Ismerd meg a sellők varázslatos legendáit!

Ismerd meg a sellők varázslatos legendáit!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ismerd meg a sellők varázslatos legendáit!

A tengerek és óceánok istennői körül már évszázadok óta lebeg egyfajta misztikus köd. Senki sem tudja pontosan megmondani, hogy kerültek bele a köztudatba, az pedig végképp örök kérdés marad, vajon tényleg van-e bármiféle tudományos alapja a sellők létezésének. De egy dolog biztos: kislánykorodban te is álmodoztál néha arról, milyen jó lenne csatlakozni Arielhez, és a Ficánkáék társaságában lubickolni a habokban. Most – még ha csak gondolatban is – elkalandozhatsz egy mágikus világba a hableányok legendáival és meglepő tényeivel!

A sellők őse

Mivel a Föld háromnegyedét víz borítja, nem meglepő, hogy évszázadokkal ezelőtt az emberek még úgy képzelték, a tengerek és óceánok misztikus lényeknek adnak otthont. Ebbe pedig nem csak az ijesztő szörnyek és tengeri kígyók tartoztak bele! 

Egy kutató szerint 4000 éve, már a hableányok „születése” előtt is létezett Ea, a tengerek babilóni istenének mítosza. Deréktől felfelé úgy nézett ki, mint bármelyik hétköznapi ember, lábak helyett viszont hatalmas uszonyai voltak.

Hamarosan a legenda az európai mitológiát is elérte, a férfisellő pedig szépen lassan gyönyörű hableánnyá változott, aki (akárcsak közeli rokonai, a szirének) szépségével magányos tengerészeket csábított a vesztükbe.

Találkozás egy sellővel

Mégis, a mesebeli legendák és mítoszok ellenére rengeteg valós találkozásról számoltak be a tengerészek és a partok mentén élő lakosok. Az egyik leghíresebb történet még az 1400-as évek Hollandiájából származik.

A helybéliek szerint amikor egy hatalmas vihar után a gát megrongálódott, az áramlattal együtt egy sellő is beúszott az országba. Néhány lány éppen a környéken járt, és felfigyeltek a hableányra, amint egy csónakban rabul ejtve vergődött, sáros vízzel beterítve.

Rögtön menedékbe vitték a sellőt, ahol felöltöztették, és tanítgatni próbálták, de a különleges teremtmény egyetlen hangot sem adott ki magából. Egyébként a hollandok körében is elterjedt egy hasonló szóbeszéd, csakhogy az általuk megtalált sellő annyira jól érezte magát az emberek között, hogy állítólag sosem ment el tőlük – és még hollandul is megtanult beszélni.

Valóság vagy kitaláció?

1830 környékén Skóciában is beszámoltak arról, hogy néhányan találkoztak egy igazi hableánnyal. A történet szerint egy kisfiú épp a parton játszott, amikor megpillantott egy félig ember, félig hal szerű élőlényt. Szemtanúk szerint úgy nézett ki, mint egy 3-4 év körüli gyermek, lábak helyett viszont a lazacokéhoz hasonló uszonya volt.

Mivel a kisfiú maga sem tudta eldönteni, pontosan mivel áll szemben, elkezdte kövekkel dobálni – ami sajnos olyan sérüléseket okozott, melyet a sellő már nem tudott kiheverni.

A lakosok állítólag eltemették a misztikus lényt, de a történet egyelőre csak legendának tűnik, hiszen szakértők nem tudtak történelmi bizonyítékot találni a valóságtartalmára.

Az igazi sellők

Ez viszont nem jelenti azt, hogy minden beszámoló a képzelet szüleménye lenne! Kutatók szerint könnyen előfordulhat, hogy valaki a tengeren hajózva megpillantott egy ember méretű, uszonyos élőlényt, csakhogy ennek tudományos magyarázata is van.

A manátik és a dugongok eltérnek a többi tengeri állattól: lapos farokkal és két karszerű uszonnyal rendelkeznek, amit nagyobb távolságokból könnyen összetéveszthettek a sellőkkel.

Persze ezek az állatok nem hasonlítanak 100%-ban a hableányokra, sőt! De mivel leginkább a hullámzás során lehetett őket észrevenni, és általában csak egy-egy testrészük látszott ki, meglehet, hogy a fáradt tengerészeket megtévesztette a látvány, és rögtön a sellőkre asszociáltak.

Modern hableányok

Noha manapság ritkán hallani, hogy valaki igazi sellővel találkozott volna a nyílt vízen, mégis van rá példa. 2009-ben egy férfi épp Izrael partjainál sétált a barátaival, amikor megláttak valakit a közelben feküdni.

Először csak egy napozni vágyó turistának nézték, de ahogy közelebb értek, rögtön szemet szúrt nekik a lány uszonya. A sellő nem volt túlságosan barátságos; miután észrevette a váratlan társaságot, rögtön belevetette magát a habokba és eltűnt.

A férfi viszont állítja, hogy nem csak káprázott a szeme, hiszen a barátai is tisztán látták a különös élőlényt. A városban ezt követően versenyt hirdettek meg: aki először lefotózza a hableányt, 1 millió dolláros jutalmat kap. A felhajtás viszont olyan gyorsan elmúlt, amilyen hirtelen elkezdődött: a sellő pedig azóta sem bukkant fel újra.

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!