Életmód / Táplálkozás

Isten ajándéka a hosszú életért: tények és legendák a joghurtról

Isten ajándéka a hosszú életért: tények és legendák a joghurtról

A joghurt nem csak finom és könnyű frissítő lehet a forró nyári napokon, amikor amúgy sem kívánunk nehéz ételeket, de nagyon egészséges is. Egy legenda szerint ez lehet a hosszú élet titka, de lássuk, hogyan is hódította meg a világot, és miért érdemes nap mint nap fogyasztanod.

Isten ajándéka

Egy legenda szerint a bibliai Ábrahám azért élt 175 évet, mert Isten az egyik angyalával elküldte neki a joghurtot, mint mennyei ajándékot, és az egészséges élet forrását.

Egy másik vélekedés szerint joghurtot először Dzsingisz kán ivott, és az ő lovasai terjesztették el később az egész kontinensen.

A feljegyzések szerint Európában a 16. században élte virágkorát, amikor is a bélproblémákkal küzdő francia király, I. Ferenc ezt kapta ajándékba a török szultántól, mondván, ez majd megoldja a bajait. A módszer bevált, a joghurt pedig hamar közkedvelt finomság lett.

A jó és a rossz baktériumok

A joghurtot pasztörizált tejből készítik, így megakadályozzák, hogy az érlelése során más baktériumok is elszaporodjanak.

A felforralt tejet beoltják a joghurtkultúrával, majd 6-8 órán keresztül körülbelül 40 fokos hőmérsékleten tartják, hogy a joghurtbaktériumok elszaporodjanak.

Ezek a baktériumok jótékony hatással vannak a bélflórára, mivel megakadályozzák, hogy a bélben elszaporodjanak a rossz baktériumok. Ezt egy orosz biológus, Ilja Mecsnyikov igazolta is, munkájáért 1908-ban Nobel-díjat is kapott.

Miért olyan egészséges a joghurt?

Ilja Mecsnyikov azért kezdte el vizsgálni a joghurt baktériumkultúráját, mert azt feltételezte, hogy a belekben található baktériumok az évek során lassan megmérgezik az embert.

Szülőhazájában, a Kaukázusban azonban a hegyi pásztorok hosszú életet éltek, és szerinte ez a joghurtnak köszönhető.

A jótékony baktériumok mellett a joghurt fehérjében és ásványi anyagokban is gazdag, remek kalcium forrás, valamint proteinben és B-vitaminban is gazdag, ráadásul a zsíranyagcserét is felgyorsítja, kalóriában azonban viszonylag szegény, így remek választás diéta idején is.

Válassz természeteset!

Persze, joghurtból sem mindegy, milyet emelsz le a polcról.

A mesterséges színezékekkel, ízfokozókkal és tartósítószerekkel tuningolt termékek nem feltétlenül felelnek meg az egészséges életmód követelményeinek, de szerencsére egyre több helyen lehet tartósítószer-mentes, élő kultúrát tartalmazó joghurtot kapni.

Ha valóban egészséges finomságot szeretnél, ilyet válassz, vagy készíts magadnak joghurtot!

Így készül a joghurt házilag

Joghurtot te magad is könnyen készíthetsz, nem kell hozzá más, mint két liter, legalább 2,8 százalékos tej, és egy kis dobozos joghurt. A tejet, ha nem pasztörizált, forrald fel, ha bolti, akkor elegendő 40 fokra melegíteni.

A 40 fokos tejbe öntsd bele a joghurtot, majd a lábast csavard konyharuhába, vagy bármi egyébbe, ami melegen tartja – nyáron nem lesz nehéz dolgod. 6-8 óra elteltével már eheted is a joghurtot, ami hűtőszekrényben néhány napig eláll.

Ha egy konyharuhán keresztül lecsepegteted, krémesebb görög joghurtot kapsz. Tehetsz bele gyümölcsöt is, de azt csak közvetlenül a fogyasztás előtt rakd bele, hogy ne romoljon meg.

Így edd a joghurtot!

Egy kis poharas joghurt napközben is finom csemege, de sokféleképpen felhasználhatod. Gazdagítsd vele a salátádat vagy a gyümölcsöket, de a sült csirkéhez is remekül passzol.

Fokhagymával és zöldfűszerekkel finom mártogatóst is készíthetsz belőle, amivel aztán zöldségeket vagy házi chipset ropogtathatsz.

Görögországban népszerű reggeli a mézzel gazdagított joghurt, amit szintén érdemes kipróbálni, mert finom és tápláló reggeli.

Miben más a görög joghurt?

A görög joghurt nem annyira meglepő módon Görögországból származik, és néhány éve itthon is népszerű lett. A hagyományos joghurthoz képest sűrűbb, krémesebb, kicsit tejszínes íze van, és sokkal édesebb is.

Ezt annak köszönhető, hogy finom papíron keresztül átszűrik, így elválasztják belőle a savót. A görög joghurt ugyanolyan egészséges, mint a hagyományos, és a Candida-diéta részeként is gyakran javasolják, ezért bátran válaszd ezt, ha az ízét jobban szereted.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást