy ilyen pedig akár veszélybe is sodorhatja a születendő gyerekedet.

Ha mindenképpen gyümölcslevet innál, inkább facsarj te magadnak, vagy pedig vegyél olyat, ami átesett már pasztőrözési eljáráson. Így biztos lehetsz benne, hogy nem nyalsz be egy jó kis ételmérgezést, és nem kell majd kórházba rohangálnod, hogy a baba biztonságban legyen.

serezniy/istockphoto.com

Forrás

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!